نخستین جزئیات بودجه ۱۴۰۲ منتشر شد

طبق اظهارات نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه، بر اساس لایحه دولت یارانه نقدی نسبت به سال جاری افزایش نخواهد داشت.

به گزارش صدای بورس, محسن زنگنه - نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس - برای نخستین‌بار جزئیاتی از بودجه ۱۴۰۲ که توسط دولت به مجلس ارسال شده بود، ارائه کرده و گفته که رقم کل بودجه سال آینده بیش از ۵ هزار همت است و در حوزه درآمدی شاهد رشد ۴۰ درصدی نسبت به بودجه جاری هستیم.

زنگنه اظهار کرده که نکته حائز اهمیت در بودجه سال آینده «افزایش محسوس در حوزه درآمدهای مالیاتی» است؛ آنچنان‌که در بخش مالیات‌های مستقیم، مصرف و فروش شاهد افزایش ۶۰ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ خواهیم بود و در حوزه واگذاری دارایی‌های مالی نیز بودجه با رشد ۶۳ درصدی مواجه شده است.

به گفته وی، لایحه بودجه ۱۴۰۲ پس از گذشت زمان قانونی از سوی رئیس‌جمهور به مجلس ارائه شد و مجلس شورای اسلامی تا پیش از دریافت لایحه برنامه هفتم قصد ندارد این لایحه را اعلام وصول کند. اگرچه هنوز لایحه بودجه ۱۴۰۲ به صورت رسمی در اختیار نمایندگان قرار نگرفته و احتمال تغییر برخی از ارقام این لایحه از سوی مجلس وجود دارد، اما بر اساس آنچه نایب رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس به «دنیای اقتصاد» گفته، سقف لایحه بودجه ۱۴۰۲ نسبت به بودجه ۱۴۰۱، معادل ۴۲ درصد افزایش داشته است.

طبق اظهارات نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه، بر اساس لایحه دولت یارانه نقدی نسبت به سال جاری افزایش نخواهد داشت. همچنین درآمدهای دولت از محل مالیات حدود ۴۰ درصد رشد دارد.

زنگنه درباره جزئیات دیگری از لایحه بودجه ۱۴۰۲ گفته سقف لایحه بیش از ۵ هزار همت است. منابع عمومی دولت‌ (بودجه عمومی) در مجموع نسبت به سال ۱۴۰۱ - که حدود ۱۳۹۴ همت است - به ۲۰۱۴ همت افزایش پیدا کرده و مصارف بودجه ۱۴۰۲ نیز حدود ۶۰۰ همت و به عبارتی ۴۴ درصد رشد پیدا کرده است.

او ادامه داد: بودجه شرکت‌های دولتی در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۲۳۰ همت بود که به حدود ۳۱۰۰ همت برای سال جدید افزایش پیدا کرده است؛ بنابراین به‌طور تقریبی بودجه شرکت‌های دولتی ۹۰۰ همت رشد دارد.

میزان درآمد دولت در بودجه ۱۴۰۲

نایب رئیس کمیسیون برنامه‌ و بودجه مجلس درباره میزان درآمد دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۲ اعلام کرده که درآمدهای دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۲ حدود ۴۰ درصد رشد دارد؛ یعنی منابع حاصل از درآمدهای دولت از حدود ۷۰۰ همت در بودجه ۱۴۰۱ به حدود هزار همت در بودجه سال آینده رسیده است.

بر اساس اظهارات زنگنه، واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای که بخش عمده آن فروش نفت و اموال دولت است، در مجموع از حدود ۵۱۷ همت به حدود ۷۲۰ همت افزایش پیدا کرده که حدود ۴۰ درصد افزایش در واگذاری دارایی سرمایه‌ای داریم.

زنگنه گفت: در حوزه واگذاری دارایی‌های مالی حدود ۶۳ درصد رشد داریم و واگذاری‌های مالی از حدود ۱۷۰ همت سال جاری به حدود ۲۸۸ همت برای سال آینده افزایش پیدا کرده است. او همچنین گفته که درآمدهای مالیاتی بخش عمده‌ درآمدهای بودجه‌ای را شامل می‌شود.

نایب رئیس کمیسیون برنامه‌ و بودجه مجلس خبر داده که مالیات‌های مستقیم و مالیات حوزه مصرف و فروش در لایحه بودجه ۱۴۰۲ حدود ۶۰ درصد افزایش پیدا کرده است. بر اساس لایحه دولت، مالیات‌های مستقیم و مالیات حوزه مصرف و فروش از حدود ۴۵ همت در بودجه سال جاری به حدود ۷۳ همت افزایش پیدا کرده است.

طبق تاکید این نماینده مجلس، میزان فروش نفت و میعانات گازی در بودجه ۱۴۰۲ حدود ۲۵ درصد افزایش دارد. همچنین در حوزه فروش اوراق حدود ۸۰ درصد رشد داریم و از ۱۰۳ همت به ۱۸۵ همت افزایش پیدا می‌کند.

