در نشست چشم انداز بورس و اقتصاد تا پایان سال ۱۴۰۲ کارشناسان براین امر معتقد بودند در ماه های پیش رو بازار سرمایه نسبت به سایر بازار های موازی فرصت بهتری برای رشد دارد اما در مجموع سال آینده را سال طلا پیش بینی کردند.

به گزارش «صدای بورس» حسین عبده تبریزی کارشناس ارشد بازار سرمایه در نشست چشم انداز بورس و اقتصاد تا پایان سال ۱۴۰۲ ،گفت: با فشار دولت بر نقدینگی تلاش بانک مرکزی بر این بود که نقدینگی را کاهش دهد.صادرات نفت کشور باعث شد حرکتی در حوزه ارزی داشته باشیم اما ثابت ارزی را می توان به انتخابات پیش رو هم ربط داد.

وی پیش بینی خود از ماه های پیش روی بازار سرمایه را اینگونه بیان کرد: با افزایش قیمت در حوزه مسکن به نظر می‌رسد اگر قرار باشدافزایشی رقم بخورد برای بازار سهام است.در مجموع بین بازار های موازی بازار سرمایه فرصت بهتری دارد.

بهزاد فر: ترمز کامودیتی ها

بهنام بهزاد فر، کارشناس بازار سرمایه نیز دراین نشست با بیان اینکه امید می رود از سال ۱۴۰۳ وارد فاز صعودی در بازارهای ‌موازی مانند بورس شد، گفت: باید توجه داشت بازار طلای داخلی در دوران رکودی به سر می‌برد و به نظر می رسد صعود نرخ بهره جهانی بر فلز زرد تاثیر بسزایی داشته باشدو چرا که ارتباط بین بسیاری بین طلای داخلی و جهانی وجود دارد.

وی افزود: میزان تولید طلا در دنیا طی سال های گذشته نزولی بوده و به نوعی روند آن کاهشی است که این موضوع می‌تواند محرکی برافزایش قیمت طلا در سال های آتی باشد.

بهزاد فر ادامه داد: ارتباط بین طلا و شاخص دلارکاملا معکوس است و بر همه کامودیتی ها تاثیر دارد. همچنین نرخ بهره آمریکا ۵.۵ درصد اعلام شد که رکورد نرخ بهره آن ترمزی برای همه کامودیتی ها است ،این احتمال وجود دارد از سال ۲۰۲۴ نرخ بهره کاهش یافته و طلا روند صعودی خود را شروع کند.

وی در مورد حباب سکه و طلای داخلی گفت: طلا تنها کامودیتی است که در سقف خود قرار دارد. در کشور حباب سکه ۵ میلیون تومان است که این رقم نسبت به طلا گران تر است. چرا که حباب هرگرم طلا ۱۰هزارتومان است که محدوده صفر را نمایان می‌کند.انتظارمی‌رود حباب سکه و طلا با توجه به رکود کاهش پیدا کند.

کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: با توجه به حباب سکه و طلا بهتر است به سراغ صندوق هایی برویم که شمش طلای بهتری دارند. درمجموع می‌توان گفت سال آینده سال طلا خواهد بود.

سالک :بازگشت اعتماد مردم به بورس

نویدسالک کارشناس بازار سرمایه نیز در این نشست به عوامل تاثیر گذار بر بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: عاملی که می‌تواند رشد بازار سرمایه رامشخص کند سود آوری نسبت به زمان است که می‌توان بر اساس مقدار فروش شرکت ها آن را مورد بررسی قرار داد. در کل بازار سرمایه بهترین فضابرای سرمایه گذاری است زیرا با سناریو های مختلف می‌توان بهترین سهم را انتخاب کرد.

وی در رابطه با اینکه چگونه میتوان اعتماد را در سهامداران به وجود آورد افزود: اعتماد از ثبات به وجود می آید اگر مردم سود آوری‌ منطقی را در شرکت ها مشاهده کنند آرام آرام به بازار سرمایه روی می آورند. بازار سرمایه یکی از بازار های موازی است که ابزار های مختلفی در آن وجود دارد و استفاده مناسب از ابزار های نظارتی می‌تواند زمینه ساز اعتماد در سهامدران شود.

