از این رو در پایان معاملات، شاخص کل به یک میلیون و ۹۷۶ هزار واحدی رسید. شاخص کل در ۱۴ مرداد ماه اما توانست دوباره به قله ۲ میلیون واحدی برسد و در تاریخ ۱۶ مرداد ماه بالا ترین مقدار سطح خود در ماه یعنی ۲ میلیون و ۵۱ هزار واحد را نیز لمس کند اما در تاریخ ۲۱ مرداد با افت بیش از ۴۷ هزار واحدی شاخص کل دوباره قله ۲ میلیون واحدی را از دست داد.
در آخرین روز ماه شاخص در جایگاه یک میلیون و ۹۳۸ هزار واحدی ایستاد. به این ترتیب نسبت به اولین روز ماه ۶۷۵۲ واحد معادل ۰.۳۵ درصد افت داشت. ارزش معاملات خرد نیز از مبلغ ۳,۴۵۲ میلیارد تومان در اول ماه به مبلغ ۳۴۳۸ میلیارد تومان در انتهای مردادماه رسید.
شاخص کل هم وزن بورس نیز با افزایش ۲ هزار و ۶۰ واحدی به رقم ۷۰۲ هزار واحدی رسید. همچنین شاخص کل فرابورس با رشد ۸۶ واحدی به رقم ۲۶ هزار و ۴۳۶ واحد رسید. شاخص هم وزن فرابورس نیز با افزایش ۷۵۹ واحد در سطح ۱۲۸ هزار و ۱۹۷ واحد ایستاد.
اتفاقات موثر بر بازار مردادماه
بــازار سرمایه در اولین هفته مرداد ماه شاهد نوسانات ســنگینی بود. بعد از گذر شــاخص کل از محــدوده ۲ میلیون واحدی در انتهای این هفته به دلیل مصاحبههای ضد و نقیض ارزش معامــات خرد در محدوده ۵ هزار میلیاردی باقی ماند و شاهد خروج پول افراد حقیقی از بازار بودیم. هفته ما قبل ترافیک ســنگینی را در برگزاری مجامع داشــتیم که اکثر این شرکتها در هفته گذشته بازگشایی شــدند. نمادهای پالایشی بعــد از اخباری مبنی بر حــذف تخفیف خوراک و گزارشهــای ناامید کننده فصل بهــار با افتهای ســنگینی بازگشایی شــدند و نمادهای «فولاد» و «فملی» بعد از مجامع کم حاشــیه و گزارشهای فصلی قابل قبول بازگشــایی کم نوسانی را تجربه کردند. در این میان نمــاد «فخوز» بعد از گزارش جــذاب فصل بهار که به دلیل فروش از موجودی و همچنین قیمت گاز سوخت ارزانتر از فصول بعدی با اقبال خریداران مواجه شد.
بازار در هفته دوم پس از تخلیه فروشندگان در هفته قبل و کاهش جو منفی ناشی از اخبــار منفی با تقاضا شــروع کرد اما به تدریــج عرضهها افزایش یافت و شــاخص کل با افت ۰.۱۹ درصدی در ســطح یک میلیون و ۹۹۶ هزار واحدی قرار گرفت. ارزش معاملات نیز در ســطح پایین حدود ۴۳۰۰ ثبت شده که نشــان از بازار کم حجم و بیرمــق را میدهد. با توجه به تصمیمات در خصــوص نرخ خوراک و تایید و تکذیبها و غیرقابل پیشبینی شدن تصمیمات دولت، خریداران قوی حتی در کفهای حمایتی سهمها وجود نداشت. گزارشهای ۳ ماهه منتشر شده برخی ســهمها و عملکرد عالی آنها میتواند محرکی برای بازگشت سهام ارزنده باشد. از اخبار مهم این روز خبر انتشار اوراق دولتی به مبلغ بیش از ۳۵ همت برای تامین مالی و جبران کسری بودجه، بود.
در هفته سوم بازار سهام تحت تاثیر مصوبه خوراک پتروشیمیها و نرخ سوخت صنایع بود و با وجود شــروعی مثبت همچنان عدم رشد ارزش معاملات خرد باعث تردید خریداران شــده بــود و در نهایت بیش از هزار میلیارد تومان از بازار خارج شد. خروج نقدینگــی برای هفتههای متوالــی بیانگر نا امیدی فعالان بازار از سیاستهای دولتی است که مهمترین سیاست خود را حمایت از بازار سرمایه عنوان کرده بود. در هفته گذشته دولت همچنان در حال تامین مالی در بــازار بدهی بود و به نظر میرســد از این محل نیز ریسکهای جدیدی در حال ایجاد است. به نظر میرسد سیاست اول حاکمیت در حوزه اقتصاد کنترل تورم حتی به قیمت رکود در بازارها باشد که در یکی دو ماه گذشته در این امر موفق عمل کرده است و انتشــار اوراق بدهی هم میتواند در راستای همین سیاست در کنار تامین مالی تلقی شود.
