صدای بورس - مهراز حبیبی؛ LADA یک بیماری دیابت خود ایمنی است درست مانند دیابت نوع ۱. زمانی اتفاق میافتد که آنتیبادیهای بدن به سلولهای سازنده انسولین لوزالمعده حمله میکنند.» بسیاری از محققان معتقدند LADA که گاهی دیابت نوع ۱.۵ نامیده میشود، زیرگروهی از دیابت نوع ۱ است، در حالی که دیگران آن را به عنوان یک موجود متمایز نمیشناسند.
سایر محققان معتقدند که LADA بین دیابت نوع ۱ و ۲ قرار میگیرد. افراد مبتلا به LADA اغلب به اشتباه دیابت نوع ۲ تشخیص داده میشوند، زیرا علائم این دیابت در سنین بالای ۳۰ سال ظاهر میشود.
بیشتر در افراد بالای ۳۰-۳۵ سال دیده می شود
طبق تعریف، LADA دیابت برای بزرگسالان است. Immunology for Diabetes Society (IDS) LADA را تحت سه معیار شناسایی می کند: بر اساس سن بیش از ۳۰ سال، عدم وابستگی به انسولین حداقل در ۶ ماه اولیه پس از تشخیص اولیه و اتوآنتی بادی های مثبت به سلول های بتا جزایر.
علائم LADA
افراد مبتلا به LADA علائمی مانند پلی اوری - وضعیتی که بدن بیشتر از حد معمول ادرار می کند، پلی دیپسی - وضعیت تشنگی بیش از حد، شب ادراری - نیاز به بیدار شدن مکرر در شب برای ادرار کردن، خستگی، تغییرات بینایی و گزگز در پاها را نشان می دهند. کاهش وزن یکی دیگر از علائم کلاسیک LADA است و سابقه وزن کم هنگام تولد یک عامل خطر قوی برای این بیماری است. طبق یک مطالعه کاهش وزن، BMI پایین پارامتری برای تشخیص سه چهارم موارد LADA است.
چگونه می توان LADA را مدیریت کرد؟
اگرچه این بیماری شبیه دیابت نوع ۱ است، اما در LADA پیشرفت علائم به زمان نیاز دارد و به همین دلیل ممکن است فرد تا شش ماه به دارو نیاز نداشته باشد. در ابتدا، LADA را می توان با انتخاب سبک زندگی سالم مانند رژیم غذایی خوب، ورزش و داروها مدیریت کرد، اما به تدریج وقتی علائم بدتر شد ممکن است نیاز به تزریق انسولین داشته باشد.
کسانی که دارای LADA هستند باید به طور منظم چه آزمایشاتی انجام دهند؟
افراد مبتلا به LADA باید به طور مرتب سطح گلوکز خون خود را از طریق آزمایش های موجود برای دیابت بررسی کنند. علاوه بر این، این بیماران باید پروفایل لیپیدی، میزان فیلتراسیون گلومرولی، کراتینین سرم، آلبومین، نوروپاتی محیطی و رتینوپاتی خود را بررسی کنند.
LADA در افرادی که بالای ۳۰ سال دارند دیده می شود زیرا علائم به زمان نیاز دارند تا نشان داده شوند. اغلب LADA به اشتباه به عنوان دیابت نوع ۲ تشخیص داده می شود. متخصصان میگویند: "اگر دیابت نوع ۲ برای شما تشخیص داده شده است و لاغر هستید و از نظر بدنی فعال هستید یا اخیراً بدون تلاش وزن کم کردهاید، با پزشک خود در مورد اینکه آیا درمان فعلیتان هنوز برای شما بهترین است یا خیر صحبت کنید"