عاقبت بخیری سهام عدالت

هفته گذشته صورتجلسه شورای عالی بورس در خصوص اصلاح سقف صندوق‌های سرمایه‌گذاری و نصاب مجاز سرمایه‌گذاری صندوق‌های سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت ابلاغ شد.

به گزارش صدای بورس، با افزایش سقف قابل صدور واحدهای سرمایه‌گذاری به ۵۰۰ هزار میلیارد ریال (به ارزش اسمی) با رعایت قوانین و مقررات موافقت به عمل آمد.همچنین صندوق‌های سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت ملزمند حداقل ۵۰ درصد از پرتفویی را که در سهام، حق تقدم سهام و قرارداد اختیار معامله سهام پذیرفته شده در بورس تهران یا بازار اول فرابورس و دوم فرابورس ایران و سرمایه‌گذاری در گواهی سپرده کالایی پذیرفته شده نزد یکی از بورس‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند، تا پایان آزادسازی کامل سهام عدالت، به سرمایه‌گذاری در سهام و حق تقدم سهام شرکت‌های سرمایه پذیر موضوع واگذاری سهام عدالت تخصیص دهند. درخصوص تبعات این تصمیم کارشناسان نظرات متفاوتی دارند. همچنین به نظر می‌رسد این تصمیم به افزایش فعالیت صندوق‌ها و ثبات بیشتر بازار سرمایه و کاهش رفتار هیجانی کمک شایانی خواهد کرد.
 
کنترل نوسانات هیجانی
الهه ظفری، مدیر سرمایه‌گذاری صندوق افق ملت گفت: الزام تخصیص ۲۵درصد از منابع صندوق به خرید اوراق دولتی نیز می‌تواند باعث شود نرخ سود این اوراق در بازار افزایش پیدا نکند. البته این موضوع نیز به نفع بازار خواهد بود چراکه با توجه به امکان عدم توانایی فروش این اوراق با نرخ فعلی توسط دولت ممکن است تصمیم به افزایش نرخ برای جذاب تر شدن این اوراق گرفته شود که تاثیر منفی بر کلیت بازار خواهد داشت، اما با توجه به این قانون جدید صندوق‌ها در کنار جذب منابع جدید و اختصاص آن به خرید اوراق دولتی به نوعی ریسک افزایش نرخ اوراق را بسیار کاهش خواهد داد. وی افزود: همچنین الزام صندوق‌ها به خرید سهام عدالت از آنجایی که سهامداران تازه وارد درگیر سهام عدالت هستند ورود این صندوق‌ها و خرید آنها می‌تواند اعتماد نسبی در کلیت بازار بوجود آورد.
مدیر سرمایه‌گذاری صندوق افق ملت بیان داشت: الزام صندوق‌ها به خرید سهام عدالت از یک طرف به نوعی باعث مدیریت غیر مستقیم این سهام توسط یک واحد تخصصی شده و می‌تواند باعث کنترل نوسانات هیجانی در این سهام باشد. همچنین به نوعی حمایت از سهامداران تازه وارد به حساب آید که صرفا به واسطه سهام عدالت به بورس آمده اند. اما از دیدگاهی دیگر تصویب قانونی که صلاحیت حرفه‌ای و اعمال نظر مدیر سرمایه‌گذاری را محدود کند به طور کل جایز نیست؛ زیرا ممکن است در مواقعی هیچ کدام از این سهام جزء عدالت، از نظر ارزندگی جذاب نبوده باشند و مدیر صندوق ناچار به ورود به آنها به واسطه این قانون باشد.این کارشناس بازار یادآور شد: در حال حاضر با توجه به تغییرات مداومی که در قوانین مربوط به حد نصاب دارایی‌های صندوق‌های درآمد ثابت صورت گرفته می توان گفت مهمترین ضرورتی که باید به آن توجه داشت التزام به قوانین بلند مدت در این خصوص است. در واقع قانون‌گذار برای کنترل وضعیت بازار سهام در زمان رونق تصمیم به کاهش سقف دارایی سهام و در رکود تصمیم بر افزایش این سقف گرفته است. این موضوع باعث می‌شود ریسک این صندوق‌ها به شدت افزایش یافته و توانایی تصمیم گیری بلند مدت و حفظ بازدهی از مدیر صندوق سلب شود. 

کاهش ریسک سرمایه‌گذاران 
سعید کاشی زنوزی، مدیر صندوق مشاور سرمایه‌گذاری نیکی گستر در خصوص افزیش سقف صندوق‌ها گفت: به طور کل افزایش فعالیت صندوق‌ها باعث کمک به ثبات بیشتر بازار سرمایه و کاهش رفتار هیجانی شده و در کل به نفع بازار سرمایه خواهد بود. همچنین افزایش سقف صندوق‌ها و جذب سرمایه‌های خرد و افراد غیر حرفه‌ای در بلند مدت، رشد و توسعه بازار سرمایه را به دنبال خواهد داشت.  وی تاکید کرد: باید در نظر داشت که بزرگ شدن صندوق‌ها می‌بایست با کنترل و نظارت بیشتری همراه باشد تا خود باعث ایجاد مشکل جدیدی نشود. همچنین در شرایط فعلی و باتوجه به رفتارهای هیجانی افراد مبتدی که به تازگی وارد بازار سرمایه شده اند، افزایش سقف صندوق‌ها اتفاق مثبتی به شمار می‌آید. 
زنوزی یادآور شد: جذب سرمایه‌ها در بازار سرمایه از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری به نظر بهترین روش برای ورود سرمایه‌ها به بورس و نهایتا کمک به بنگاه‌های بازار سرمایه خواهد بود. هر شرایطی فرصت‌ها و تهدیدهایی را به همراه خواهد داشت. همچنین نظارت‌ها و دستورالعمل‌های بخش کلان اقتصاد باعث ایجاد فرصت‌های بیشتر برای سرمایه‌های موجود در بازار سرمایه و ایجاد عمق بیشتر بازار و کمک به اقتصاد کلان کشور خواهد شد.درمجموع، ایجاد صندوق‌های جدید و افزایش سقف صندوق‌ها و تنوع آن‌ها کاهش ریسک سرمایه‌گذاران،ثبات و رشد بازار سرمایه را به همراه دارد. 

منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۳۸۱

کد خبر 424243

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =