جلیل سبحانی ؛خودکفایی در صنعت کاتالیست

اوایل دهه ۹۰ با تشدید شدن تحریم ها ، تامین بسیاری از تجهیزات و موادمورد نیاز صنعت نفت و گاز و پتروشیمی با مانع روبرو شد.

دشمن پاشنه آشیل کشور را شناسایی کرده بود و با ایجاد محدودیت برسرراه تامین مواد مورد نیاز صنایع راهبردی نفت و گاز و پتروشیمی سعی در زمینگیر کردن صنعتی داشت که بخش عمده ای از درآمدهای ارزی کشور به آن وابسته بود. علاوه براین این صنایع به مثابه لوکوموتیو قطار صنعت کشور وظیفه به حرکت درآوردن صنعت و اقتصاد ایران را برعهده دارند و از کار انداختن آنها به معنی متوقف کردن قطار اقتصاد کشور بود.

دراین میان یکی از کالاهایی که هدف تحریم ها قرارگرفت کاتالیست ها بودند. کاتالیست ها مهمترین مواد مورد نیاز صنایع نفت و گاز و پتروشیمی هستند تا انجا که تصور دنیای صنعتی مدرن بدون کاتالیست غیر ممکن است، چرا که؛ بیش از ۹۰ درصد مواد شیمیایی حداقل از یک مرحله ی کاتالیستی در فرآیند تولید عبور می کنند و ۲۰ درصد کل محصولات صنعتی دنیا در زنجیره ی تولید خود نیاز به کاتالیست دارند.

بااین حال همین امر باعث تغییر مسیر در سرمایه‌گذاری‌های بنگاه‌های اقتصادی در داخل شد و تولیدکنندگان را بر آن داشت تا توجه بیشتری به امر تولید داخلی داشته باشند.

یکی از افرادی که از همان ابتدا متوجه اهمیت داخل سازی کاتالیست ها و سرمایه گذاری در زمینه ایجاد دانش فنی تولید این محصولات شد ، جلیل سبحانی بود.


بیشتر بخوانید:

مکانیزم تامین مالی پروژه محور


جلیل سبحانی با بکارگیری نیروهای جوان و متخصص و نخبگان دانشگاهی ، موفق شد به دانش فنی تولید برخی کاتالیست های مورد نیاز صنایع دست یابد.پس از دستیابی به دانش خطوط تولید به سرعت راه اندازی شدند واکنون پس از استمرار بیش از دو دهه فعالیت جهادگونه شرکت های دانش بنیان تولید کننده کاتالیست ، مفهوم بی‌نیازی و استقلال در تولید برای این کالا محقق شده است.

امروز و به یمن تلاش های جلیل سبحانی و همکارانش نه تنها کشورما در زمینه تولید انواع کاتالیست ها به خودکفایی رسیده است بلکه ایران در میان ۵ کشور برتر کاتالیست‌ساز جهان ، دارای صاحب دانش فنی و توانایی تولید کاتالیست‌های چرخه فرآیندی جای دارد. جایگاهی که اهمیت بالایی برای کشور دارد زیرا دانش فنی کاتالیست به‌ اندازه دانش غنی‌سازی هسته‌ای ارزشمند است.

امروز با اقتدار می‌توان عنوان کرد شرکت های نوپا و دانش بنیانی نظیر اکسیر فرآیند آسیا ، گسترش خوارزمی و ...امروز به قطب صنعت کاتالیست ایران تبدیل‌شده و این شرکت ها در عرصه بین المللی نیز حرفی برای گفتن دارند.اکنون به پاس دو دهه تلاش جلیل سبحانی و همکارانش در صنعت کاتالیست ، نهضت داخلی سازی کاتالیست درایران همچنان با قوت و سرعت درحال حرکت به سمت فتح قله های بلند بعدی است.

کد خبر 448697

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =