تراز تجاری سه ماهه؛ رکورد واردات در چهار سال اخیر

ارزش واردات صورت گرفته در ۳ ماه نخست سال جاری بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار برآورد شده، این رقم در مقایسه با بازه زمانی مشابه در چهار سال گذشته بی سابقه بوده است.

به گزارش صدای بورس، آخرین داده های منتشر شده از بانک مرکزی در مورد تراز پرداخت ها نشان می دهد که تراز تجاری (بدون احتساب نفت خام) در سه ماه نخست سال جاری نزدیک به ۹۰۰ میلیون دلار بوده است.

بررسی ها نشان می دهد با وجود اینکه صادرات در بهار امسال نسبت به بازه های مشابه زمانی نسبت به ۴ سال گذشته بالاتر بوده، اما به علت اینکه میزان واردات هم بسیار بالا به ثبت رسیده، تراز تجاری در کشور آنگونه که اتنظار می رود بالا نرفته است. به عقیده کارشناسان چنانچه به علت افزایش نرخ ارز میزان واردات در خرداد ماه به شدت کاهش پیدا نمی کرد، حتی امکان داشت تراز تجاری در ۳ ماه نخست ۱۴۰۱ منفی به ثبت برسد، در این گزارش به بررسی میزان واردات و صادرات سه ماهه نخست سال(بهار) در چهار سال اخیر و همچنین تراز تجاری پرداخته شده است.

سال ۹۸ بالاترین تراز تجاری ۴ سال اخیر

ارزش صادرات غیرنفتی در سال سه ماه نخست سال ۹۸ حدود ۱۱ میلیارد و ۴۹۹ میلیون دلار برآورد شده که آمار ها نشان می دهد بیشترین میزان آن به اردیبهشت ماه تعلق دارد. همچنین ارزش واردات در همین بازه زمانی ۱۰ میلیارد و ۲۸۳ میلیون دلار به ثبت رسیده است، بر این اساس می توان عنوان کرد در ۳ ماه نخست این سال تراز تجاری بدو ن احتساب نفت خام یک میلیارد و ۲۱۶ میلیون دلار بوده، این رقم بالاترین میزان تراز تجاری فصلی در بهار در چهار سال گذشته اقتصاد ایران محسوب می شود.


بیشتر بخوانید: سوال همیشگی؛ درآمد حاصل از نفت کجا می رود؟


در پایان سال ۹۸ ویروس کرونا جهان را در برگرفت و در اسفند ماه به طور رسمی ورود این بیماری به کشور اعلام شد. این اپیدمی باعث شد تا برای چند ماهی به طور جدی اقتصاد جهانی وارد شوک شود، به طبع اقتصاد ایران نیز از این شوک کرونا مستثنی نبود. با وارد رکود شدن اقتصاد جهانی نخستین ضربات به بخش تجارت در جهان وارد شد و به شدت حجم مبادله جهانی کاهش یافت. همین امر باعث شد تا میزان صادرات ایران در سه ماه نخست سال ۹۹ با بالغ بر ۵ میلیارد دلار کاهش نسبت به بازه زمانی سال قبل به رقم ۶ میلیارد و ۳۶۴ میلیون دلار برسد.

با وجود اینکه واردات نیز در بازه زمانی به شکل قابل توجهی کاهش یافت، اما شدت کاهش آن به اندازه کاهش صادرات نبود، ارزش کل واردات در سه ماه ابتدایی سال ۹۹ حدود ۷ میلیارد و ۶۲۰ میلیون دلار براورد شده است. بر این اساس تراز تجاری ایران بدون احتساب نفت خام در بهار ۹۹ حدود منفی یک میلیارد و ۲۶۵ میلیون دلار بوده است. این تنها تراز تجاری منفی سه ماهه در چهار سال اخیر محسوب می شود.

photo_2022-08-06_13-03-55

روندی صعودی تراز تجاری بهار

در سه ماه نخست سال ۱۴۰۰ با فروکش کردن نسبی کرونا و بر طرف شدن شوک اولیه کرونا به اقتصاد جهانی، تراز تجاری هم تا حدودی نسبت به سال ۹۹ بهبود یافت و از وضعیت منفی خارج شد. ارزش صادرات در بازه رمانی مذکور ۱۰.۶ میلیارد دلار برآورد شده است، همچین ارزش واردات در بهار سال گذشته نیز ۱۰ میلیارد و ۴۷۰ میلیون دلار بوده. بر این مبنا تراز تجاری در سه ماه نخست سال ۱۴۰۰ حدود ۲۱۸ میلیون دلار به ثبت رسیده است. به عقیده برخی از کارشناسان علاوه بر بهبود نسبی کرونا، آمدن بایدن بر مسند ریاست جمهوری امریکا نیر از دلایل بهبود وضعیت تجاری بوده است.

