اما از طرفی بازار سرمایه هم باید خود را با اقتصاد مقاومتی تطبیق بدهد زیرا بازار سرمایه در مقابل بحران ها و توطئهها مصون نیست و باید خود را مقاوم کند؛ تا نه تنها اثر منفی بر تولید و بازار نگذارد، همچنین باعث بی اعتمادی و سلب اعتماد سرمایهگذاران نشود بلکه موجب تسریع افزایش سرمایه شرکتها و تسریع در پذیرش شرکتها در بورس شود.در یک کلام، بازار سرمایه در تمام اهداف سیاستهای اقتصاد مقاومتی میتواند نقش داشته باشد یا حداقل ابزارهای لازم را در راستای تحقق این سیاست ها فراهم کند.
تمام ظرفیتهای مردمی و دولتی
بخش مهمی از نقش آفرینی مردم در اقتصاد مقاومتی از طریق بازار سرمایه انجام میگیرد به عنوان نمونه، بحث شفافسازی اقتصاد در سالمسازی آن یکی از تکالیف اقتصاد مقاومتی است که این اصل همیشه در بازار سرمایه مورد توجه بوده است.از دیگر موارد مطرح در اقتصاد مقاومتی، موضوع مقاوم بودن اقتصاد، در برابر بحرانها و توطئههاست،این امر موجب میشود ریسک کاهش پیدا کند و بازار سرمایه میتواند نقش سازندهای در این خصوص ایفا کند.همچنین بخشی از تأمین منابع مالی اقتصاد داخلی از طریق بازار سرمایه انجام میگیرد که با توجه به نقش این بازار دراقتصاد ملی، اگر بازارسرمایه مقاوم باشد، طبیعی است که در رابطه با مقاوم بودن اقتصاد هم کمک شایانی میکند. اگرچه پایین آوردن ریسک میتواند در زمینه مقاومسازی نقش به سزایی ایفا کند، اما در بازار سرمایه استفاده از تمام ظرفیتهای مردمی و دولتی قابل تحقق است که همین امر هم مورد نظر اقتصاد مقاومتی است.
جایگاه قابل توجه درتولید ملی
یکی از مواردی که در اقتصاد مقاومتی بر آن تأکید شده است، توانبخشی بخش خصوصی است که بازار سرمایه بهترین مرکز برای افزایش توانبخشی بخش خصوصی برای تأمین سرمایه اجرای پروژههاست.
مبارزه با مفاسد اقتصادی، یکی دیگر از ارکان مهم سیاستهای اقتصاد مقاومتی است. از آنجایی که بازار سرمایه به طور شفاف و تحت نظارت عمل میکند در نتیجه مفاسد اقتصادی در آن کم است لذا این رکن نیز به راحتی در بازار سرمایه انجام پذیر است.
حمایت از تولید ملی، موضوع بسیار مهمی است که جزو ارکان اقتصاد مقاومتی شمرده میشود. بخش مهمی از تولید ملی برعهده بازار سرمایه است. به عبارتی وقتی گفته میشود ارزش بازار سرمایه نسبت به تولید ناخالص داخلی رقم قابل توجهی است، به جایگاه بازار سرمایه در تولید ملی اشاره شده است.از سوی دیگر بخش قابل توجهی از تولید ملی توسط شرکتهای بورسی انجام میگیرد. پس حمایت از تولید ملی، حمایت از بورس و سهامداران است.پس به طور طبیعی با تأمین منابع مالی برای فعال شدن واحدهای کوچک و متوسط در بازار سرمایه، حمایت از تولید ملی از کانال بازار سرمایه به سهولت امکان پذیر میشود.
مدیریت منابع و مصرف
یکی دیگر از ارکان اقتصاد مقاومتی، مدیریت منابع ارزی است. بخش عمدهای از صادرات غیر نفتی کشور از جمله صادرات فرآوردههای نفتی، پتروشیمی، و صادرات سنگ آهن موجب ارز آوری به کشور میشود. که مدیریت منابع ارزی از طریق بازار سرمایه میتواند در رابطه با اقتصاد مقاومتی نقش پیدا کند.همچنین پرهیز از اسراف با هدفمند کردن یارانه ها، بهینهسازی منابع، افزایش کارآمدی میتواند به خوبی مورد توجه قرار بگیرد. از آنجا که انجام هرصرفه جویی در شرکتهای بورسی،در کل اقتصاد تأثیرگذار خواهد بود، میتوان این بازار را پایگاه مؤثری در مدیریت منابع و مصرف قلمداد کرد.
البته در این روند شرکتهای دانش بنیان و رابطه بین صنعت و دانش میتوانند در اقتصاد مقاومتی نقش بسزایی داشته باشند.علاوه بر این بازار سرمایه محلی برای ارتقای فرهنگ کار، اهمیت به تولید داخلی و وجدان کاری محسوب میشود.
ثبات اقتصادی وظرفیتهای مطلوب
از سوی دیگر، اکثر شرکتهای بورسی، شرکتهای تولیدی بوده و کالاهای داخلی مورد توجه اقتصاد مقاومتی هستند که بیشترین نقش را درصنعت، تولید و بازار سرمایه دارند.بازارسرمایه بهترین محل برای رسیدن به سایر موارد ارکان اقتصاد مقاومتی اعم از کارآفرینی استفاده حداکثری از منابع، زمان، کاهش وابستگی به نفت است که بااستفاده مطلوب از ظرفیتهای بازارسرمایه میتوان به این اهداف اصولی و منطقی نائل شد.همچنین ثبات اقتصادی در کنار اقتصاد مقاومتی، درابلاغیه مقام معظم رهبری مطرح است که در بازارها باید مورد حمایت قرارگیرند. به عبارتی ازجمله مواردی که در این خصوص مطرح است ثبات درتصمیمگیریهایی است که مانع نگرانی هرساله سرمایهگذاران دربرخی صنایع از جمله سنگ آهنیها،پتروشیمیها وغیره شود ودر مجموع اعتماد به بازار سرمایه آسیب نبیند.یک وظیفه مهم در این رابطه ثبات اقتصادی مربوط به سیاستهای دولت و مجلس است که باید طی سالهای آینده به طور بلندمدت تدوین شود. اگر قرار باشد سهامداران و سرمایهگذاران نگران بودجه باشند به اقتصاد مقاومتی که از طریق بازار سرمایه نقش اساسی ایفا میکند، لطمه میزند.
- ویژه نامه اقتصاد مقاومتی ماهنامه بازار و سرمایه - تحلیل
نظر شما