به گزارش صدای بورس، سیدمهدی حسینی، درباره پیشنهاد انتشار اوراق مشارکت نفتی اظهار کرد: ساختار این تئوری اوراق نفتی این است که شرکت ملی نفت و وزارت نفت باید درباره تبعات همه ابعاد قضیه، چه قیمت و چه بازپرداخت و سود و مالیات تضمین بدهند. بنده ایدهای در رابطه با چگونگی تامین پروژههای نفتی مطرح کردم که مورد استقبال قرار گرفت و البته همزمان با موضوعی در همین رابطه شد که در دولت نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وی افزود: به هر حال دولت دچار کمبود درآمد است، زیرا ما نمیتوانیم نفت را صادر کنیم، البته صادرات پتروشیمی، صنایع معدنی و فولاد داریم اما پول و درآمد بزرگ مربوط به نفت بوده که آنگونه که باید صادر نمیشود، ما اکنون مشکلات مالی زیادی داریم که آثار آن را در فضای اقتصادی کشور میبینیم. از طرفی همسایگان، کشورهای نفتی عضو اوپک، اورپا و امریکا در دریای شمال، نفتشیل، قزاقها در شمال، عراق در غرب در بالادست و پاییندست در حال توسعه و بالا بردن ظرفیت هستند، چراکه ظرفیت تولید است که حرف آخر را در بازار انرژی میزند. اما نقش ما مرتب کوچکتر شده، روزی ما نفر اول اوپک بودیم، سپس دوم شدیم، اکنون هم رتبهای در این سازمان نداریم، این بدان معنا است که به لحاظ اقتصادی و جایگاه انرژی ضعیف میشویم که ممکن است مسائل امنیتی هم بدنبال داشته باشد.
دنیا روی نفت معامله میکند
این کارشناسی حوزه انرژی یادآور شد: در این پروژه بورس هم وارد بازی جدیدی میشود، اکنون دنیا بشدت روی نفت معامله میکند، بنده ۱۲ سال قبل در اجلاس اوپک از رئیس بورس نیویورک؛ نایمکس در مورد میزان معاملات کاغذی نفت سوال کردم، پاسخ او ۱۰۰ میلیون بشکه در روز بود و این در حالی است که میزان مصرف آن روز دنیا ۸۰ میلیون بشکه و حداکثر ۹۰ میلیون بشکه بود. دلیل آن، این بود که پولها را جذب میکنند و ایجاد رونق اقتصادی میکنند. غیر از نیویورک، بورس لندن، شیکاگو، هلسینکی، توکیو و کره جنوبی هم معاملات کاغذی دارند، ما که پشتوانه هم داریم، میتوانیم با این مجموعه اقدامات از بالادست نفت شروع کنیم، اگر در هر یک از پروژهها پول داشته باشیم و یک یا دو سال روی پروژه کار کنیم به درآمد میرسیم و از از آن محل آن درآمد بقیه پروژه را جلو میبریم، تزریق اولیه و یا EARLY PRODUCTION چیزی است که ما نیاز داریم، از آن پس خود طرح بخش زیادی از درآمد را تامین میکند. در پاییندست نیز پروژههای اولویتدار باید جلو برود.
اصل و سود پول مردم تضمین میشود
وی ادامه داد: ساختار این تئوری اوراق نفتی این است که شرکت ملی نفت و وزارت نفت باید تبعات همه ابعاد قضیه، چه قیمت و چه بازپرداخت و سود و مالیات تضمین بدهند، تئوری این است که نفت را به قیمت روز ارز نیمایی قیمتگذاری کنند، مثلا اگر امروز نفت ۴۰ دلار است و دلار نیمایی ۲۰ هزار تومان، یک بشکه نفت ۸۰۰ هزار تومان میشود، ما باید کف ۸۰۰ هزار تومان را برای خریدار نفت کاغذی تضمین کنیم تا ضرر نکند، کف قیمت کافی نیست، سود باید باشد قیمت نفت هم آهستهآهسته به نفع خریدار بالا میرود، بنابراین در حقیقت مردم از طریق بورس انرژی وارد معاملات نفتی البته به صورت کاغذی شدهاند، اگر کسی هم بخواهد امکان واگذاری و قابل خرید و فروش باشد که این رویه خود منجر به رونق شده و به افراد در کار مالی انعطاف میدهد.
تداوم تحریم و عملکرد نادرست؛ گرههای احتمالی
وی خاطرنشان کرد: پیشنهاد بنده این بود که از دولت از سود مالیات نگیرد تا کار راه افتاده و جلو برود این چارچوب اصلی اوراق است، اما اینکه اوراق چند بشکهای باشد باید دوباره بررسی و تعیین شود، تنها مشکلی که ممکن است ایجاد شود دو چیز است، یکی اینکه تحریمها طول بکشد، البته فرض بر این است در آمریکا اتفاقاتی میافتد، جوبایدن بر سر کار میآید و به گفته او مسئله تحریم ایران جمع میشود یا شکل دیگری پیدا میکند، ایراد احتمالی دوم اینکه عملکرد ما درست نباشد و با وجود فکر خوب، کار بخوبی اجرا نشود. اما اگر خوب پیش برود امیدواریم فضای جدیدی در داخل باز شود، حال که خودمان میخواهیم طرحها را اجرا کرده و به لحاظ مالی به داخل متکی باشیم، باید آن را به جایی برسانیم.
حجم معاملات چقدر است؟
این کارشناس نفت در ادامه درباره حجم سرمایهگذاری گفت: اوراق باید در احجام مختلف امکان انتشار داشته باشد، میتواند از ۵ بشکه تا هزاران بشکه باشد، فعلا مشخص نیست بورس چه برنامهای دارد، باید در شورای عالی بورس هم تصویب شود. البته شورای فقهی ایرادی به آن وارد نکرد و برای اینکه ارز دچار حباب نشود بانکهای سرمایهگذار میتوانند بازیگردان قضیه باشند.
منبع: ایلنا
نظر شما