همچنین شایعاتی در خصوص تعطیلی بورس کالا روانه بازار شد که اثر منفی بر بازار داشت. ارزش معاملات در حدود ۵۷۰۰ میلیارد تومان قرار گرفت و شاخص با کاهش ۱.۴۶ درصدی به ســطح یک میلیون و ۹۶۷ هزار واحد نزول کرد. در روز دوشنبه شــاخص با رشد ۶ هزار واحدی همراه بود. خروج پول همچنان ادامه دار بود و ۳۰۰ میلیارد تومان دیگر پول خارج شــد و ارزش معامــلات ضعیف و در حدود ۴ هــزار میلیارد تومان بود. گروه خودرویی منفی معامله شد و اوراق دولتی با نرخ موثر حدود ۲۵ درصد معامله شد. خساپا در آستانه سررسید آپشن خود، با فشار فروش در نماد سهام روبهرو شد که با موج انتقادات فعالان بازار همراه بود.
در هفته چهارم بازار ســرمایه بعد از تحمیل ریســکهای گســترده از ســوی نهادهای حاکمیتی و همچنین سیاستهای پولی انقباضی بانک مرکزی که با خبر آزادســازی ارزهای خارجی نیز همراه شد، به مانند سایر طبقات دارایی روزهای کم حجم و بیرمقی را پشت سر میگذارد. در معاملات این هفته ارزش معاملات خرد در محدوده ۴ هزار میلیاردی قرار گرفت که مشابه چند هفته گذشته بوده است.
بازارهای موازی
قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در اول مردادماه ۲ میلیون و ۳۲۶ هزار ۹۰۰ تومان بود که این رقم در تاریخ ۹ مرداد به بالاترین میزان خود یعنی ۲ میلیون و ۳۹۱ هزار و ۸۰۰ تومان و در تاریخ ۲۸ مرداد ماه به پایین ترین میزان خود یعنی ۲ میلیون و ۲۶۳ هزار و ۲۰۰ تومان رسید و در نهایت در ۳۱ مرداد ماه با کاهش ۰.۳۴ درصدی نسبت به اولین روز ماه به رقم ۲ میلیون و ۳۱۹ هزار تومان رسید.
قیمت سکه نیز در اول مرداد ماه ۲۷ میلیون و ۵۵۱ هزار تومان که در کمترین قیمت خود در ماه بود و در تاریخ ۹ مرداد ماه بالاترین رقم خود یعنی ۲۹ میلیون ۶۵۱ هزار تومان را تجربه کرد و در نهایت در ۳۱ مردادماه با ۲.۵۳ درصد رشد نسبت به روز اول ماه به رقم ۲۸ میلیون ۲۴۷ هزار تومان رسید. دلار نیز در اولین روز مرداد ۴۸۶۰۰ تومان قیمت خورد که این عدد در تاریخ ۹ مرداد به بالاترین سطح خود در ماه یعنی رقم ۵۰۷۰۰ تومان و در تاریخ ۲۰ مرداد به کمترین مقدار یعنی ۴۸۵۴۱ تومان رسید. نرخ دلار آزاد در آخرین روز مردادماه با ۱.۳۹ درصد افزایش به ۴۹۲۷۳ تومان رسید. یورو نیز در اولین روز مرداد ۵۴۰۱۴ تومان قیمت خورد که این عدد در تاریخ ۹ مرداد به بالاترین سطح خود در ماه یعنی رقم ۵۵۱۸۹ تومان و در تاریخ ۲۰ مرداد به کمترین مقدار یعنی ۵۳۱۵۳ تومان رسید. نرخ یورو آزاد در آخرین روز مردادماه با ۱.۶۵ درصد کاهش به ۵۳۱۳۵ تومان رسید.
ابطال مصوبه افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها
تصویب افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها که با انتقاد بسیاری مواجه شده بود در نهایت در این ماه از سوی مجلس در نامهای از طرف رئیس مجلس به رئیس جمهور لغو شد. ابلاغ نرخ ۷هزار تومانی بهعنوان تعرفۀ گاز خوراک از سوی دولت، با حواشی مختلفی روبهرو بود و موجی از انتقادات و البته دفاعیات را در برداشت.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اعتراضات صنایع پتروشیمی و تولیدکنندگان متانول در این باره گفت: عدد ابلاغی کنونی برای نرخ خوراک، باید با توجه به استدلالات و سیاستگذاری دولت بررسی شود. منتظر خواهیم ماند؛ اگر دولت در خصوص بازنگری نرخ خوراک گاز پتروشیمیها اقدامی انجام نداد و یا روند بررسی طولانی شد، آن زمان مجلس به موضوع ورود خواهد کرد.
