کارشناس بازار سرمایه گفت: تبعات بلند مدت خروج پول از بازار به طور طبیعی بی اعتمادی سرمایه گذاران نسبت به این بازار است و به دنبال آن مانع ورود افراد جدید و پول های تازه به بازار خواهد شد.

کوروش گرامی، در گفت ‌و گو با «صدای بورس»، در رابطه با خروج پول ها از بازار سرمایه گفت: میزان خروج پول از بازار سرمایه به قدری کلان نیستند که سمت بازار دیگری حرکت کند، اما اگر بخواهند وارد بازار دیگری شوند مقصد اول آن ها در شرایط کنونی بازار طلا و بعد از آن ارز است.

وی افزود:بازار سرمایه در وضعیف نرمال و دارای ثبات از منظر سیاسی در بسیاری از گروه ها ارزندگی کافی دارد؛همچنین نمادهای جذاب برای سرمایه گذاری در بورس ایران کم نیستند. اما شرایط فعلی حاکم در خاورمیانه که ایران را هم درگیر کرده به بی اعتمادی موجود از گذشته دامن زده و باعث ترس بیشتر سهامداران شده است.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: بی اعتمادی موجود از سوی سهامداران به این بازار باعث خروج بخشی از پول از بازار سرمایه را به دنبال دارد،‌ در واقع بخشی از پولی که از محل فروش سهام به دست می آید از بازار خارج می شود و بخش دیگر در چرخه بازار قرار می گیرد.

گرامی در رابطه با پول هایی که کامل از بازار سرمایه خارج می شوند گفت: با وجود اینکه این پول ها و سرمایه ها به قدری کلان نیستند که سمت بازار دیگری حرکت کنند، اما اگر بخواهند وارد بازار دیگری شوند مقصد اول آن ها در شرایط کنونی بازار طلا و بعد از آن ارز است. به نظر می رسد سرمایه گذاران و سهامدارن بخش مهمی از پول هایی که از محل فروش سهام به دست می آورند را طی یک رفتار محتاطانه به صورت پارت شده نگه داشته و به دنبال ورود به نقاط بهینه تر در یک شرایط امن تر خواهند بود.

کارشناس بازار سرمایه گفت: تبعات بلند مدت خروج پول از بازار به طور طبیعی بی اعتمادی سرمایه گذاران نسبت به این بازار است و به دنبال آن مانع ورود افراد جدید و پول های تازه به بازار خواهد شد. البته باید به این نکته توجه کرد که ریشه این بی اعتمادی به بازار سرمایه، موانع و مشکلاتی که در آن وجود دارد را باید در جای دیگر بررسی کرد.

گرامی ادامه داد:علت اصلی این شرایط را می توان در بدنه اقتصاد در ابعاد کلان تر و همچنین ثبات سیاسی ناموجود از بعد حاکمیتی جستجو کرد. اگر از پایه و اساس این مقولات مورد توجه تصمیم گیرندگان اصلی نباشد این بی اعتمادی از بالا به سایر بخش های اقتصاد مثل بازار سرمایه ادامه پیدا می کند.

وی در خصوص آینده بازار گفت: همانطور که می دانیم بازار سرمایه تابعی از تورم و شرایط اقتصادی است، به طور طبیعی در صورتی که تورم و رشد نرخ ارز وجود داشته باشد بازار سرمایه هم رشد خواهد کرد. با توجه به پیش بینی رشد پایه پولی و نقدینگی و به علاوه عقب ماندگی اقتصاد از این وضعیت،‌ تورم را به دنبال دارد که در نتیجه بازار سرمایه هم محکوم به رشد است.

کارشناس بازار سرمایه اظهارداشت: در حالت ثبات سیاسی با وجود بی ثباتی اقتصادی بازار سرمایه حداقل به صورت اسمی رشد قیمت ها را به دنبال دارد. در چنین احوالی بازار سرمایه و ارز با یکدیگر و پا به پای هم افزایش قیمت دارند، ولی در شرایط فعلی و بی ثباتی سیاسی بیشتر راه این دو بازار از هم جدا می شود. در راستای رقیب شدن این دو بازار به طور قطع بازار سرمایه بیشترین خروج پول و بازار طلا و ارز بیشترین ورود را دارند.

گرامی افزود: در مجموع با احتمال بر عادی شدن شرایط و ثبات سیاسی مانند تجربه گذشته، پیش بینی می شود رشد بازار همچنان اتفاق بیفتد. بسیاری از نمادها در بازار هستند که می توانند سود اقتصادی بیشتر از دلار و بازارهای موازی به سرمایه گذاران برسانند و عملکرد بسیاری جذاب تری داشته باشند.

فاطمه اختری . خبرنگار