سامانه‌های هوش مصنوعی به عنوان ابزاری پرکاربرد برای شناسایی تخلفات و نظارت بر معاملات در این بازار استفاده می‌شوند. از سوی دیگر، آموزش و آگاهی قبل از ورود به بازار بورس می‌تواند نقشی مهم در پیشگیری از تخلفات و افزایش سطح توانمندی‌های سرمایه‌گذاران داشته باشد.

به گزارش صدای بورس، در حوزه بازار سرمایه، نظارت و کنترل تخلفات از اهمیت بسیاری برخوردار است. از یک سو، سامانه‌های هوش مصنوعی به عنوان ابزاری پرکاربرد برای شناسایی تخلفات و نظارت بر معاملات در این بازار استفاده می‌شوند. از سوی دیگر، آموزش و آگاهی قبل از ورود به بازار بورس می‌تواند نقشی مهم در پیشگیری از تخلفات و افزایش سطح توانمندی‌های سرمایه‌گذاران داشته باشد.

پویان محبی در گفت و گو با «صدای بورس» در خصوص تخلفات بازار سرمایه به نبود ابزار کافی اشاره کرد و گفت: در سازمان بورس و اوراق بهادار، مسائل مربوط به نظارت و کنترل تخلفات به‌شدت مورد توجه قرار دارد و بر اساس تعاریف و اصولی که تدوین شده‌است، این موضوعات مورد بررسی و اقدام قرار می‌گیرد. با این حال، برای افزایش کارآیی و دقت در نظارت، از سیستم‌های هوش مصنوعی بهره‌گیری می‌شود. این سامانه‌ها با هوش مصنوعی، می‌توانند معاملات را مانند یک بازرس ماهر، با دقت بررسی کرده و در صورت تخلف، هشدارهای لازم را اعلام کنند. به‌طور مثال، اگر افرادی بخواهند از طریق معاملات هماهنگ منجر به دستکاری بازار شوند وسیستم های نظارتی تشخیص دهد که سفارش وارد شد مشکوک به دستکاری است ، مصداق تخلف بوده و اقدامات لازم انجام می‌شود.

وی افزود: بازار سرمایه ابزارهای نظارتی دارد که توسط سازمان مربوطه ثبت شده‌اند. این ابزارها قادر به نظارت بر رفتارها و عملکردهای مختلف در بازار هستند. اما مهمترین ویژگی این ابزارها عدم قابلیت پیش‌دستی در محیط معاملاتی است. زیرا فردی که در حال انجام معامله است، اعداد و ارقام خود را مشخص کرده و تا زمانی که آن را ثبت نکند، هدف و رفتار او قابل تشخیص نخواهد بود. در نتیجه، این سوال مطرح می شود که آیا در این شرایط تخلفی صورت گرفته است؟

مدیر معاملات کارگزاری بانک آینده ادامه داد:عموما معاملات از دو طریق صورت می پذیرد استیشن معاملاتی و آنلاین که باتوجه به این که معامله گران از ضوابط وقوانین نظارت سازمان در اطلاع هستند عموما از سفارش نامتعارف درخواست مشتری جلوگیری به عمل می آورند معمولا عمده تخلفات از سامانه آنلاین انجام می گیرد و قابل تشخیص وشناسایی نمی‌باشد واز نظرایشان ۲ رویکرد وجود دارد یک آموزش مشتریان دوم باید قبل از ورود سرمایه گذار در بازار بورس و دسترسی مشتری به سامانه آنلاین براساس تعاریف تخلف سازمان گزینه هایی اخطارنظارتی برای مشتریان فعال گردد واز خرید وفروش نامتعارف جلوگیری شود.

وی تاکید کرد: همچنان ابزار نظارتی سازمان در خصوص تخلف برای کارگزاران مبهم است، و این ابزارها را در اختیار کارگزاران قرار نمی‌دهند تا بتوانند معاملات را رصد کنند. این امر می‌تواند باعث افزایش اعداد و ارقامی که برای سازمان به عنوان تخلف در نظر گرفته شده، شود حال اگر کارگزاران به این سامانه دسترسی داشته باشن میتوانند با افزاریش حساسیت ،یک قدم جلوتر از ناظر به سرمایه‌گذار هشدار دهند و از بروز تخلف از نگاه سازمان جلوگیری کنند

محبی تصریح کرد: سامانه‌های نظارتی فقط عامل پیشگیری نیست و با آموزش می توانند فرهنگ سازی کرد ویا مشوق سرمایه گذاری در صندق‌های سهامی شد.

مدیر معاملات کارگزاری بانک آینده تشریح کرد: یکی از روش های تامین مالی پیشرو، ابزارهای مالی جدید املاک و مستغلات است، با توجه به قیمت بالای مجتمع های تجاری وعدم تقاضا در قیمت‌های فعلی فروخته شوند و تنها راه حل‌های این روش به نظر نمی‌رسد.

وی با اشاره به اقدامات لازم در خصوص جذب سرمایه بیشتر در بازار سرمایه گفت: کاهش ریسک سیستماتیک و حذف دستوری نرخ گذاری، قرارگیری بازار در فضای رقابت کامل می‌تواند شاهد رشد بازار باشیم .