آمار ها نشان می دهد وضعیت مبادله در اقتصاد ایران در فصل بهار سال جاری نسبت به تمامی سال های پس از شروع دور جدید تحریم در همین بازه زمانی بهتر بوده است. به گونه ای که ارزش صادرات در این سه ماه نخست سال بالغ بر ۱۳ میلیارد دلار برآورد شده، همچنین میزان واردات نیز در همین بازه ۱۲ میلیارد و ۱۷۶ میلیون دلار به ثبت رسیده است. تراز تجاری بهار امسال نیز بر اساس این اعداد ۸۹۳ میلیون دلار است. رقم واردات صورت گرفته در بازه زمانی مذکور در چهار سال گذشته بی سابقه بودهف این در حالیست که در چند ماه اخیر شاهد افزایش نرخ ارز بوده ایم.

photo_2022-08-06_13-03-49

منبع: اکو ایران

کد خبر 457032

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

  • تورم ۳۰ تا ۴۰ درصدی حتی با توافق

    یک کارشناس اقتصادی پیش بینی کرد

    تورم ۳۰ تا ۴۰ درصدی حتی با توافق

    مذاکرات وین این روزهای به تیتر یک خبری کشور شده؛ اگر برجام احیا شود اقتصاد ایران به کدام سمت خواهد رفت؟

  • چرا قیمت روغن پایین آمد ؟

    چرا قیمت روغن پایین آمد ؟

    قیمت روغن خوراکی طی یکی دو هفته اخیر در کشور روند کاهشی به خود گرفته که یکی از علل آن را افت ۳۰ درصدی قیمت‌های جهانی روغن خام می‌دانند، اما حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و صفر شدن قاچاق این کالای اساسی به خارج از کشور نیز سبب کاهش مصرف آن شده است.

  • کرونا روی اقتصاد چه تاثیری گذاشت؟

    کرونا روی اقتصاد چه تاثیری گذاشت؟

    ویروس کرونا به عنوان یک بیماری با رفتار ناشناخته، فراگیر و بی پایان در سطوح و ابعاد خرد و کلان بر فعالیت های اقتصادی اثر منفی گذاشته است.

  • قیمت دلار فرو ریخت

    قیمت دلار فرو ریخت

    در بازار امروز چهارشنبه ۱۹ مرداد ماه تب قیمت دلار کم شد و نرخ دلار با بیش از ۷۰۰ تومان کاهش یک کانال عقب نشینی کرد .

  • یک آمار عجیب از قدرت خرید خودرو در ایران

    یک آمار عجیب از قدرت خرید خودرو در ایران

    براساس آمارهایی که وزارت صمت از تقسیم‌بندی دهک‌های بازار خودروی کشور منتشر کرده، حدود ۴۸/۹ درصد از مردم ایران قدرت خرید خودروهای بالاتر از ۲۰۰ میلیون تومان را ندارند.

  • سهم پنج قاره از صادرات به ایران 

    سهم پنج قاره از صادرات به ایران 

    براساس داده های اعلام شده از سوی گمرک در اولین فصل سال جاری کمترین حجم واردات به لحاظ وزن از قاره آمریکا صورت گرفته و پس از آن اقیانوسیه در جایگاه دوم ایستاده است، اما در جایگاه سوم اروپا و در نهایت آفریقا در رتبه کمترین حجم صادرات به ایران قرار دارد.

  • نرخ رسمی ۲۱ ارز افزایش یافت

    نرخ رسمی ۲۱ ارز افزایش یافت

    بانک مرکزی امروز، ‌چهارشنبه (۱۹ مرداد)، نرخ رسمی ۴۶ ارز را اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۲۱ ارز افزایش و نرخ ۱۶ ارز کاهش یافت. نرخ باقی ارزها ثابت ماند.

  • جزئیات تازه در خصوص ماجرای ۳۰ کانتینر مخفی در گمرک بوشهر

    جزئیات تازه در خصوص ماجرای ۳۰ کانتینر مخفی در گمرک بوشهر

    پیگیریهای میدانی نشان میدهد، در ماجرای ۳۰ کانتینر بلاتکلیف در منطقه ویژه اقتصادی بوشهر که در سفر رئیس قوه قضائیه به استان بوشهر رسانه ای شد جزئیات تازه ای مطرح شده که حائز اهمیت است.

  • نماینده مجلس: تورم را به برجام گره نزنید!

    نماینده مجلس: تورم را به برجام گره نزنید!

    سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: عده‌ای برای ایجاد ترس و ترساندن مردم می‌گویند بدون برجام تورم بالا می‌رود و آن را به برجام گره می‌زنند در حالی که تورم یک پدیده اقتصادی ثانویه است و تولید نقدینگی، سرعت گردش نقدینگی ، پول بدون پشتوانه و ... در افزایش نرخ تورم بسیار اثرگذار است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =