رکود اقتصادی پس از کرونا شاید غیر قابل انکار باشد، اما اقتصاد کشور ما فقط با کرونا درگیر نیست و در واقع عوامل بسیاری ما را به یک کشور استثنایی در شرایط فعلی جهان تبدیل کرده است.به عنوان نمونه آثار تحریم های ظالمانه نفتی، پتروشیمی، بانکی، صنایع فولادی و تقریبا همه بخش های اقتصادی کشور در چند دهه اخیرامری قابل تامل به شمار می آید.
البته در این شرایط از نیمه اسفند کسب و کارهای خرد و خدماتی تقریبا تعطیل شدهاند و بسیاری از فعالین این حوزهها با مشکلات زیادی مواجه هستند. بانکها در همین راستا در گروههای اعلامی توسط بانک مرکزی دریافت اقساط تسهیلات خود را به تعویق انداختند تا شاید بخشی از مشکلات در این شرایط، حاد و غیر قابل حل نشود.
اگرچه فعالیتهای اقتصادی کشور بالطبع در شرایط فعلی در سمت عرصه و تقاضا با مشکلاتی مواجه خواهد شد، اما شرایط امروز کشور کمتر از جنگ نیست. تحریمها از یک سو توان ارز آوری صنایع کشور را کاهش داده و از سمت دیگر هزینه های این بیماری بودجه کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد. تعطیلی مقطعی برخی از کسب و کارها نیز فشار زیادی را بر اقتصاد کشور وارد خواهد کرد، که لزوم مدیریت آن و همت تمامی فعالین این عرصه را برای کنترل شرایط دو چندان می سازد.
شرایط سخت امروز کشور علاوه بر تهدید، فرصت بزرگی را برای بخشهای تولیدی ایجاد کرده است. امروز فعالین عرصه تولید با تمام مشکلات پای کار ایستادهاند و تلاش دارند اوضاع را مدیریت و تولید را ادامه دهند. از نشانههای آن برخلاف کشورهای دیگر این است که امروز کمبودی در کالای اساسی مشاهده نمیشود و با تمهیدات اندیشیده شده شرایط رو به بهبود است. در حال حاضر بسیاری از نیازهای کشور در داخل تأمین می شود و این موضوع باید ادامه دارد باشد.
اما باید پذیرفت که شرایط اقتصادی واقعا سخت است و این شرایط می طلبد که بانکها در کنار تولید کنندگان باشند و ضمن حمایت از آنها بخش بیشتری از تسهیلات خود را در سال جاری به بخش تولید به خصوص کسب و کارهای کوچک که از شرایط فعلی بیشترین صدمه را دیده اند اختصاص دهند.
برای اینکه چرخهای اقتصاد نخوابد و تولید متوقف نشود، لازم است همگان تلاش کنیم با حمایت از تولید، اقتصاد کشور را از رکودی که ممکن است دامن گیر مان شود، خارج کنیم.
- شماره ۳۵۰ هفته نامه اطلاعات بورس- صفحه ۱۵
نظر شما