به گزارش صدای بورس، مسلم نیلچی، معاون آموزش و توسعه کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار ضمن بیان مطلب بالا گفت: با گسترش ابزارهای مشتقه در بازار سرمایه کشور و ظرفیتهای گسترده این ابزارها به منظور پوشش ریسک در بازارهای مالی، نیاز به آموزش استاندارد و کاربردی این مفاهیم بیشتر از گذشته وجود داشت، بنابراین با برگزاری جلسات مستمر کارشناسی با صاحب نظران و اساتید پیشرو در این حوزه، در قالب کارگروههای تخصصی و متعدد، این گواهینامه کاربردی تعریف شد.
مسلم نیلچی با اشاره به مصوبه جدید هیأت مدیره کانون برای ارائه دوره آموزشی و گواهینامه کاربردی «ابزارهای مشتقه» توضیح داد: در پیوست ۸ ضوابط آموزشی دورههای حرفهای و صدور گواهینامههای کاربردی کانون کارگزاران مصوبه سال ۱۳۹۱، تربیت مشاغل خاص و پرکاربرد صنعت کارگزاری در اولویت قرار داده شده است.از این رو کانون، گواهینامههای کاربردی مختلفی چون پذیرش سفارش مشتریان اوراق بهادار، پذیرش سفارش مشتریان کالا و انرژی، معاملهگر برخط گروهی، نظارت و کنترل داخلی کارگزاریها، کارشناس مالی صندوقهای سرمایهگذاری، مدیریت فناوری اطلاعات نهادهای مالی ، مدیر مالی شرکتهای کارگزاری و ابزارهای مشتقه را ارائه کرده است. مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
*در حال حاضر صنعت کارگزاری به چه نیازهایی دارد؟
با رشد و توسعه صنعت کارگزاری که به واسطه توسعه بازارسرمایه رقم خورده است، طی سالهای اخیر ابزارهای نوینی به بازارسرمایه معرفی شد که مورد توجه، استقبال و استفاده فعالان بازارسرمایه قرار گرفت، از این رو نیاز به افراد متخصص و مسلط به این ابزارها در صنعت کارگزاری مشهود است. در سالهای اخیر نیز نیاز به تربیت افراد متخصص در بعضی مشاغل موجود در صنعت قابل مشاهده بود که در گام نخست، از انتهای سال ۱۳۹۹ با اضافه کردن سرفصل درسی سازوکار عملیاتی بورس انرژی به گواهینامه پذیرش سفارش مشتریان بورس کالا، عنوان این گواهینامه را به پذیرش سفارش مشتریان کالا و انرژی تغییر داده و در راستای کمک به صنعت در این حوزه کارشناس مرتبط با آن را آموزش دادهایم. با بررسیهای انجام شده، مشاغل حیاتی صنعت مورد بررسی قرار گرفته است و در همین راستا گواهینامههای کاربردی «کارشناس مالی صندوقهای سرمایهگذاری»، «مدیریت اطلاعات فناوری نهادهای مالی»، «مدیر مالی شرکتهای کارگزاری» و «ابزار مشتقه» نیز از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا کنون به بازارسرمایه معرفی شدهاند.
*چرا هشتمین گواهینامه کاربردی کانون ویژه «ابزار مشتقه» طراحی شده است؟
از آنجا که ابزار مشتقه به عنوان یکی از ابزارهای نوین مالی برای مدیریت ریسک به بازارسرمایه معرفی شده است، صنعت کارگزاری نیاز به نیرویی داشت که در این حوزه مسلط باشد و بتواند با به کارگیری این ابزار بازویی کمکی در شرکت کارگزاری یا هر نهاد مالی دیگر برای مدیریت ریسک باشد. تاکنون آموزشهایی برای فعالان بازارسرمایه و علاقهمندان در حوزه ابزار مشتقه برگزار شده است، اما از آنجا که رسالت آموزش کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار آموزش دقیق و استاندارد برای اشخاص وابسته به اعضای خود در بازارسرمایه است، سعی شده که نیازهای آموزشی در این حوزه را در قالب یک گواهینامه کاربردی طراحی و استانداردسازی و به بازارسرمایه معرفی کند.
