بازارهای جهانی در هفتههای گذشته تحت تاثیر چند عامل بسیار مهم قرار داشتند. تصمیمگیری کنگرۀ آمریکا دربارۀ برنامه اصلاحات مالیاتی جمهوریخواهان، برگزاری اجلاس نفتی اوپک، انتشار نتایج جلسۀ فدرال رزرو آمریکا، اعلام آمارهای تورمی بزرگترین اقتصاد جهان، آزمایش موشکی کره شمالی و تصمیمگیری کنگره آمریکا دربارۀ برجام از بااهمیتترین رخدادهای جهانی به حساب میآمدند.
در مورد بحث تصمیمگیری کنگره راجع به برجام، لازم است بدانید که سناتورهای آمریکایی تاقبل از این مهلت 60 روزه تصمیمی را مبنی بر اعمال تحریمهای دوباره علیه ایران (که در پروسۀ توافق برجام لغو شده بود) را اخذ نکردند. آنها همچنین پایبند نبودن ایران بر توافق هستهای را تائید نکرده و باری دیگر تصمیمگیری دربارۀ این موضوع مهم را به ترامپ انتقال دادند. بدینترتیب رئیسجمهور آمریکا باید در اواسط ماه ژانویه (90 روز بعد از آخرین اعلام نظرش) نظر خود را دربارۀ پایبندی ایران بر توافق هستهای ابراز کند. ترامپ تا کنون اعتقاد داشته که ایران به روح برجام پایبند نبوده است بنابراین او قصد دارد تغییراتی را در متن برجام اعمال دارد. این درحالی است که دموکراتهای کنگره با این ایده مخالف هستند.
اما در هفتههای پیشرو، کماکان موضوع اصلاحات مالیاتی جمهوریخواهان، ادامۀ تحقیقات FBI در مورد احتمال دخالت روسیه در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و معضل مربوط به کره شمالی، نقشهای پررنگی را در بازارهای مالی جهان ایفا میکنند. درحالی که افزایش حبابگونۀ شاخصهای سهام نگرانیهای زیادی را به دل تحلیلگران راه داده است. ترامپ قصد دارد تا قبل از تعطیلات سال نوی میلادی لایحۀ اصلاحات مالیاتی را به تصویب قطعی کنگره برساند. همانطور که میدانید مجلس نمایندگان و سنای آمریکا هر دو این لایحه را تصویب کردند اما در مورد جزئیات آن هنوز با یکدیگر اختلاف دارند.
گفتنی است که بیشترین اختلاف میان آنها به مقدار کاهش نرخ مالیات مرتبط میشود؛ بسیاری از سناتورها معتقدند نرخ مالیات شرکتی باید به 22 درصد کاهش یابد نه 20 درصد! این درحالی است که بازارهای سهام آمریکا کاهش نرخ مالیات به عدد 20 درصد را در دل قیمتهای خود پیشخور کردند بنابراین بدیهی است که درصورت تصویب عدد 22 درصد، با احتمال زیادی ارزش شاخصهای سهام آمریکا کاهش خواهد یافت. هرچه شدت این روند نزولیِ احتمالی بیشتر باشد، احتمال ترکیدن حباب مثبت قیمت این شاخصها هم افزایش مییابد.
اما در هفته جاری یکی از شاخصهای اقتصادی مهم آمریکا با عنوان نرخ رشد تولید ناخالص داخلی آمریکا و یا همان رشد اقتصادی به اعلام عموم خواهد رسید. این آمار در طول ماه گذشته در محدودۀ 3.3 درصد اعلام شد بنابراین اگر مقدار اعلامی، کمتر از این عدد و رقم پیشبینیشده (توسط خبرگان اقتصادی) انتشار یابد، شاخص دلار تضعیف شده و بهای طلا افزایش خواهد یافت و برعکس. توجه کنید که در 6 سال اخیر، بازار جهانی طلا از ماه ژانویه با افزایش تقاضا همراه بوده است بنابراین احتمال افزایش تقاضا با آغاز سال میلادی جدید وجود خواهد داشت.
- شماره ۲۲۸ هفته نامه اطلاعات بورس - صفحه ۶
نظر شما