بازار کمک حال دولت

در رابطه با مولدسازی دارایی‌هایی که دولت در شرکت‌های پذیرفته‌شده در بازار سرمایه دارد، اگر بحث واگذاری مالکیت آنها از بخش دولتی به بخش واقعی خصوصی باشد، به نظر می‌رسد خروج دولت از بنگاه‌داری می‌تواند برای شرکت‌ها اتفاق خوبی باشد.

بنابراین اگر مولدسازی به گونه‌ای که تصور می‌شود بهترین شکل ممکن است، انجام شود می‌تواند باعث پررنگ شدن نقش بازار سرمایه در رشد توسعه اقتصادی کشور باشد. بازار سرمایه در چند سال گذشته به واسطه حضور سرمایه‌گذاران عمق خوبی پیدا کرده بود.

در حال حاضر هم به واسطه ارزندگی که دارد، دولت می‌تواند دارایی‌هایی خود در شرکت‌هایی که در آنها سهامدار است را به بخش خصوصی واگذار کند و از منابع آن در راستای استفاده در زیرساخت‌ها بهره بگیرد. اما آنچه که می‌توان گفت این است که مولدسازی به خودی خود باعث رشد و رونق بازار نخواهد شد. یعنی رشد و رونق معاملاتی بازار، عمق بازار و جذابیت سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌ها می‌تواند به مولدسازی دولت کمک کند.
بنابراین از این جنبه اگر بازار سرمایه در شرایط مناسب باشد، می‌تواند دست دولت را در بحث مولدسازی دارایی‌های خود بگیرد. از طرف دیگر واگذاری سهام شرکت‌هایی که دولت در آنها سهامدار است و مدیران دولتی در هیات مدیره آن می‌نشینند، به این معناست که تفکرات دولتی هم در شرکت‌ها پیاده می‌شود. بر این اساس می‌تواند با واگذاری و حضور هیات مدیره شرکت‌های خصوصی و پیاده شدن تفکر خصوصی در بدنه شرکت‌ها به خودی خود وضعیت شرکت‌ها را بهبود بخشیده و ارتقاء دهد. در نتیجه این شرکت‌ها عملکرد بهتری خواهند داشت که به صورت غیرمستقیم به شرایط بازار کمک خواهد کرد.
اگر بخواهیم به صورت کلی و در چارچوب اقتصاد کلان نگاه کنیم بازار سرمایه همیشه دست دولت را گرفته است. در مواقعی دولت تامین مالی از طریق بازار سرمایه در حجم زیاد انجام می‌دهد یا در مرحله‌ای، سهام شرکت‌هایی که در آنها سهامدار است را می‌فروشد و تامین مالی می‌کند. بنابراین بازار سرمایه در تمامی مقاطع به عنوان بازاری شفاف و مولد به رشد و توسعه اقتصادی کمک می‌کند و صدمه‌ای به اقتصاد وارد نمی‌کند. این مولدسازی اگر در قالب محصولات و ابزارهای مالی در بازار سرمایه صورت بگیرد، می‌تواند به بازار کمک شایانی بکند از آن طرف شبیه به زنجیری به هم وصل شده است. یعنی بازار سرمایه مناسب و پررونق که حضور آحاد مردم را در خود داشته باشد، عمق بالایی خواهد داشت و دولت می‌تواند از محل واگذاری دارایی‌های خود در سهام شرکت‌ها منابع مناسبی را از بازار به دست بیاورد. به نظر می‌رسد اگر دولت به بازار سرمایه اعتقاد داشته باشد یعنی به جریان عرضه و تقاضا اعتقاد داشته باشد، می‌توان مطمئن شد که بازار سرمایه می‌تواند نقش پررنگ‌تری را در اقتصاد داشته باشد. بخش عمده‌ای از احترام به جامعه سهامداری خرد می‌تواند به سهامداران درمورد اینکه به دولت و ساختار آن اعتماد کنند، کمک کند.

  • احسان عسگری - کارشناس بازار سرمایه
  • شماره ۴۸۵ هفته نامه اطلاعات بورس
کد خبر 468156

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =