به گزارش صدای بورس، علی صادقین؛ کارشناس بازار سرمایه با بیان مطلب مذکور گفت : مهمترین فاکتور رشد شاخص بورس در نیمه اول سال 99 را ، کاهش نرخ بهره بین بانکی رقم زد. این موضوع باعث شد سهم پولهای داغ در بازار افزایش پیدا کند و به علاوه نسبت سپردههای دیداری به شبه پول هم رشد قابل ملاحظهای پیدا کند. بنابراین خروج پول در قالب حسابهای بلندمدت به سمت حساب های جاری بخش قابل توجهی از نقدینگی را به سمت بازار سرمایه هدایت کرد و منجر به رشد قابل ملاحظه شاخص در نیمه نخست سال 99به بیش از 2میلیون واحد شد.
صادقین ادامه داد:اگر بخواهیم به یکی دیگر از دلایل افزایش و کاهش قابل توجه شاخص بورس در سال99 توجه کنیم باید بگوییم که نوع نگاه دولت به جبران کسری بودجه خود در جریان عرضه سهامهای شرکتهای دولتی بازار سرمایه، حمایت قابل توجهی از سوی دولت و نهادهای اقتصادی برای بازار سرمایه ایجاد کرد، به همین دلیل بازار تا پایان مردادماه99 رشد قابل توجهی داشت.
این کارشناس بازار در خصوص علل ریزش شاخص اظهار داشت: پس از مرداد ماه ،مجموعهای از عوامل ریزش بازار را رقم زد که از آن جمله میتوان به افزایش نرخ بهره بانکی در قالب بازار بدهی به ویژه نرخهای بهره اوراق ، همچنین تغییر رویکرد دولت برای تامین مالی از بازار سرمایه در قالب سهام به بازار بدهی و در قالب فروش بیشتر اوراق با نرخ بهرههای بالاتر و علاوه بر این بخش قابل توجهی از فشار عرضهها به واسطه آزادسازی سهام عدالت در زمانی نامناسب اشاره داشت . همچنین در این روند، وجود دستورالعملهای متناقض و شتابزده، نبودهماهنگی درسیاستهای اعلامی از سوی سیاستگذاران اقتصادی ،قیمتگذاری دستوری در بازار کامودیتیها و مشخصا در خصوص زنجیره فولاد، کاهش انتظارات تورمی بعد از انتخابات رییس جمهوری آمریکا به واسطه انتظار از کاهش نرخ دلار و ریزش بخش قابل توجهی از بازار به خاطر کاهش ارزش جایگزینی را باید از مهمترین دلایلی دانست که باعث شد روند صعودی بازار به روند نزولی تبدیل شود .
صادقین حمایت نکردن حقوقیها در کنار دلسرد شدن حقیقیها نسبت به بازار را از دیگر عوامل دخیلی در ریزش عنوان کرد و گفت: دیدگاههای متناقض و دلسردکننده سیاستگذاران اقتصادی باعث خروج پول گسترده به ویژه پول حقیقی ها از بازار سرمایه شد.
گلشن بابادی
نظر شما