روز گذشته ۱۹ اسفند یک نهاد پژوهشی گزارش داد، کمبود برق کشورهای اطراف ایران یک بازار ۱۸.۶ میلیارد دلاری را فراهم کرده که ایران تنها ۰.۲ درصد در آن سهم دارد.

به گزارش صدای بورس،برق ۲۴ ساعته برای مردم ۳ کشور از ۷ کشوری که با ایران مرز مشترک خشکی دارند، به آرزوی محال تبدیل شده است.

عراق، پاکستان و افغانستان بر اساس اعلام موسسه GN Energy سالانه ۱۲۴ تراوات ساعت معادل نصف نیاز به انرژی این مناطق کمبود برق دارند؛ توسعه کشورهای منطقه و افزایش جمعیت سالانه میزان کمبود برق را تشدید می‌کند.

اگر رفع کمبود برق همسایگان در یک بازار منطقه‌ای انجام می‌شد، این بازار ۱۸.۶ میلیارد دلار معادل نصف درآمد یک سال ایران از فروش نفت ارزش داشت.

تارنمای OEC گزارش داده که درآمد سال گذشته ایران از صادارت برق سالانه فقط ۴۰ میلیون دلار است و ۰.۲ درصد از بازار منطقه را در اختیار دارد.

تراز برق ۷ کشور همسایه امکان صادرات مستقیم ۷.۳ هزار مگاوات برق از ایران و فرصت دریافت حق ترانزیت ۶.۸ هزار مگاواتی را فراهم کرده است.

تبدیل ایران به قطب برق منطقه با توجه به نیاز به انرژی می‌تواند تعریف یک نقش جدید برای کشور در غرب آسیا باشد و یک کارت قدرتمند در اختیار دیپلمات‌های ایران قرار دهد.

کارشناس اقتصادی رویا رجبی اقتصاد برق کشور را مانع تبدیل ایران به قطب برق منطقه می‌داند و معتقد است که یارانه انرژی در حوزه برق به زیان‌دهی این صنعت ختم شده و با چنین فضای اقتصادی تامین نیاز داخل نیز با مشکل مواجه می‌شود، چه برسد به صادرات و ترانزیت برق به کشورهای همسایه.

در مقابل استاد دانشگاه سید دانیال آل‌هاشم به تراز شدن صنعت برق از ابتدای سال ۱۴۰۳ اشاره کرده و می‌گوید که نیروگاه‌سازی امروز یک فعالیت پرسود در کشور است؛ در حقیقت ملزومات تبدیل ایران به قطب برق منطقه برداشته شده و با یک دیپلماسی قوی باید برق به مزیت در اقتصاد ایران تبدیل شود.

در صورت تحقق برنامه هفتم توسعه، تراز صنعت برق کشور ۷ هزار مگاوات مثبت خواهد شد و ظرفیت قابل توجه صادرات برق مهیا است، این وضعیت در کنار توسعه شبکه‌های انتقال و ظرفیت تبادل برق با کشورهای همسایه مقدمات فنی تبدیل ایران به قطب برق منطقه را مهیا خواهد کرد.

منبع: فارس

منبع: خبرگزاری فارس