*هدف از برگزاری این دوره و ارائه این گواهینامه چیست؟
هدف از طراحی این دوره برطرف کردن نیاز مشهود صنعت به نیروی متخصص و مسلط در این حوزه بوده است، به عبارت دیگر هدف بهرهمندی بازارسرمایه از نیروی متخصص، مطلع و مسلط در حوزه ابزار مشتقه است که آموزش استاندارد را فرا گرفته باشد تا نهادمالی یا شرکت کارگزاری با اطمینان خاطر برای این بخش از سازمان نیروی انسانی به خدمت بگیرد. با بیان سادهتر میتوان گفت هدف تربیت نیروی متخصص و مسلط به ابزار مشتقه است.
*در مورد طراحی این گواهینامه جدید در کانون کارگزاران توضیح دهید.
اواخر سال ۱۴۰۱، کارگروههای متعددی با حضور صاحبنظران و متخصصان بازارسرمایه و دانشگاهی به تفکیک موضوع ابزار مشتقه کالایی و اوراق بهادار به بحث و تبادل نظر پرداخته و با دریافت نظرات صاحبنظران شاخص در حوزه ابزار مشتقه، سرفصلهای پیشنهادی در هیئت مدیره کانون کارگزاران مطرح و در نهایت تصویب شد.
*این دوره شامل چه سرفصلهایی است؟ و چه زمانی اجرا میشود؟
قوانین و مقررات عمومی بازار سرمایه، اصول اخلاقی و معیارهای رفتار حرفهای، مدیریت ریسک و ابزارهای مشتقه، سازوکار عملیاتی ابزارهای مشتقه در بورسهای اوراق بهادار و سازوکار عملیاتی ابزارهای مشتقه در بورسهای کالایی از جمله این موارد هستند. به محض نهایی شدن برنامه این دوره، اطلاعیه ثبتنام در سایت کانون کارگزاران به آدرس www.seba.ir و همچنین سایت آموزش به آدرس www.Lms.seba.ir اطلاعرسانی میشود.
*برای حضور در این دوره چه پیشنیازهایی لازم است؟
اشخاصی میتوانند در این دوره شرکت کنند که شرایط زیر را داشته باشند:
دارا بودن مدرک تحصیلی کارشناسی رشتههای مالی (تمامی گرایشها)، مدیریت (تمامی گرایشها)، علوم اقتصادی (تمامی گرایشها)، علوم بانکی، مهندسی صنایع مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با حداقل ۲ سال سابقه کار در نهادهای مالی و همچنین در مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد رشتههای نامبرده شده به همراه رشته ریاضی مالی با حداقل ۱ سال سابقه کار در نهادهای مالی میتوانند در این دوره شرکت نمایند. دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشتههای یاد شده با ۲ سال سابقه کار در نهادهای مالی و همچنین فارغ التحصیلان کارشناسی و بالاتر رشتههای مورد تأیید وزرات علوم، تحقیقات و فناوری که دارای گواهینامه حرفهای اصول بازارسرمایه هستند با ۲ سال سابقه کاری در نهادهای مالی نیز امکان شرکت در این دوره را دارند.
در نظر داشته باشید که دارندگان گواهینامههای اصول بازار سرمایه و معاملهگری بازار سرمایه از درس قوانین و مقررات عمومی بازار سرمایه معاف هستند. دارندگان گواهینامه کاربردی پذیرش سفارش مشتریان اوراق بهادار، پذیرش سفارش مشتریان کالا و انرژی، نظارت و کنترل داخلی و کارشناس مالی صندوقهای سرمایهگذاری و مدیر مالی شرکتهای کارگزاری نیز از دروس قوانین و مقررات عمومی بازار سرمایه و اصول اخلاقی و معیارهای رفتار حرفهای معاف میشوند. همچنین دارندگان گواهینامه کاربردی معاملهگر برخط گروهی و مدیریت فناوری اطلاعات نهادهای مالی از درس اصول اخلاقی و معیارهای رفتار حرفهای معاف هستند.
* و نکته آخر ....
این دوره مانند سایر گواهینامههای کاربردی کانون بر اساس آزمون، سنجش و ارزیابی میشود و بنابر معیارهای کانون با کسب حداقل۵۰ درصد نمره در هر درس، گواهینامه کاربردی مذکور به دانشپذیر اعطا میشود. همچنین مدت اعتبار این گواهینامه سه سال است که پس از اتمام مهلت اعتبار، دارندگان آن باید با شرکت در دورههایی که کانون برای تمدید در نظر میگیرد، گواهینامه خود را بهروز کنند.