به گزارش صدای بورس، حمزه قوچی فرد؛ کارشناس بازار سرمایه در خصوص روند امروز بازار سرمایه در گفتگوی اینستاگرامی به صدای بورس گفت: با توجه به این که صنعت فولاد یکی از بزرگترین صنایع ما در بازار است روی روند بازار تاثیر قابل توجهی میگذارد و باعث شد که بورس از رشد خود پایینتر بیاید. چیز دیگری که روی بازار ما اثر مثبت گذاشت قیمتهای جهانی بود. قیمتهای جهانی تحت تاثیر اینکه کرونا برطرف و واکسن به بازار عرضه می شود باعث شد که برخی از قیمت های پتروشیمی و فولادی با رشد بسیار خوبی برخوردار شوند.
به گفته وی؛ عامل دیگری که روی کلیت بازار تاثیر گذاشت رشد قیمت دلار نسبت به نیمه اول سال بود، طی چند ماه گذشته ارزش برخی از شرکتها افت شدیدی داشت اما افزایش قیمت دلار باعث شد که برخی از شرکتها شروع به رشد کنند. مجموعه این عوامل باعث رشد بازار و جلوگیری از ادامه رکود و ریزش شد.
کارشناس بازار سرمایه اظهارکرد: علاوه بر فلزات اساسی سهام شرکت های خودرو، پالایشگاهی ها و بانک ها در شرایط خوبی قرار گرفته اند که سهم های ارزنده ای هستند.
قوچیفرد در پاسخ به اینکه با توجه به بازارگردانیهایی که صورت گرفته بعضی از سهم های کوچک با درصد افت بالایی رو به رو شده اند، گفت: برای بررسی این موضوع باید بازار را از اول سال مرور کنیم، اوایل سال دولت برای جبران کسری بودجه، سهم های خودشان را در بازار فروختند و برای این کار دو راه را در نظر گرفتند. یکی این که در رسانه ها بازار را جذاب نشان دادند و سهم های بزرگی که در صندوق های دارا بود را به فروش رساندند.
وی افزود: امسال سهم های دولتی رشد های خیلی عجیب و غریبی را تجربه کردند که چنین اتفاقی برای اولین بار رخ داد و پی بی ای سهم های بزرگ بیشتر از سهم های کوچک شد. قیمت های جهانی پائین بود اما ارزش سهم های ما مدام در حال بالا رفتن بود که این مساله حبابی را در بازار ایجاد کرد. از یک جایی به بعد که دولت حمایت خود را از روی سهم ها برداشت، ریزش سهمهای بزرگ باعث شد که تمام بازار تحت تاثیر قرار گیرد.
قوچیفرد درباره منفی شدن شستا گفت: ما باید سهم ها بزرگ را از یکدیگر جدا کنیم برخی سهم های بزرگ باید درباره ارزندگی انها صحبت کنیم. وقتی اسم شستا می آید یک شرکت سرمایه گذاری که زیر مجموعه آن شرکت های دیگری هم وجود دارد وقتی قیمت شستا بالا می رود ولی سهم هایی که در دل آن هستند بالا نمی روند باعث می شود پی بی ای سهم رشد کند که در این صورت می گویند ارزنده نیست و از جذابیت خارج می شود.
وی افزود: این اشتباهی است که سیاست مداران ما بارها تکرار کرده اند که می آیند و شرکت سرمایه گذاری را حمایت می کنند. در حالی که باید سهم هایی که در دل این شرکت ها قرار دارند را حمایت کنند. پی بی ای شرکتی مانند شستا بالای صد درصد است و این را اکثر تحلیل گران می دانند، وقتی بحث فروش پیش می آید چنین مشکلاتی ایجاد می شود. در واقع باید شستا را پایین باز می کردند و به مرور بالا می بردند که متاسفانه این اتفاق نیفتاد.
قوچیفرد در خصوص پیش بینی سهم شستا تصریح کرد: شستا نمی تواند روندی جدا از روند زیر مجموعه هایش داشته باشد. زیر مجموعه هاش که اکثرا معدنی، فولادی و پالایشی هستند با توجه به رشد قیمتی در جهان رشد خواهند کرد ولی با توجه به شرایط موجود توقع این که به مراحل قبل برسد کمی دور از ذهن است.
قوچی فرد در خصوص تغییر دامنه ی نوسان و تاثیرات آن بر بازار گفت: هر کاری که پشت آن مطالعه نباشد کار درستی نیست حتی اگر این کار در کشورهای پیشرفته رخ می دهد. ما تجربه کرده ایم که جابه جا کردن محدوده نوسان در پایین آمدن و بالا رفتن نتیجه مثبت نخواهد داشت.
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه باید فرهنگ بازار و سرمایه گذاری در بورس بیشتر شود، تصریح کرد: باید تعداد نهادهای مالی و فعالان بازار سرمایه در کشور افزایش پیدا کند. باید شرایطی پیش بیایید که یک گروه و یک سهم نتوانند روی بازار مانور دهند. بالا بردن دامنه نوسان فقط باعث ایجاد سفته بازی در بازار می شود.
بهناز صفری
نظر شما