آزادسازی ۶ میلیارد دلار
خبر آزاد سازی ۶ میلیارد دلار ایران از کره جنوبی منجر به کاهش نرخ دلار شد که طبیعتا بر بازار تاثیر خود را گذاشت. برخی کارشناسان عواملی اینچنینی را موقتی دانسته و معتقدند نهایتا تا ۶ ماه دولت میتواند با این اتفاقات نرخ ارز را کنترل کند. اخبار روابط تهران و ریاض و سایر کشورهای غربی نیز بر بازار تاثیر گذار بود.
بازارهای جهانی
اونس طلای جهانی در ابتدای مردادماه ۱۹۵۷ دلار بود که با افت حدود ۳.۱۸ درصدی در انتهای مرداد به ۱۸۹۵ دلار رسید. نفت برنت نیز که در اولین روز ماه ۸۲.۶۴ دلار معامله میشد در ۱۷ مرداد به بالاترین قیمت خود یعنی ۸۷.۴۷ دلار رسید و در روز آخر ماه با ۱.۶۴ درصد رشد نسبت به روز اول با قیمت ۸۴ دلار معامله شد.
بیشترین و کمترینها
در معاملات مردادماه سال جاری نماد «تکنو» با بیش از ۶۴ درصد رشد قیمتی بیشــترین میزان بازدهی را در تابلــوی معاملات بورس تهران به خود اختصاص داده اســت. بعد از آن در ایــن تابلو نماد معاملاتی «سخزر» بود که با بیش از ۳۳ درصد رتبــه بعدی را از آن خود کرد و ســپس نماد «سقاین» با ۳۱ درصد و نمادهای «غالبر» و «قشهد» به ترتیب با بیش از ۳۱ و ۲۶ درصد افزایش قیمت بیشــــترین میزان بازدهی را از آن خود کردند. در مقابل، نمادهای معاملاتی «فلوله» با منفی ۴۰ درصد، «شلعاب» با منفی ۳۳ درصــد، «چکارن» و «دامین» با ۳۱ و ۲۹ درصد و در نهایت «خرینگ» نیز با منفی ۲۹ درصد بیشــترین افت قیمتــی را در تابلوی معاملات بورس تهران تجربه کردند.
در تابلـــوی معاملاتـــی فرابـورس نیـــز نمادهای «نیان» بـا ۴۰ درصـــد، «نطرین» با ۳۷ درصـد، «ودی» بـــا ۲۹ درصد، «غمایه» و «وآفر» به ترتیب بـــا ۲۷ و ۲۴ درصـــد نمادهایـــی بودند کـه در مردادمـــاه بیشـترین سـودآوری را بـرای سـهامداران خـود بـه ارمغـان آوردنـد امـا از طـرف دیگـر، نمادهـای «دتوزیع» باریزشـی بیـش از ۳۸ درصدی و به دنبال آن، «دتولید» با ۳۶ درصد، «سبزوا» بـــا ۳۳ درصـــد، «غفارس» با ۳۰ درصد و «بزاگرس» با ۲۹ درصد افت، بیشـترین میـزان کاهش قیمـت را به نـام خـود به ثبـت رسـاندند.
در بازار پایه، نمـاد معاملاتـی «فکمند» بـا بازدهـی بیـش از ۶۰ درصدی بیشـترین میـزان افزایـش قیمت را در مردادماه ۱۴۰۲ به سـهامداران خود هدیـــه داد و پرچمـدار بازدهـــی در این ماه شـد. بعد از آن، نمادهای «وثخوز»، «شستان» و «ویسا» و در آخر «ولراز» هر کـدام به ترتیـب بـا درصد ۵۱ و ۳۱.۳۶ درصـد، ۳۱ درصد و ۲۹ درصد بیشـترین رشـد قیمتی را داشـــتند. اما در مقابل، نمادهای «وسدید» با منفی ۴۴ درصد و نماد های «ورازی»، «وشهر» «دهدشت» و «کازرو» به تر تیب با ۳۴، ۳۲، ۲۷ و ۲۵ درصد منفی بیشـترین میـزان کاهش قیمـت را به ثبـت رسـاندند.
- محمدرضا شاهوردیلو - خبرنگار
- شماره ۵۰۶ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما