بازار سرمایه این روزها همچنان تحت تاثیر جو نا اطمینانی در بین سهامداران قرار دارد و اخبار و شایعات منفی به مراتب ضریب بیشتری نسبت به رویدادهای مثبت گرفته و تاثیر خود را بر روی تابلوی معاملات سهام شرکت ها بر جای می گذارد. همانطور که می دانید، ماه گذشته یکی از مهمترین مولفه های موثر بر بازار سرمایه یعنی تقدیم لایحه بودجه ۱۴۰۱ توسط دولت به مجلس صورت پذیرفت. لایحه بودجه در واقع سمت و سوی اقتصاد در سال آتی را نشان می دهد و به نحوی پیش بینی نحوه سیاستگذاری اقتصادی دولت در سال آتی است و کارشناسان بازار سرمایه توجه ویژه ای به آن دارند.
با وجود نگاه مثبتی که دولت در این لایحه به بازار سرمایه داشته است، مواردی نظیر انتقال مالیات حاصل از نقل و انتقال سهام به صندوق توسعه بازار برای نخستین بار، اخذ مالیات از بازار های رقیب شامل خودروهای لوکس و مسکن گران قیمت و سود سپرده های بانکی افراد حقوقی، کاهش انتشار اوراق بدهی در سال ۱۴۰۱، حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی و تغییر مبنای قیمتی ارز به نرخ ۲۳ هزار تومان و کاهش ۵ درصدی مالیات شرکت های تولیدی از ۲۵ درصد به ۲۰ درصد، با این وجود بازار به موارد منفی و مبهم مانند افزایش نرخ سوخت برخی از صنایع و کاهش احتمالی سودآوری آنان ضریب بالاتری داده به طوری که جنبه های مثبت بودجه را نادیده گرفته است. می توان گفت که تقریبا در اکثر روزهای فصل پاییز، شاهد خروج پول افراد حقیقی از بازار بوده ایم که ارزش آن در حدود ۱۹ هزار میلیارد تومان برآورد می شود. شاخص کل بورس نیز تحت تاثیر کلیه متغیرها، نتوانست خود را به بالای کانال یک میلیون و چهارصد هزار واحدی بکشاند و مجددا به وضعیت نزولی بازگشته است. در ادامه نیم نگاهی به آخرین وضعیت بازار خواهیم انداخت:
ارزش معاملات خرد طی روزهای اخیر در محدوده ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ میلیارد تومان در جریان است که همچنان نسبت به روزهای سبز بازار کاهش محسوسی یافته است. طی ۵ ماه گذشته بیشترین ارزش معاملات در شهریور ماه به میزان ۱۷ هزار میلیارد تومان ثبت شد و کمترین میزان آن در آذر ماه برابر با ۲.۲ هزار میلیارد تومان به ثبت رسیده است.
P/E ttm بازار به محدوده ۸.۳۱ واحد رسیده است و طی هفته های اخیر در محدوده کوچکی در حال نوسان است که به نظر می رسد بازار در این محدوده در حال کف سازی است در حالی که نسبت قیمت به درآمد در سال قبل و در اوج رشد بازار توانسته بود به رقم ۳۸ واحد برسد که قله تاریخی آن است. آخرین بار نسبت قیمت به درآمد بازار در بهمن ۱۳۹۸ در محدوده ۸ واحد قرار گرفته بود و به عبارتی بازار به ارزندگی قیمتی بهمن ماه دو سال قبل بازگشته است.
از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا کنون سهامداران در صنایع مختلف به طور میانگین شاهد زیان ۲۰ درصدی ارزش سهام خود بوده اند. اما در این مدت برخی از صنایع بازدهی مثبت داشته اند که بیشترین بازدهی را گروه تولید کود با بازدهی ۶۹ درصد و گروه خدمات رفاهی با بازدهی ۵۶ درصد رتبه اول و دوم بالاترین بازدهی را طی یک سال اخیر به ثبت رسانده اند.
دلار نیمایی با رسیدن به ۲۴۵.۲۳۳ ریال توانست بازدهی ۱.۴ درصدی را در هفته گذشته ثبت کند. همچنین از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا کنون سکه بهار آزادی بالاترین بازدهی را در میان بازارها با بازدهی ۱۶.۷ درصدی از آن خود کرده است.
- محمد شاکری صفت - کارشناس بازار سرمایه
نظر شما