به گفته زنگنه، دولت در بودجه ۱۴۰۲ از محل واگذاری شرکت‌های دولتی حدود ۱۰۰ همت منابع در نظر گرفته است و رشد خوبی در این زمینه پیش‌بینی شده است؛ البته در صورتی که محقق شود. همچنین اعتبارات هزینه‌ای در سال جاری (بودجه جاری) هزار همت بود که در بودجه ۱۴۰۲ به ۱۴۹۱ همت می‌رسد و تقریبا در حوزه اعتبارات هزینه‌ای بر اساس لایحه اولیه بودجه ۱۴۰۲، معادل ۴۹ درصد رشد داریم.

میزان درآمد مالیاتی در بودجه سال آتی

این نماینده مجلس با اشاره به میزان درآمد مالیاتی در بودجه ۱۴۰۲ اظهار کرده که در لایحه بودجه ۱۴۰۲ در حوزه مالیات‌ها رشد قابل ملاحظه‌ای داریم. درآمدهای مالیاتی در قانون بودجه ۱۴۰۱‌ معادل ۵۶۰ همت است، اما درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۲ به ۸۵۶ همت رسیده و درآمدهای مالیاتی ۵۲ درصد رشد داشته است.

به طور کلی ۴۲ درصد درآمدهای لایحه بودجه ۱۴۰۲ از محل مالیات‌ها کسب می‌شود که به گفته این نماینده مجلس، رقم خوبی محسوب می‌شود. اگرچه دو سال از قانون برنامه ششم می‌گذرد، اما سهم مالیات در بودجه ۱۴۰۲ به آنچه در برنامه ششم مصوب شده بود نزدیک است و زنگنه می‌گوید می‌توان گفت که قانون برنامه ششم در حوزه مالیات‌ها محقق می‌شود.

رشد ۲۸ درصدی بودجه عمرانی سال ۱۴۰۲

زنگنه درباره میزان بودجه عمرانی در لایحه بودجه ۱۴۰۲ هم گفته اعتبارات تملک سرمایه‌ای (بودجه عمرانی) در لایحه بودجه ۱۴۰۲، معادل ۲۸ درصد افزایش پیدا کرده است. بودجه عمرانی از ۲۶۰ همت در سال ۱۴۰۱ به ۳۲۸ همت در لایحه بودجه ۱۴۰۲ رسیده است. البته در سال جاری تحقق بودجه عمرانی بسیار پایین بوده و افزایش ۲۸ درصدی بودجه عمرانی به معنای آن است که ما از لحاظ میزان کار عمرانی در سال آینده با کاهش شدیدی مواجه خواهیم بود.

نایب رئیس کمیسیون برنامه‌ و بودجه اظهار کرده که منابع و مصارف تبصره ۱۴ افزایش یافته که این منابع و مصارف در لایحه بودجه ۱۴۰۲ نزدیک به ۸۲۰ همت است و نشان می‌دهد که بر اساس پیش‌بینی دولت در حوزه فروش و صادرات فرآورده‌های نفتی در سال آتی رشد قابل توجهی خواهیم داشت.

بر اساس اظهارات زنگنه، منابع تبصره ۱۴ فروش فرآورده‌ها مانند بنزین، گازوئیل و نفت سفید در داخل به‌علاوه فروش صادرات فرآورده‌های نفتی و مابه‌التفاوت قیمت حامل‌های انرژی از جمله گاز و برق است. اما مصارف تبصره ۱۴، یارانه‌ها است که در لایحه بودجه ۱۴۰۲ حدود ۳۱۵ همت در نظر گرفته شده است. با رقمی که دولت در تبصره ۱۴ در نظر گرفته افزایشی در پرداخت یارانه‌ها در سال آتی نسبت به سال جاری نخواهیم داشت، مگر آنکه در مجلس تغییر کند.

به گفته نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، در لایحه بودجه ۱۴۰۲ دولت ۷۱ همت برای یارانه نان و ۶۹ همت برای مابه‌التفاوت قیمت دارو در نظر گرفته است.

همچنین، بخشی از مصارف تبصره ۱۴ یارانه است و بخشی به وزارت نیرو و وزارت نفت برای به‌روزرسانی و هزینه مجموعه‌ها داده می‌شود. یک بخش از این تبصره هم قرار است در حوزه اشتغال هزینه شود. در تبصره ۱۴ لایحه بودجه ۱۴۰۲ دولت ۲۹ همت برای محرومیت‌زدایی و اشتغال‌زایی در نظر گرفته است.

طبق اظهارات زنگنه، در لایحه بودجه ۱۴۰۲ حدود ۶۰۰ همت سقف منابع و مصارف افزایش پیدا کرده است. همچنین حقوق کارکنان دولت در سال آینده حدود ۲۰ درصد افزایش پیدا می‌کند؛ البته این افزایش به صورت پلکانی خواهد بود و باید دید چه تغییراتی در مجلس روی این لایحه انجام می‌شود.