سالک ادامه داد: متغیر های اقتصادی نشان میدهد از اواسط سال گذشته سرمایه گذاری در حال افزایش است. اما نگاه خاص دولت به شرکت های بزرگ باعث شد تا رشد سودآوری قابل توجهی در آن ها مشاهده نکنیم.

وی ادامه : نمی‌‍‌توان به بازار سرمایه مانند کالا نگاه کرد. بازار سرمایه متشکل از صنایع مختلف است که در هر شرایط از اقتصاد می‌تواند فرصت خوبی برای سرمایه گذاری باشد. همچنین صندوق های سرمایه گذاری در هر شرایطی می‌توانند سود آوری داشته باشند.

سالک افزود: اگر نگاهی به داده های تورم نقطه به نقطه ای ماهانه بیندازیم باید گفت دولت با سیاست های بانک مرکزی موفق شد در ۶ ماه ابتدایی سال تورم را کنترل کند. به هر جهت دولت نیازمند منابعی برای پوشش بودجه خود است.

کارشناس بازار سرمایه به فشار های بانک مرکزی بر بانک ها اشاره کرد و گفت: فشار بانک مرکزی بر بدهی بانک ها سبب شد تاشرکت های دولتی از بانک ها پول قرض کنند که در جهت آن بانک ها به بانک مرکزی روی آوردند و باعث شد بانک مرکزی نرخ رشد بی‌سابقه ای را تجربه کند که این اتفاق منجر به افزایش پایه پولی کشور شد. به نظر میرسد تا بهار سال آینده افزایش پایه پولی و رشدبدهی بانک ها ضعف خود را در نقدینگی نشان دهند.

سالک درمورد آینده اقتصادی کشور گفت: روند صعودی بازار مرتبط با بودجه است. انتظار می‌رود رشد نقدینگی خوبی را در آینده مشاهده کنیم. همچنین دولت توانسته است صادرات نفتی قابل توجه ای را تجربه و به واسطه آن نرخ ارز را کنترل کند. هر اتفاقی می‌تواند نرخ ارز را مورد تاثیر قرار دهد.با توجه به شرایط موجود تا انتهای سال جاری نباید انتظار تورم و رشد نرخ ارز را داشته باشیم. امیدواریم سیاست ها در روندبهبود سرمایه گذاری خالص پیش برود.

عسگری :تورم سال آینده کاهش نمی یابد

احسان عسگری عضور هیات مدیره مشاور سرمایه گذاری ترنج نیز در این نشست با اشاره به اینکه در بازار سرمایه صندوق های وابسته به طلا محدود است گفت: مجوز تایید صندوق ها و مدیریت بازار سکه و طلا مرتبط با بانک مرکزی است و سازمان بورس خود را مکلف می‌داند تاییدیه آن را دریافت کند تا صندوق ها گواهی سکه و طلا را در بورس کالا خریداری کنند. البته باید توجه داشت به میزانی که به نظر می رسد عرضه برای طلا و سکه وجود ندارد که بتوان آن ها را تبدیل به دارایی کرد و بازدهی آن ها را در دست گرفت.

وی افزود: در صدور مجوز نهادهای مالی و تاسیس ابزارهای مالی شاهد بودیم که سبدگردان ها و مشاوره ها در زمینه آن افزایش پیداکرد و در نتیجه آن طیف وسیعی از مردم درگیر فراگیری بازار های مالی شدند که در راستای آن خیلی از نهاد ها توانستند به رشدمنطقی برسند. توسعه بازار نیازمند رقابت مدیران دارایی است یعنی جذابیت صندوق ها میتواند مردم را از سرمایه گذاری مستقل دورکند.

عسگری به راه حل مناسب برای کنترل تورم اشاره کرد و ادامه داد: همه تصمیمات در راستای تورم مرتبط با بودجه است. ساختار فعلی بودجه به تورم هیچ کمکی نمی‌کند. همچنین کسری بودجه با فروش نفت کاهش پیدا کرده که دولت میتواند از طریق آن فشار به بانک ها وبانک مرکزی را کاهش دهد. فکر میکنم بعید است در سال آینده تورم کاهش پیدا کند.

خبرنگار: علیرضا نجفی