برخی از غذاها ممکن است فوایدی برای چشم و به طور کلی مدیریت دیابت داشته باشند.

صدای بورس - مهراز حبیبی؛ ماهی، سبزیجات برگ سبز، رژیم غذایی مدیترانه ای و غذاهای حاوی ویتامین A یا امگا ۳ ممکن است مفیدترین باشند.

مواجهه با یک عارضه مرتبط با دیابت مانند رتینوپاتی به تنهایی می تواند ترسناک باشد. مدیریت دیابت و تأثیرات آن بر بینایی می‌تواند نیاز به اصلاح شیوه زندگی داشته باشد، مانند تغییر آنچه تصمیم به خوردن دارید.

این مقاله اطلاعاتی را در مورد غذاهایی که ممکن است برای سلامت چشم و مدیریت دیابت شما مفید باشد و اینکه آیا برخی غذاها یا مواد تشکیل دهنده می توانند به شما در مدیریت رتینوپاتی دیابتی در صورت بروز کمک کنند، ارائه می دهد.

آیا ارتباطی بین رتینوپاتی دیابتی و انتخاب غذا وجود دارد؟

بیش از نیمی از منابع معتبر افراد مبتلا به دیابت در برخی مواقع به رتینوپاتی مبتلا می شوند. به گفته انجمن دیابت آمریکا (ADA) هر چه مدت بیشتری با این عارضه زندگی کرده باشید، احتمال ابتلا به این عارضه دیابت بیشتر است.

اما نگه داشتن قند خون در محدوده هدف و سطح A۱C در حدود ۷ درصد می تواند به کاهش خطر عوارض از جمله رتینوپاتی کمک کند. به همین دلیل عادات غذایی بخش مهمی از مدیریت دیابت است.

هیچ تضمینی وجود ندارد که عادات غذایی شما از هر گونه عارضه مرتبط با دیابت جلوگیری کند، چه رسد به رتینوپاتی. با این حال، غذاهایی که برای خوردن انتخاب می کنید می توانند به سلامت چشم شما کمک کنند و به طور کلی به مدیریت دیابت کمک کنند.

آیا می توان با خوردن برخی غذاها از رتینوپاتی دیابتی پیشگیری کرد؟

هیچ راه شناخته شده ای برای پیشگیری کامل از عوارض دیابت، از جمله رتینوپاتی وجود ندارد.

با این حال، غذا بخش کلیدی مدیریت دیابت است و مطالعات بالینی زیادی وجود دارد که تأثیر برخی غذاها و مواد تشکیل دهنده ممکن است بر رتینوپاتی دیابتی داشته باشد.

چه غذاهایی می توانند به مدیریت رتینوپاتی دیابتی کمک کنند؟

در یک بررسی سیستماتیک در سال ۲۰۱۸ منبع مطمئن مطالعات بالینی که به سال ۱۹۶۷ برمی گردد، تیمی از محققان بیش از ۴۲۰۰ مطالعه را در مورد ارتباط بین عادات غذایی و رتینوپاتی دیابتی تجزیه و تحلیل کردند.

محققان دریافتند که غذاهای سرشار از فیبر، ماهی های چرب و کالری کمتر و رژیم غذایی مدیترانه ای بیشترین ارتباط را با کاهش خطر رتینوپاتی دیابتی دارند. به روز رسانی در سال ۲۰۲۲ شامل بسیاری از مطالعات بیشتر در سال های بعدی شد و به همین نتیجه رسید.

در زیر، جزئیات مربوط به هر دسته غذایی را که می‌توانید به برنامه غذایی خود اضافه کنید، برای کمک به مدیریت دیابت و کاهش خطر بیماری چشمی مرتبط با دیابت، خواهید یافت.

ماهی

مطالعات زیادی وجود دارد که نشان می دهد مصرف بیشتر ماهی فوایدی در رابطه با رتینوپاتی دیابتی دارد.

روغن ماهی منبع غنی از اسیدهای چرب غیراشباع امگا ۳ با زنجیره بلندPUFA)) است که خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد و اثر محافظتی در برابر رتینوپاتی دیابتی دارد.

در مطالعه ای در سال ۲۰۱۶ بر روی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، محققان دریافتند که خوردن حداقل ۵۰۰ میلی گرم در روز اسیدهای چرب امگا ۳ می تواند به کاهش خطر ابتلا به رتینوپاتی دیابتی تهدید کننده بینایی کمک کند. این به معنای خوردن دو یا چند وعده در هفته ماهی چرب است که محققان خاطرنشان کردند که با کاهش تقریباً ۶۰ درصدی خطر رتینوپاتی مرتبط است.

