به همین دلیل مالکان این سرمایههایی که به دلیل نوسانات نرخ ارز و خودرو و طلا دائم آماده حمله به این بازار و عقبنشینی و ورود دوباره به این بازار بودند، به دلیل نگرانی از نقدشوندگی تمایلی به ورود به بازار سهام نداشتند تا به نوعی پولشان بلوکه شود و یا نقدشوندگیشان کمتر شود.
حال با توجه به کاهش سوداگری در بازار ارز، طلا و خودرو، این پولها باید جایی جذب میشد و دو بازار مسکن و بورس اوراق بهادار، بازارهای باقی مانده بودند ولی با توجه به این که مسکن عدد بالایی برای ورود نیاز داشت برای هرکسی مقدور نبود تا وارد آن شود اما در بازار سهام با سرمایه کوچک هم میتوان جذب شد. به این ترتیب، رونق بورس نه تنها به تورم دامن نمیزند بلکه در کنترل آن نیز موثر است.
اگر به تجربه چندسال پیش مراجعه کنیم، میبینیم زمانی که بورس رونق گرفته در سایر بازارها ثبات داشتهایم و در بازارهای مسکن، خودرو، ارز و... تلاطم نداشتیم. دیدیم که سرمایهها وارد بورس شد و سایر بازارها از رونق افتادند اما تورمی به وجود نیامد؛ اما در ادامه، بهرغم هشدارهای مسئولان که مردم خانه و سرمایههای خود را نفروشند تا وارد بورس کنند، شاهد بودیم که مردم با فروش اموالشان سرمایههای خود را وارد بورس کردند، اما بعد از مدتی به دلیل بالا رفتن نقدینگی و افزایش ورود پول که در بورس جذب نشد، این پولها وارد بازارهای مسکن و... شد و آنها خود را به رشد بازار سرمایه رساندند. پس از اینکه بازار سرمایه افت کرد، رشد سایر بازارها متوقف نشد و پولهای خارج شده از بورس به بازارهای موازی برگشت. در حال حاضر با هماهنگی و مدیریتی که از بانک مرکزی در زمینه کنترل نرخ ارز شاهد هستیم، اگر همین روال پیگیری شود، شاهد نوسانات ارزی نخواهیم بود تا دوباره موجب رشد بازارهای موازی شده و سوداگری را راه بیندازد.
در بحث خودرو هم با توجه به اینکه شورای رقابت وارد شده است، سوداگری خودرو هم افت میکند و امسال سال ارز، سکه، خودرو و... نخواهد بود، بلکه سال مسکن و بورس است؛ بورس اوراق بهادار نیز با توجه به اینکه با سرمایههای کوچکتری امکان سرمایهگذاری دارد و با توجه به اینکه به صورت طبیعی رشد کرده است، افت چندانی نخواهد داشت و شاخص کل زیر ۲میلیون واحد نخواهد آمد بلکه باید در آن شاهد افزایش هم باشیم.
تولید هم چون سرمایه در گردش بهتری برای شرکتها ایجاد میکند، هم برای عرضه اولیهها میتواند مفید باشد و هم تامین سرمایه شرکتها. در بحث بازار ثانویه انتظار کمک به تولید نداریم اما در بازار اولیه میتوان انتظار کمک داشت، به این شکل به مهار تورم هم کمک میشود. البته اگر سیاست دیگری موجب خنثی شدن تاثیرات بازار سرمایه شود، بورس اوراق بهادار و مدیریت این بازار تقصیری در آن ندارد. مساله خودرو معضل بزرگی است که باید همچون مساله دلار که به نوعی جایگزین پول ملی شده بود، حل شود و به روشی کمرنگ شود و وزارت صنعت (که باید گفت وزارت خودرو چون بیشتر به نفع خودروسازان است) باید تکلیف خود را با واردات ckd و skd و تولید داخل روشن کرده و خودرو را از شکل کالای سرمایهای خارج کند؛ در این صورت مسکن و بورس اوراق بهادار میتوانند مامنی برای جذب سرمایههای مردم باشند.
- آلبرت بغزیان - کارشناس اقتصادی
- شماره ۴۸۹ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما