به گزارش صدای بورس،آمارهایی که بانک مرکزی روز دوشنبه هفته جاری از شاخصهای پولی منتشر کرد حاکی از آن است که نرخ رشد پایه پولی در پایان سال گذشته به ۲۸.۱ درصد کاهش یافته است.
بازگشت شاخصهای پولی به پیش از تحریم
همچنین طبق آخرین آماری که محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در جلسه هیات دولت ارائه داد، نرخ رشد نقدینگی در پایان فروردین ۱۴۰۳ به ۲۳ درصد رسید کاهش یافته که کمترین رقم از فروردین ۹۸ به این سو است.
برجستهترین بخش آمارهای بانک مرکزی، اما مربوط به شاخص رشد حجم پول بود. طبق آمارهای بانک مرکزی نرخ رشد حجم پول در پایان سال گذشته به ۱۷.۵ درصد رسیده که این رقم طی ۶ سال اخیر بیسابقه بوده است. به عبارت دیگر از فروردین ۹۷ به این سو، نرخ رشد حجم هیچگاه به این میزان کاهش نیافته بود.
نرخ رشد حجم پول در ادبیات مرسوم اقتصادی، به عنوان دماسنج انتظارات تورمی شناخته شده است. بالا رفتن نرخ رشد حجم پول به معنای شدت گرفتن انتظارات تورمی و چشمانداز منفی جامعه از قیمتها در آینده است.
زمانی که جامعه انتظار افزایش چشمگیر قیمتها در آینده نزدیک را داشته باشد، سرمایههای خود را برای در امان نگه داشتن از تورم احتمالی آتی، به سرعت به داراییهای بادوام سرمایهای نظیر خودرو، طلا و... تبدیل میکنند. در مقابل، کاهش نرخ رشد حجم پول به معنای چشمانداز مثبت جامعه از ثبات قیمتها در آینده است و نشان میدهد جامعه انتظار جهش و بیثباتی در قیمتها در آینده نزدیک را ندارد. از همین رو، کاهش نرخ رشد حجم پول، نشانگر فروکش کردن انتظارات تورمی به باثباتترین وضعیت از ابتدای ۹۷ تا کنون است. به بیان دیگر، شاخص انتظارات تورمی به ارقام پیش از تحریم سال ۹۷ رسیده است.
منبع: ایرنا