این نوع ماهی ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ماهی قزل آلا
  • کیپرها
  • مارماهی ها
  • طعمه سفید
  • شاه ماهی
  • ماهی تن

مطالعه دیگری نشان داد که خوردن ۸۵ تا ۱۴۱ گرم ماهی چرب تیره حداقل یک بار در هفته می تواند از ابتلا به رتینوپاتی دیابتی محافظت کند و خطر رتینوپاتی را تا ۷۰ درصد در مقایسه با افرادی که هرگز این ماهی را مصرف نمی کنند، کاهش می دهد. این نوع ماهی ها عبارتند از:

  • ماهی سالمون
  • ماهی خال مخالی
  • اره ماهی
  • ساردین
  • ماهی آبی

همان مطالعه اشاره کرد که خوردن مقادیر مشابه ماهی های دیگر - ماهی کاد، سوف، گربه ماهی - در هر هفته به نظر نمی رسد تأثیری بر خطر رتینوپاتی دیابتی داشته باشد.

همین الگو در چندین مطالعه دیگر نیز وجود دارد، از جمله تحقیقاتی که شامل منابع مورد اعتماد افرادی است که در جوامع ساحلی زندگی می‌کنند و میزان مصرف ماهی و غذاهای دریایی بالاتری دارند.

همچنین شناخته شده است که ماهی فواید سلامتی بسیاری دارد، فراتر از اینکه فقط برای سلامت چشم و به طور کلی مدیریت دیابت مفید است. در اینجا می توانید در مورد سایر مزایای سلامتی بالقوه بیشتر بخوانید.

اسیدهای چرب امگا ۳

اینها فواید زیادی برای بدن و مغز شما دارند و بسیاری از سازمان های بهداشتی (از جمله ADA) توصیه می کنند که بزرگسالان حداقل ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرم (میلی گرم) امگا ۳ در روز مصرف کنند.

در حالی که ماهی های چرب منبع اصلی امگا ۳ هستند، می توانید آن را در جلبک ها، دانه ها و غذاهای گیاهی پرچرب نیز پیدا کنید. برخی از گزینه های فراتر از غذاهای دریایی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

دانه چیا: دانه چیا سرشار از منگنز، سلنیوم، منیزیم و سایر مواد مغذی است. یک وعده استاندارد ۱ اونس (۲۸ گرم) دانه چیا حاوی ۵ گرم پروتئین، شامل هر هشت اسید آمینه ضروری است.

بذر کتان: بذر کتان دانه‌های کوچک قهوه‌ای یا زرد رنگی هستند که معمولاً آسیاب شده، پودرشده یا برای استخراج روغن فشرده می شود. اینها منبع خوبی از فیبر، منیزیم و سایر مواد مغذی، از جمله مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.

گردو: گردو حاوی فیبر و مقادیر زیادی مس، منگنز و ویتامین E و همچنین ترکیبات مهم گیاهی است.

  • تخم مرغ
  • ماست
  • نوشیدنی های سویا
  • میوه ها

میوه های خام و تازه به طور کلی بهترین منابع ویتامین ها و مواد مغذی محسوب می شوند. میوه های منجمد یا کنسرو شده بدون قند افزوده نیز می تواند انتخاب خوبی برای یک برنامه غذایی متعادل باشد.

غذاهای غنی از لوتئین و زآگزانتین - دو مولکول کاروتنوئیدی که غذاها را رنگ می کنند - دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند و به محافظت از چشم ها، به ویژه ماکولا و شبکیه کمک می کنند.

یک مطالعه قدیمی‌تر که در سال ۲۰۲۲ ذکر شد، اشاره می‌کند که لوتئین در واقع می‌تواند پیشرفت رتینوپاتی دیابتی را تا ۵ سال به تاخیر بیندازد. طبق تحقیقات، افزودن تنها ۱۰ میلی‌گرم لوتئین در روز می‌تواند حساسیت منبع مطمئن به کنتراست، درخشش و دقت بینایی را در افرادی که در مراحل اولیه رتینوپاتی دیابتی هستند، بهبود بخشد.

شما می توانید اینها را در میوه های نارنجی، قرمز، زرد و بنفش پیدا کنید که ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • نارنگی
  • موز
  • انواع توت ها
  • خربزه عسلک
  • انبه
  • آلو
  • کیوی

یک تحقیق قدیمی در سال ۲۰۱۳، نزدیک به ۱۰۰۰ فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ را مورد بررسی قرار داد که جزئیاتی را در مورد مصرف میوه خود و تأثیر آن بر رتینوپاتی دیابتی و بینایی خود به اشتراک گذاشتند. این مطالعه به این نتیجه رسید که افزایش مصرف میوه با کاهش خطر ابتلا به رتینوپاتی دیابتی برای افرادی که رژیم غذایی کم چربی و محدود از انرژی مصرف می کردند، مرتبط است.

