به گزارش صدای بورس، شرکت قراردادی است که بر اساس آن اعضا یا شرکا سود حاصل از سرمایه را تقسیم می کنند شرکتها در چارچوب قانون تجارت دارای انواع مختلف هستند که عبارتند از:
شرکت سهامی (عام – خاص)
شرکت بامسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت های مختلط سهامی، شرکت های مختلط غیر سهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی
از انواع شرکت های نام برده شده فقط شرکتهای سهامی عام قابلیت پذیرش در بورس سهام را داشته و اکنون هم در بورس تهران فعالیت دارند و بنابراین در ادرامه به تشریح شرکت سهامی و به خصوص شرکت سهامی عام می پردازیم
شرکت سهامی عام
شرکتی که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و موسسان آن قسمتی از سرمایه ی شرکت را از طریق فروش سهام به عموم مردم تامین می کنند شرکت سهامی عام نام دارد شرکت ها برای پذیرش در بورس اوراق بهادار باید به صورت شرکت سهامی عام باشند در شرکت شرکت سهامی عام، تعداد سهام داران نباید کمتر از ۵ نفر باشد و مسئولیت سهامداران، محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است.
حداقل سرمایه مورد نیاز برای تاسیس چنین شرکتی ۵ میلیون ریال است که ۲۰ درصد ان توسط موسسین و باقیمانده توسط مردم پرداخت میشود از کل سرمایه حداقل ۳۵درصد باید به صورت نقد در زمان تاسیس شرکت و مابقی حداگثر ظرف مدت ۵ سال و به تصمیم هئیت مدیره پرداخت شود.
مجمع عمومی مؤسس
مجمع عمومی موسس ۴ وظیفه اصلی به عهده دارد. وظایف مجمع عمومی مؤسس به قرار زیر است
رسیدگی به گزارش مؤسسین و تصویب آن و نیز احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و تادیه مبالغ لازم
تصویب طرح اساسنامه شرکت و در صورت لزوم، اصلاح آن.
انتخاب اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت
تعیین روزنامه کثیرالانتشاری که هرگونه دعوت و اطلاعیه بعدی برای سهامداران تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی در آن منتشر خواهد شد
مجمع عمومی عادی و حدود صلاحیت آن گردهمایی مدیران و سهامداران شرکت ها که برای ارائه وضعیت شرکت و تعیین سود مداکثر ۴ ماه پس از پایان سال مالی شرکت تشکیل می گردد. در این مجمع ، معمولا مدیرعامل شرکت به نمایندگی از هیات مدیره گزارش خود را به سهامداران ارائه می کند و سهامداران در مورد نحوه تقسیم سود و میزان آن نظرات خود را بیان می کنند. مجمع عمومی عادی صلاحیت رسیدگی به کلیه امور شرکت به استثنای مواردی که در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده یا قانونی واگذار شده باشند را داراست ازجمله موارد مورد بررسی عبارتند از:
۱ - بررسی و تأیید ترازنامه و حساب سود و زیان و سایر گزارشات مالی
۲- بررسی و تأیید گزارشهای سالانه مدیران
۳- بررسی و تأیید گزارشهای سالانه بازرسان
۴-انتخاب مدیران (درصورت خاتمه دوره تصدی)
۵. -انتخاب بازرسان اصلی و بازرسان علی البدل
۶-تعیین روزنامه کثیرالانتشار که حاوی اعلانات قانونی شرکت است.
سال مالی
سال مالی عبارتست از یک سال که ابتدای آن شروع فعالیت مالی و انتهای آن پایان فعالیت مالی است. در پایان هر دوره مالی هیات مدیره موظف به ارائه گزارش عملکرد خود در دوره گذشته و طرح های آتی خود هستند. سهامداران برای محاسبه سود و زیان یک شرکت دوره خاصی را انتخاب می کنند که در پایان آن دوره هیات مدیره موظف به گزارش دادن عملکرد خود در آن دوره و طرح های خود در دوره آتی می باشد. این دوره هر زمانی بر اساس موافقت اکثر سهامداران می تواند باشد، ولی آنچه در کشور ما و در بورس ما مرسوم است یک سال کامل است که به آن سال مالی گفته می شود. در برخی از شرکت ها در سایر بورس های جهان دیده شده است که از فصل مالی و یا شش ماه مالی نیز استفاده شده است .ایام مالی طولانی تر باعث تعدیلات بیشتر در سود های اعلامی در ابتدای دوره توسط شرکت ها می شود، و هیچ تاثیر خاصی ( در بازار کارا ) هرروند قیمت شرکت ندارد .
مجمع عمومی فوق العاد و صلاحیت
آن این مجمع صلاحیت رسیدگی به کلیه تغییراتی که در ارتباط با اساسنامه با سرمایه سهام یا انحلال شرکت باشد را خواهد داشت. مانند تصمیم برای تغییر سرمایه (که بعدا با آن آشنا خواهیم شد).
صورتهای مالی
اگر کسی بخواهد بداند وضعیت مالی شرکت چگونه است تنها راهش بررسی صورت مالی شرکت است. تحلیل صورت مالی شرکتها کار نسبتا دقیق وقتی است. پس از بررسی صورت مالی مشخص می شود، که گذشته شرکت از لحاظ قدرت فروش سرمایه وسوددهی چگونه بوده است و وضعیت آینده را می شود تخمین زد. نیاز به تحلیل صورتهای مالی کاملا ضروری است و بسیاری که در انتخاب خود متضرر می شوند، به دلیل توجه نکردن به صورت مالی شرکت می باشد
صورتهای مالی چند نوع است:
ترازنامه، صورتحساب سود و زیان و صورت حساب سود و زیان انباشته، صورت سود و زیان جامع و صورت گردش وجوه نقد
هر شرکت سهامی عام علاوه بر هیئت مدیره دارای حسابرس مستقل نیز است که وظیفه وی رسیدگی به صورت های مالی و تأیید اطلاعات موجود در آنهاست و صورتهای مالی تأیید شده توسط حسابرسان به اصطلاح حسابرسی شده نامیده می شود. صورتهای مالی حسابرسی شده به صورت سالانه منتشر می شوند . البته به صورت میان دوره ای یعنی ۶ ماهه نیز صورتهای مالی برای اطلاع سهامداران منتشر می شود و گزارشهای ۳ ماهه نیز به صورت غیر مسابداری شده اطلاع رسانی می شود.
ادامه دارد.....
محسن حمیدی
نظر شما