در سالهای اخیر اقتصاد ایران به طور ملموسی به برجام گره خورده و در بین موافقان و مخالفان خاص، برخی معتقدند بدون برجام پای اقتصاد لنگ میزند و برخی هم وزن آنچنانی به این موضوع نمیدهند اما برجام در یکی دو ماه اخیر رو به خاموشی رفته و گویا حداقل تا بعد از انتخابات کنگره ایالات متحده آمریکا که در آبان برگزار میشود، خبر جدیدی نداشته باشد.
با این شرایط بازار سرمایه که ماههاست سیر نزولی و فرسایشی خود را طی میکند و به شدت از کمبود نقدینگی و بیاعتمادی سرمایهگذاران رنج میبرد، در چند وقت اخیر تمام و کمال چشم به برجام و توافق احتمالی مذاکرات وین دوخته است و امیدوار است از طریق گشایش اقتصادی که در صورت توافق برجام انجام میگیرد از حالت ابهام فعلی و سردرگمی سرمایهگذاران رها شود.
در این بین هرگاه خبرهایی از برجام مخابره میشود، با هیجانات مثبتی همراه با افزایش تقاضا از طرف سرمایهگذاران روبهرو میشود، به خصوص در گروههای ریال محور همچون خودرویی و بانکی. به واقع بازار سرمایه به ارزندگی لازم از جهت بنیادی و تکنیکالی رسیده و مشخصا خبرهایی از جمله حصول احتمالی توافق میتواند موتور محرک خوبی برای تغییر روند معاملات بورس تهران شود.
البته مشکلات زیادی از جمله قوانین دست و پاگیر معاملاتی، تصمیمات بدون کارشناسی در حوزه اقتصاد و بورس و همچنین عملی نشدن وعدههای داده شده و به نوعی حمایت نکردن از بازار سرمایه، همگی از عوامل موثر بر کاهش شدید ارزش معاملات بورس و خروج مستمر نقدینگی حقیقی است.
بنابراین بدون شک موضوع برجام تاثیر مستقیم چه در کوتاهمدت و چه در بلندمدت بر کلیت اقتصاد کشور خواهد داشت که بازار سرمایه هم از این قاعده مستثنی نیست، به طوری که به ثمر رسیدن این موضوع میتواند باعث ایجاد ثبات و کاهش التهابات اقتصادی شود. با این حال سرمایهگذاران ترجیح میدهند در این شرایط مبهم بیشتر نظارهگر باشند تا نتیجه قطعی مشخص شود.
- مسعود مهدیان -تحلیلگر بازار سرمایه
- منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۴۶۴
نظر شما