به گزارش صدای بورس؛ حسین حریریان؛ سرنوشت بازار سرمایه در سال ۱۴۰۱ سوال بسیاری از فعالان این حوزه است.
سیاوش غفاری، تحلیلگر اقتصاد کلان با بیان مطلب بالا گفت: در سال ۱۴۰۱ اتفاقات مهمی رخ میدهد؛ موضوع برجام و درگیر روسیه و اوکراین و اینکه چه سرنوشتی خواهند داشت از جمله عواملی هستند که وضعیتی مبهم داشته و مشخص نیست چه تاثیر بر بازار سرمایه میگذارند.
وی افزود: با امضای برجام و بازگشت طرفین به تعهدات خود، شاهد افت انتظارات تورمی هستیم؛ انتظارات تورمی از طریق نرخ بهره حقیقی بر سرمایه گذاری دارایی تاثیر میگذارد، هنگامی که نرخ بهره حقیقی منفی باشد هزینه فرصت نگهداری پول بالا میرود.
غفاری ادامه داد: در چنین شرایطی افراد به دنبال راهی برای حفظ ارزش پول خود هستند که این اتفاق خود در افزایش قیمت دارایی ( بازار سرمایه، طلا، دلار و مسکن ) تاثیرگذار است؛ در این بین با امضای برجام، نرح بهره حقیقی میتواند نزدیک به صفر یا مثبت شود و داغ بودن پول دیگر تجربه نشود. برخی بر این باورند که شاید بازار سرمایه از این منظر افت کند.
این تحلیلگر اقتصادی درباره برجام اینگونه گفت: برجام مزایای زیادی دارد؛ در مرحله اول هزینه شرکتهای صادرات محور کم میَشود ولی از منظر درآمد با افت مواجه میَشوند که با بالا رفتن صادرات این افت آن قابل جبران است. بنابراین چشمانداز سودآوری شرکتها مثبت است، اگر دولت سیاست ارزی خوبی داشته باشد و اجازه ندهد قیمت دلار بدون حساب و کتاب افت کند، برجام به طور کلی بر بازار سرمایه تاثیر مثبت میگذارد.
وی با اشاره به جنگ میان روسیه و اوکراین گفت: در اقتصاد جهانی اخلال در سمت عرضه ناشی از شک کووید همچنان وجود داشت که جنگ روسیه و اوکراین هم قیمت کامودیتیها را تحت تاثیر قرار داد. از دیگر عواقب جنگ روسیه و اوکراین، تحت تاثیر قرار گرفتن مواد غذایی، کامودیتیها، فلزات و کودهای شیمیایی بود. در ایران از منظر کامودیتیها و نفت برای سال ۱۴۰۱ چشم انداز خوبی پیش بینی میشود.
غفاری با اشاره به سخت بودن پیش بینی عدد تورم بیان کرد: با وجود حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی ( ارز ترجیحی ) و رشد قیمت کامودیتیها ( سبد غذایی کشور گندم و دانه های وارداتی وجود دارد ) که خود بر قیمت ها تاثیر گذار هستند، با به توافق رسیدن برجام تورم نقطه به نقطه کشور که از بهمن ۹۹ تا ۱۴۰۰، ۳۵ درصد بوده پیش بینی می شود به زیر ۲۵ درصد برسد.
نظر شما