به گزارش صدای بورس، علی صادقین، کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: تحریم ها بیشتراز این حد امکان پذیر نیست و از منظر رشد اقتصادی و بخش های مختلف فشار بیشتر از این تقریبا وجود ندارد. احیای برجام ریسک اعتبارات را کاهش خواهد داد و موجب کاهش نرخ ارز خواهد شد.
صادقین در مورد احیای برجام گفت: ایران احتمالا به توافق خواهد برگشت زیرا قطعنامه۲۲۳۱ را آماده داریم، همچنین فضای کلی کاخ سفید نیز به مذاکره با برخی پیش شرطها و جزییات تمایل دارد؛ البته زمان این توافق مشخص نیست.
وی افزود: برگشت به برجام به مذاکره جدیدی نیاز ندارد. قطعنامه ۲۲۳۱ با مفادی که طرفین باید اجرا کنند کامل بیان شده و اگر تصمیم به توافقات اضافه یا موضاعاتی خارج از آن است که نیاز به بحث جدید داشته باشد احتمالا در دولت بعد این اتفاق بیفتد ولی بهبود پلهای صادرات نفت و برداشتن تحریم ها و بازگشت به نقطه صفر همچون سال ۹۵ در این دولت میتواند انجام شود.
این کارشناس اقتصاد انرژی در مورد قطعنامه ۲۲۳۱ بیان کرد: این قطعنامه یا باید کامل اجرا شود یا خیر. اینکه دولتها بخواهند در موضوعاتی خارج از این قطعنامه مذاکره کنند بحث دیگری است اما در این قطعنامه برای حوزه موشکی و حقوق بشر ماده ای وضع نشده است. به نظر میرسد تمرکز بر این دو حوزه بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد و هیچ کشوری در حوزه توان دفاعی مذاکره نمیکند.
صادقین درباره اثرپذیری اقتصاد ایران در مقابل تحریم ها هم گفت: تحریم ها بیشتر از این حد امکان پذیر نیست و اگر کرونا اتفاق نمیافتاد، اثر تحریم ها در نیمه دوم سال ۹۸ تخلیه میشد و در سال ۹۹ قطعا شاهد رشد مثبت بودیم. از منظر رشد اقتصادی و بخش های مختلف مانند حوزه نفت و گاز و انرژی فشار بیشتر از این تقریبا وجود ندارد.
وی درباره اثر احیای برجام بر بازارهای مالی اظهار کرد: این اتفاق از دو جنبه اثرگذار خواهد بود؛ نخست کاهش ریسک اعتباری و بین المللی است که میتواند بر اقتصاد ایران و به تبع شرکتهای صادرکننده اثر مثبت بگذارد. این کاهش ریسک اعتبارات، اثر خوبی بر گروه بانک، بیمه و همچنین نهادهای مالی خواهد گذاشت.
این فعال بازار سرمایه در ادامه به جنبه دیگر اثرگذاری احیای برجام پرداخت و افزود: نکته دوم کاهش نرخ ارز است که میتواند بر روی برخی صنایع واردات محور از جمله گروه خودرو قطعات، تجهیزات، ماشین آلات و حمل و نقل دریایی اثر خوبی بگذارد.
صادقین با بیان اینکه به نظر برخی کاهش نرخ ارز باعث ریزش شرکت های صادرات محور خواهد شد اما این چنین نیست، افزود: شرکتهایی که نسبت صادرات به فروششان بیشتر از ۶۰ درصد است و در دوره تحریمها از طرفی مجبور به صادرات با تخفیفهای بالا شدهاند مثل متانول سازها، اوره سازها، اروماتیک سازها، حوزه پلیمر سازها و کانیهای معدنی، این گپ تحریم از بین خواهد رفت. همچنین هزینه حمل به اندازه نرم بین المللی خواهد شد و تقاضای بازارهای جهانی برای صادرات حوزه غیرنفتی میتواند از نظر مقداری با رشد مواجه کند و نباید نگران کاهش نرخ ارز بود.
امیرحسین موسوی
نظر شما