همچنین این احتمال وجود دارد که اصلاح فعلی بازار، آخرین اصلاح آن باشد و بتواند برای رالی بعدی صعودش مشابه سال ۹۹ رفتار کند. موضوعی که دو، سه روز است درمورد مولدسازی مطرح شده، این احتمال را بیشتر میکند چون برای اینکه دولت دوباره بتواند از طریق بازار سرمایه با جذب اعتماد، اندکی از داراییهای خود را سبک کند، ضرورت دارد بازار سرمایه فعال باشد.
درمورد جایگاه بازار سرمایه در بودجه ۱۴۰۲، در حال حاضر میتوان گفت بازار سرمایه بالاترین حساسیت را نسبت به نرخ دلار دارد ضمن آنکه مسئله مالیات بر عایدی سرمایه هم نهایی شده است، بنابراین، این موارد گامهایی است که نشان میدهد احتمالا در بودجه ۱۴۰۲ تورم ۵۰ درصدی داریم. همچنین شاید دلار در سال آینده از محدوده فعلی خود ۱۰ هزار تومان بالاتر برود، بر این اساس و با توجه به اینکه بازار سرمایه همه تورمهای قبلی را به خود نگرفته و در حال حاضر بحث فروش داراییهای مولد داغ است، بهنظر میرسد بورس بینصیب نماند.
درمورد تزریق ۱۵ همت نقدینگی از صندوق تثبیت به بازار سرمایه باید گفت، تجربه نشان داده که بازار حساسیت چندان خاصی بر روی این اطلاعات ندارد و اینگونه اتفاقات و اقدامات را مدنظر قرار نمیدهد ضمن آنکه همانطور که گفته شد، بورس بالاترین حساسیت را به نرخ ارز و نرخ تورم دارد و چون از سال ۹۹ تاکنون چندین مرتبه صعود و نزول را داشته و خیلی رنگ تورم را به خود ندیده است، بنابراین ارز در اولویت قرار میگیرد، بر این اساس پارامتر اول را بحث دلار و سامانه نیما میگذاریم.
البته پیشبینی این است که در سال جاری بازار هم با جهش دلار و هم انتظارات تورمی قبلی که به خود ندیده، مواجه شود. همچنین در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ چند اتفاق و تغییرات مختلف داشتیم مانند حذف ارز ۴۲۰۰ که بر بازار تأثیرات یک ماهه داشته است. درست است که بازار سرمایه سامانه نیما را رصد میکند اما به همان نسبت که نرخ بازار آزاد افزایش داشت، دلار نیما هم بالا آمد، بنابراین تجربه ثابت کرده نه بازار به اقدامات صندوق تثبیت، پولهایی که جابهجا میشود و فعالیتهای آن توجه میکند و نه تأثیر خاصی خواهد داشت.
- بهراد موسوی - کارشناس بازار سرمایه
- شماره ۴۸۱ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما