ارزش معاملات نیز در سطح پایین حدود ۴۳۰۰ ثبت شده که نشان از بازار کم حجم و بیرمق را میدهد. با توجه به تصمیمات در خصوص نرخ خوراک و تایید و تکذیبها و غیرقابل پیشبینی شدن تصمیمات دولت، خریداران قوی حتی در کفهای حمایتی سهمها وجود ندارد.
گزارشهای ۳ ماهه منتشر شده برخی سهمها و عملکرد عالی آنها میتواند محرکی برای بازگشت سهام ارزنده باشد. از اخبار مهم این روز خبر انتشار اوراق دولتی به مبلغ بیش از ۳۵ همت برای تامین مالی و جبران کسری بودجه، بود. همچنین خبرهای از شکایت درخصوص پولهای بلوکه شده در کره جنوبی انتظار افزایش قیمت دلار میدهد.
شایعات تعطیلی بورس کالا
در دومین روز هفته با توجه به جو منفی که اواخر روز گذشته در خصوص انتشار اوراق دولتی با عرضه شروع شد اما به تدریج فشار فروش در بازار سنگین شد و شایعاتی در خصوص تعطیلی بورس کالا روانه بازار شد. ارزش معاملات در حدود ۵۷۰۰ میلیارد تومان قرار گرفت و شاخص با کاهش ۱.۴۶ درصدی به سطح یک میلیون و ۹۶۷ هزار واحد نزول کرد. در روز دوشنبه شاخص با رشد ۶ هزار واحدی همراه بود. خروج پول همچنان ادامه دار بود و ۳۰۰ میلیارد تومان دیگر پول خارج شد و ارزش معاملات ضعیف و در حدود ۴ هزار میلیارد تومان بود. گروه خودرویی منفی معامله شد و اوراق دولتی با نرخ موثر حدود ۲۵ درصد معامله شد. خساپا در آستانه سررسید آپشن خود، با فشار فروش در نماد سهام روبهرو شد که با موج انتقادات فعالان بازار همراه بود.
در روز سه شنبه شاهد برگشت بازار بودیم. پس از چندین روز، بالاخره شاهد ورود اندک پول حقیقی بودیم. در این روز شاهد ۱۹ هزار واحد رشد شاخص بودیم، اما هنوز شاخص به ۲ میلیون واحد نرسیده است. پالایشیها لیدر بازار شدند و «شپنا»، «شبندر» بیشترین اثر مثبت را بر شاخص داشتند. گفته میشود که تخفیف خوراک پالایشیها تغییری نخواهد کرد. اما این رشد، با ارزش معاملات حدود ۸ هزار میلیارد تومانی همراه بود که هر چند رشد خوبی نسبت به روزهای قبلی را نشان میدهد، اما همچنان ضعیف است.
انتظار پایان افزایش نرخهای بهره
پس از افزایش ۰.۲۵ درصدی نرخ بهره توسط فدرال رزرو در دو هفته قبل، بازارها واکنش خاصی نشان ندادند. به نظر میرسد انتظار بازارها پایان افزایش نرخهای بهره است. در مقابل، در چین شاهد کاهش نرخ بهره هستیم و آمار رشد اقتصادی و شاخص مدیران خرید این کشور ضعیف است. فلز روی با رشد به بیش از ۲۵۰۰ دلار افزایش یافته و سرب در محدوده ۲۱۵۰ دلار تثبیت شده است. مس به محدوده ۸۸۰۰ دلار رسیده است. نفت حال نسبتا خوبی دارد و در ۸۵ دلار بر بشکه معامله میشود. اونس طلا نیز به بیش از ۱۹۵۰ دلار افزایش یافته و افزایش نرخ بهره اثر منفی نداشته است. در داخل، دلار آزاد از ۵۰ هزار تومان عبور کرد و سکه ۲۹ میلیون تومان را رد کرد.
آخرین اخبار از کاهش تورم سالانه منتهی به تیر ماه به کمتر از ۳۰ درصد حکایت دارد و تورم ماهانه تیر حدود ۲ درصد است. به نظر میرسد با تخلیه تورم حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، تورم اندکی کاهش یابد. در حالی شایعات در خصوص تعطیلی بورس کالا مطرح شده است که به نظر میرسد عدهای به دنبال امضای طلایی و رانت و فساد سالهای دور هستند. در بورس کالا، رقابت در فولاد و سیمان کاهش یافته است. وکیوم باتوم و پلی پروپیلن در گروه پترو پالایشی رقابت مناسبی دارند و قیمت روی و آلومینیوم با رقابت خوبی همراه است. در اواخر هفته، وزیر اقتصاد در مصاحبهای از دستور رئیس جمهور برای حمایت از بورس خبر داد.
تاثیرات قطعی برق
گزارشهای ماهانه در یک کلام ضعیف بود. کاهش تولید در گروه سیمانی و فولادی به دلیل قطعی برق مشهود بود. قیمت فروش هم تقریبا در این گروه ثابت است. فروش شرکتهای سرب و روی زنجانی در کف قیمت جهانی با رشد همراه بود و موجودی چندین ساله را فروختند. نوری در اثر فروش برش سنگین، رشد سنگینی در فروش به ثبت رساند. اورهایها نرخهای جذابی ندارند اما فروش داخلیشان به شدت کاهش یافته است. در گروه کاشی و سرامیک، شاهد افزایش نرخ در کپارس و کلوند بودیم. در لاستیکیها هم اندکی رشد نرخ فروش را شاهد هستیم. شرکتهای پخش هم گزارشهای ضعیفی را به بازار مخابره کردند. در مجموع بازار، تحت تاثیر اقدامات دولت در افزایش عوامل تولید، همچنان تلو تلو میخورد و ارزش معاملات پایین و عدم ورود پول حقیقی، سبب شده تا بازار این روزها بیروند باشد.
- ندا کریمی - کارشناس بازار سرمایه
- شماره ۵۰۳ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما