صدای بورس- محبوبه قرمزچشمه؛ معاملات کپی و معاملات تقلیدی آن طور که گفته میشود پلتفرمی در حوزه فین تک است که هنوز تا اجرایی شدن راه بسیاری دارد و تا کنون تنها نظر موافق کمیته فقهی را جلب کرده و ارکان بازار سرمایه باید نسبت به آن نظر دهند. میزان و مبلغ کارمزد از جمله مهمترین موضوعاتی است که باید مشخص شود.
مجید پیره، دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار در ارتباط با معاملات کپی به صدای بورس گفت: سه ماه پیش این ایده در حوزه مصوبات کمیته فقهی سازمان بورس قرار گرفت و بعد از بحثی که در کمسیون فرعی در قم به عمل آمد و نظر مثبت نسبت به آن، اعضای کمیته فقهی با راه اندازی از نظر ملاحظات فقهی موافقت کردند.
وی در ارتباط با موضوع مورد مناقشه افزود: نکته مهم این است که مبلغی که راهبر در ازای واگذاری اطلاعات خود به پلتفرم دریافت می کند مبنای شرعی دارد یا خیر؟ آیا می تواند در یک بازار سرمایه اسلامی مورد استفاده قرار گیرد یا خیر، این موضوع در کمیته فقهی بورس مورد بررسی و مورد تایید قرار گرفت.
بیشتر بخوانید: از دانش خبرگان استفاده کنید
وی در پاسخ به این پرسش که میزان و مبلغ کارمزد نیز در این کمیته مشخص شدهاست، گفت: بسته به توافق بین ارکان (سکو، راهبر و پیرو) این مبلغ میتواند ثابت و شناور باشد. در واقع راهبر، حق بهره برداری از اطلاعات معاملات خود را در اختیار سکو قرار میدهد و در ازای این حق، مبلغ مشخصی دریافت میکند که میزان این مبلغ در توافق بین ارکان خود معاملات بین راهبر، پیرو و پلتفرم مشخص می شود و ربطی به کمیته فقهی بورس ندارد.
معاملات کپی، کپی نمونه های خارجی
مهدی ریاضتی، کارشناس بازار سرمایه در ارتباط با معاملات کپی و معاملات تقلیدی به صدای بورس گفت: این ابزار در بازارهای جهانی امتحان خود را پس داده، تست شده و اکنون در کشورهای توسعه یافته مورد استفاده قرار می گیرد و بیشتر مورد علاقه تازه واردان بورسی است. اجرایی شدن این ابزار در ایران به طور قطع گلوگاه هایی دارد که باید رفع شود، جزئیات آن باید کارشناسی شود.
وی با اشاره به پیشینه ایجاد این پلتفرم گفت: پیش تر بخش خصوصی در ایجاد معاملات کپی و ایجاد پلتفروم تلاش کردند اما در به نتیجه رسیدن آن موفق نبودند. ارکان آن سکو، راهبر و پیرو است. پیرو خرید های بورسی راهبر را دنبال می کند و بر اساس آن معاملات خود را انجام می دهد و بر این اسال باید کارمزدی پرداخت کند.
نظر شما