این نماینده مجلس یازدهم اظهار کرده که منابع حاصل از عواید نفتی در لایحه بودجه ۱۴۰۲ شامل خالص صادرات‌ میعانات، نفت و گاز و خوراک پتروشیمی‌ها ۶۰۳ همت است؛ بنابراین ۳۰ درصد درآمدهای بودجه از محل فروش نفت است، ۴۲ درصد درآمدهای مالیاتی و بقیه درآمدهای بودجه اوراق و سایر درآمدها است.

زنگنه درباره وابستگی بودجه به نفت نیز اعلام کرده که سقف لایحه بودجه ۱۴۰۲ نسبت به بودجه سال ۱۴۰۱ معادل ۴۲ درصد افزایش پیدا کرده و این در حالی است که درآمدهای نفتی حدود ۲۶ درصد افزایش پیدا کرده است؛ بنابراین سهم نفت در مجموع بودجه کاهش پیدا کرده است.

نایب رئیس کمیسیون برنامه‌ و بودجه به افزایش سقف بودجه ۱۴۰۲ اشاره کرده و گفته افزایشی که در حال حاضر در لایحه بودجه ۱۴۰۲ داریم، مصداق بزرگ شدن دولت نیست. اندازه دولت مشخص است، اما هزینه‌های جاری و حقوق و دستمزد افزایش پیدا کرده است.

به گفته زنگنه، تورم ۴۵ درصد است و ۴۲ درصد کل هزینه‌های دولت اضافه شده است، اما در مورد درآمد و مصارف خود نسبت به بودجه ۱۴۰۱ با انعطاف بیشتری برخورد کرده است.

دولت سال گذشته تورم را به درستی محاسبه نکرده بود

بر اساس اظهارات نایب رئیس کمیسیون برنامه‌ و بودجه، «دولت برخلاف سال گذشته که تورم را به‌درستی محاسبه نکرده بود، در تدوین بودجه ۱۴۰۲ قبول کرده که حدود ۴۵ درصد تورم داریم و این درصد را در منابع و مصارفش اعمال کرده است.»

زنگنه تاکید کرده که دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۲ مواد و تبصره‌های احکام دائمی و احکام بودجه را تفکیک کرده که اقدام خوبی است. البته اقدامات اساسی در حوزه اصلاح ساختار بودجه باید انجام شود و هنوز جای کار دارد. یکی از اقداماتی که دولت با توجه به نوسانات ارزی می‌توانست انجام دهد، تفکیک بودجه ارزی و ریالی است.

نایب رئیس کمیسیون برنامه‌ و بودجه می‌گوید «سهم درآمدهای مالیاتی بالا رفته و فرصت خوبی است که دولت به سمت تفکیک بودجه ارزی از بودجه ریالی برود. اگر دولت بودجه ریالی را از بودجه ارزی جدا کند، وابستگی بودجه به قیمت دلار قطعا کاهش پیدا می‌کند و این امر می‌تواند جلوی بخشی از تکانه‌های دلار را در اقتصاد ایران بگیرد. در حال حاضر بسیار وابسته به قیمت دلار هستیم. با تفکیک بودجه ارزی از ریالی، بودجه نیز شفاف می‌شود.»


بیشتر بخوانید:بودجه دومرحله‌ای، سنت‌شکنی دولت سیزدهم


زنگنه تاکید کرده که دولت نسبت به بودجه ۱۴۰۱، مخصوصا در حوزه هزینه‌ها منعطف‌تر عمل کرده است. در میانه سال جاری به جهت لایحه‌هایی که دولت به مجلس آورد، سقف هزینه‌ها افزایش پیدا کرد و دولت لایحه افزایش حقوق کارکنان دولت را به مجلس ارائه کرد.

به گزارش اقتصاد نیوز,نایب رئیس کمیسیون برنامه‌ و بودجه اظهار کرده که اگر لایحه وزارت نیرو برای فروش اوراق مصوب شود، منابع افزایش پیدا می‌کند. او می‌گوید «در مجموع به نظر می‌رسد دولت لایحه سال آینده را هم در حوزه هزینه‌ها و هم در حوزه منابع با نگاه بازتری چیده است که البته باید دید در حوزه درآمدی این ارقام محقق می‌شود یا خیر.»زنگنه به روزنامه دنیای اقتصاد یادآوری کرده که با توجه به اینکه لایحه دولت هنوز به صورت رسمی ارائه نشده، ممکن است برخی از ارقام تغییر کند.

کد خبر 464854

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا IR ۰۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
    0 0
    بالاخره در این بودجه سال ۱۴۰۲ قیمت این نرخ خوراک پتروشیمی ها چند تعیین شد؟