یک مطالعه در سال ۲۰۲۱ اشاره کرد که "میوه ها به عنوان غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین و غنی از فیبر رژیمی شناخته می شوند که می توانند تبدیل کربوهیدرات ها به گلوکز را پس از مصرف کندتر کنند." این تحقیق به تحقیقات قدیمی‌تر در سال ۲۰۱۴ اشاره کرد که به این نتیجه رسیدند که «مصرف مکرر غذاهای غنی از فلاونوئید به ویژه میوه‌هایی مانند مرکبات، سیب، توت‌ها... با کاهش احتمال ابتلا به رتینوپاتی دیابتی مرتبط است».

با این حال، در این مطالعه اخیر، محققان هیچ ارتباطی با مصرف میوه در رتینوپاتی دیابتی پیدا نکردند - احتمالاً به دلیل مصرف کمتر میوه‌ها در این مطالعه.

با این حال، این تحقیق از ارتباط کلی بین بهتر خوردن - که شامل میوه ها است - و بهبود قند خون و مدیریت دیابت حمایت می کند. این به نوبه خود می تواند به کاهش سطح A۱C و کاهش خطر کلی عوارض مرتبط با دیابت کمک کند.

سبزیجات

سبزیجات سبز و برگ دار بهترین منبع ویتامین ها و مواد مغذی هستند.

مانند میوه، سبزیجات حاوی لوتئین و زآگزانتین برای سلامت چشم توصیه می شود. اینها ممکن است شامل سبزیجات برگ سبز و همچنین سبزیجات دارای رنگدانه بالا باشد، مانند:

  • کلم پیچ
  • کلم بروکلی
  • کاهو
  • جعفری
  • نخود فرنگی
  • اسفناج
  • سبزی شلغم
  • ذرت
  • هویج
  • کدو حلوایی
  • فلفل قرمز و نارنجی
  • اسکواش

این سبزیجات برگ سبز که سرشار از مواد مغذی و آنتی اکسیدان هستند می توانند پیشرفت رتینوپاتی دیابتی را تا ۵ سال به تاخیر بیندازند.

ویتامین ها

ویتامین‌های مختلف در مدیریت دیابت شما نقش دارند، از جمله اینکه چگونه ممکن است تحت تأثیر رتینوپاتی دیابتی قرار بگیرید. بر اساس تحقیقات منبع معتبر، افراد مبتلا به رتینوپاتی دیابتی سطوح پایین تری از این ویتامین ها دارند.

یک بررسی تحقیقاتی در سال ۲۰۲۰ منبع مورد اعتماد تأثیرات چشم دیابت مربوط به چندین ویتامین، مواد معدنی و سایر مواد مغذی از جمله ویتامین‌های A، B، C، D و E را بررسی کرد. این مطالعه همچنین به روی، مس و موارد دیگر اشاره می‌کند که مفیدتر هستند. این تحقیق همچنین اشاره می کند که برخی ویتامین ها می توانند در پیشگیری از رتینوپاتی مهم باشند.

به ویژه ویتامین A به محافظت از سطح چشم کمک می کند و برای دید در شب مفید است. این ویتامین را می توان در هویج، سیب زمینی شیرین، اسفناج، کلم پیچ و طالبی یافت.

با این حال، دستورالعمل‌های سالانه ADA خاطرنشان می‌کند که هیچ شواهد روشنی وجود ندارد که مکمل‌ها به تنهایی می‌توانند سطح قند خون یا سایر چشم‌اندازهای بلندمدت، مانند ایجاد رتینوپاتی را بهبود بخشند، مگر اینکه کمبود ویتامین یا مواد معدنی از قبل وجود داشته باشد.

این بدان معنی است که شما نباید مکمل های ویتامین یا مواد معدنی مصرف کنید و انتظار داشته باشید که آنها بر مدیریت دیابت یا رتینوپاتی دیابتی شما تأثیر بگذارند. قبل از ایجاد هرگونه تغییر یا مصرف داروها یا مکمل های جدید با تیم مراقبت دیابت خود مشورت کنید.

آیا رژیم مدیترانه ای می تواند به دیابت و رتینوپاتی کمک کند؟

احتمالاً متوجه خواهید شد که بسیاری از اقلام غذایی که در اینجا ذکر شده است، فواید مواد مغذی و ویتامین مشابهی دارند. تعدادی از غذاها حاوی خواصی هستند که برای مدیریت دیابت و سلامت چشم مفید هستند.

بسیاری از این غذاها نیز بخشی از رژیم غذایی مدیترانه ای هستند که بر اساس غذاهای سنتی است که مردم در کشورهای حاشیه دریای مدیترانه (فرانسه، اسپانیا، یونان، ایتالیا) می خورند. این رژیم بر میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، آجیل، دانه ها، روغن زیتون و چربی های مفید برای قلب تمرکز دارد.

چندین مطالعه نشان داده اند که رژیم مدیترانه ای می تواند باعث کاهش وزن شود و به جلوگیری از حملات قلبی، سکته مغزی و مرگ زودرس کمک کند. همچنین برای پیشگیری از دیابت نوع ۲ مفید است و ممکن است سطح قند خون را برای افراد مبتلا بهبود بخشد.