یک کارشناس حوزه بانکی معتقد است اگر دنبال بهره ۱۰ تا ۱۵ درصدی هستید وام در کار نیست اما با نرخ بهره ۲۵ درصدی می تواند از منابع بانک ها استفاده کنید.

به گزارش صدای بورس؛ یک کارشناس مسایل بانکی در خصوص نحوه تسهیلات دهی بانک‌ها و موانع موجود بر سر راه کارآفرینان در گفتگو با همشهری آنلاین اظهارکرد: درحال حاضر بانک‌های عامل به بهانه کمبود یا نبود منابع از اعطای تسهیلات به کارافرینان خودداری می‌کنند. یعنی اگر به بانک ها مراجعه کنید با نرخ بهره ۲۵ درصد منابع وجود دارد، اما با نرخ‌های بین ۱۵ تا ۲۰ درصد اصلا وجود ندارد.

غلامرضا کریمی افزود: در وضعیت کنونی کارآفرینان با حالتی رو به رو هستند که به ظاهر بانک مرکزی از آنان حمایت می‌کند اما در اصل ماجرا بانک‌ها با نرخ بهره پایین هیچگونه تسهیلاتی به کارآفرینان اعطا نمی‌کنند یعنی می‌توان گفت که در عمل اخذ تسهیلات برای کارآفرینان ممنوع است. نمونه‌هایی از کارآفرینان داشته ایم که بسیار خوش حساب هستند و اقدام به اخذ تسهیلات کردند اما با در بسته بانک‌ها رو به رو شدند.

این کارشناس حقوقی بانکی بیان کرد: برداشت بنده از این موضوع این است که بانک مرکزی نظارت دقیقی را از خود نشان نمی‌دهد و فقط با ابلاغ بخشنامه و دستوری این کارها را انجام می‌دهد. بانک مرکزی باید نظارت خود را به اقدام کارآفرینان برای اخذ تسهیلات از بانک‌ها متمرکز کند به عبارتی دیگر بانک‌ها اذعان می‌کنند که به بخشنامه بانک مرکزی عمل کردیم اما وقتی از آن‌ها آمار گرفته شود که چقدر تسهیلات دادند تازه اشکال کار برای همگان مشخص می‌شود.

به گفته او، نظارت بانک مرکزی باید به نفع کارآفرین باشد نه اینکه با وضع چنین بخشنامه ای حتی تسهیلات سابق هم به آنان داده نشود.

بیشتر بخوانید: جزییات اجرای اعتبارسنجی وام‌های بانکی

موانع تسهیلات در حوزه کارآفرینی

یک کارشناس حوزه کارآفرینی نیز در پاسخ به این سوال که کارآفرینان در چه مرحله‌ای از آغاز فعالیت خود به دریافت تسهیلات روی آورند، گفت: برخی از کارآفرینان زمانیکه در سرمایه گردش خود به مشکل برمی‌خورند ممکن است که به تسهیلات بانکی متمایل شوند. بنده عقیده دارم که کارآفرین باید سعی کند که تسهیلات بانکی را برای خرید تجهیزات، تاسیسات و مراحل رشد و توسعه استفاده کند و اگر هنوز به این مراحل نرسیدند بسیار با احتیاط سراغ تسهیلات بانکی بروند چون ممکن است آن‌ها را با خطراتی مواجه کند.

وی درباره موانع موجود بر سر راه کارافرینان برای اخذ تسهیلات بانکی اظهار کرد: بزرگترین مانع همان بوروکراسی اداری موجود در ساختار بانک‌ها است. از طرفی باید به بانک‌ها حق دارند که نگران باز پرداخت تسهیلات خود باشند اما این موضوع بعضا از قوانین و مقررات خارج شده و به موانع تبدیل می‌شود. خارج شده و به موانع تبدیل می‌شود. درحال حاضر سیستم بانکی کشور از پویایی برخوردار نیست و البته این سیستم بانکی از اقتصاد کشور بر می‌آید و برای اصلاح آن باید اصلاحات ساختاری در سیستم اقتصادی کشور ایجاد کنیم.

احمدی افزود: بانک حق دارد که نسبت به تسهیلات اعطایی حساسیت‌هایی را داشته باشد و گیرندگان تسهیلات هم باید مسئولیت‌هایی را هم در این زمینه بپذیرند. سیستم بانکی به این دلیل که خود را شریک کارآفرین به حساب نمی‌آورد در بازپس گیری تسهیلات خود به موقع و سریع عمل می‌کند و به سود یا ضرر کارآفرین اعتنایی نمی‌کند. در حال حاضر شرکت‌های کوچک بیشتر مورد تاکید بانک‌ها هستند و عملا سیستم بانکی از پس ابر بدهکاران بانکی بر نمی‌آید. تنها کاری که می‌توان درحال حاضر انجام داد این است که از اعطای تسهیلات به افراد خطرپذیر جلوگیری شود و کارآفرینان برای تامین مالی خود به سراغ سرمایه‌گذارهای دیگر روند که این فقط در یک بازار رقابت‌پذیر شکل می‌گیرد.

کارشناس حوزه کارآفرینی گفت: برای اینکه بتوانیم کارآفرینان، شرکت‌های استارتاپی و دانش بنیان را حمایت کنیم نیازمند آن هستیم که این شرکت‌ها در بازارهای رقابت پذیر وارد شوند. با پویا شدن این شرکت‌ها می‌توانیم هدایت نقدینگی را انجام دهیم و این اتفاق هرگز به صورت دستوری انجام نمی‌شود.