رونق بازار آتی کالا با ورود پسته

هفته گذشته نرخ دلار در کانال ۱۲ هزار تومانی نوسانات زیادی را تجربه کرد. به طوری که تا مرز ۱۲،۷۰۰ تومان نیز پیش رفت. ولی با مداخله بانک مرکزی و تزریق ارز توسط بازار ساز، دلار با روند نزولی همراه شد. در این میان سررسیدهای آتی کالا نیز هفته پر نوسانی را پشت سر گذاشتند.

هفته گذشته نرخ دلار در کانال ۱۲ هزار تومانی نوسانات زیادی را تجربه کرد. به طوری که تا مرز ۱۲،۷۰۰ تومان نیز پیش رفت. ولی با مداخله بانک مرکزی و تزریق ارز توسط بازار ساز، دلار با روند نزولی همراه شد. در این میان سررسیدهای آتی کالا نیز هفته پر نوسانی را پشت سر گذاشتند. معاملات پسته در سررسید بهمن ماه توانست سقف جدیدی را در حوالی قیمت ۱۲۵ هزار تومان به ثبت برساند. افزایش تعداد موقعیت‌های باز در آتی پسته حکایت از ورود پول جدید و استقبال معاملات گران از این بازار دارد.

جذابیت سررسیدهای دورتر آتی زعفران
 زعفران نیز با آغاز فصل برداشت و ورود بار نو توانست کف‌سازی مناسبی در کانال ۱۰ هزار تومانی انجام دهد. قیمت زعفران نگین با کیفیت مناسب که عمدتاً صادر می‌شود در بازار نقدی نیز بین ۹ تا ۱۰ میلیون تومان معامله می‌شود. لازم به ذکر است که با توجه به بارندگی‌های مناسب و بر اساس برآوردها، تولید زعفران در ایران امسال به ۵۰۰ تن می‌رسد که می‌توان از ظرفیت بالای بورس کالا در نظم دهی هر چه بیشتر به بازار زعفران بهره برد. البته باز شدن سررسیدهای دورتر آتی زعفران برای دی و اسفند ماه برای خریداران جذاب بوده، چراکه عموماً با پایان فصل برداشت قیمت در بازار افزایش خواهد یافت. همچنین طرح خرید حمایتی زعفران از کشاورزان از طریق بورس کالا توانست تا حدودی از کاهش قیمت‌ها در ماه جاری جلوگیری کند.

جلوگیری از سفته بازی‌های احتمالی 
در این میان اما زیره سبز با کاهش موقعیت‌های باز و عدم استقبال معامله گران همراه شده است. قیمت در بازار آتی زیره در هفته گذشته تا سقف ۱۳۷ هزار تومان پیش رفت. نیاز است بورس کالا با عمق دهی مناسب به گواهی‌های کالایی محصولات کشاورزی در بورس کالا، همچون زعفران، زیره و پسته سبب افزایش هر چه بیشتر حجم معاملات آتی و جلوگیری از سفته بازی‌های کاذب احتمالی در این بازار شود.

مصون ماندن از ریسک نوسانات قیمتی
با توجه به تجربه جهانی موفق ابزارهای نوین مالی همچون قراردادهای آتی کالا، به نظر می‌آید با توسعه این بازار  بتوان قراردادهای آتی را بر روی دیگر محصولات کشاورزی و حتی کالاهای غیرکشاورزی همچون فرآورده‌های نفتی در بورس انرژی راه اندازی کرد. البته مهم‌ترین مزیت راه اندازی چنین ابزارهایی مصون ماندن از ریسک نوسانات قیمتی و داشتن ترسیم درستی از آینده قیمت‌های کالای معامله شده در آتی است . در هفته گذشته تا تاریخ ۵ آذر ماه تعداد ۳۵۴،۴۱۴ قرارداد به ارزشی  برابر با۹،۷۰۶،۰۶۰ میلیون ریال، در بازار آتی مورد معامله قرار گرفت. در این بین دو سررسید زعفران نگین اسفند ۹۸ و پسته بهمن ۹۸بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داده‌اند.

  • حسن میثمی-مسئول معاملات مشتقه کارگزاری بورس بیمه ایران
  • شماره۳۳۲ هفته نامه اطلاعات بورس-صفحه۶
کد خبر 410422

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =