بورس در ماه پایانی سال کدام  سو می‌رود؟  

اسفند ماه می‌تواند روزهای متفاوت و خاصی برای بازار سرمایه باشد چه منفی و چه مثبت!  

اسفند ماه می‌تواند روزهای متفاوت و خاصی برای بازار سرمایه باشد چه منفی و چه مثبت! در برهه زمانی فعلی بازار دیگر رمق و تمایلی به افت بیشتر را ندارد و اصلاً دیگر نای ریزش بیش از این را ندارد به نحوی که کاهش شدید ارزش معاملات خرد در ماه‌های اخیر خود گواه این موضوع است؛ اما از آن سو انگیزه‌ها و اخباری هم برای رشد به بازار نمی‌رسد. بی‌خبری اینجای کار شاید حکم خوبی را برای بازار نداشته باشد.
در چنین شرایطی و با توجه به کارنامه و وضعیت دولت، امیدواری به بازار بیشتر یک جو روانی است که می‌تواند حاصل شود. اینکه بازار در اسفند همیشه خوب بوده و یا در نقطه خوبی قرار دارد، امیدواری‌هایی‌ است که بورسی‌ها به خود می‌دهند ولی رفتار و تصمیمات دولت می‌تواند آن را بشکند که تاکنون هم این طور بوده است. بازار باید اخبار مثبتی را دریافت کند در غیر این‌صورت از روی حرف نمی‌توان به اسفند بی‌رحم که شدیدترین فروش‌های حقوقی‌ها و زمانی برای تسویه اعتباری برخی کارگزاری‌هاست دلخوش بود. در این روز ها در سه حوزه سهامداران باید اخبار را دنبال کنند که در دو حوزه رسیدن اخبار مثبت واجب و در یکی دیگر نرسیدن واجب است. در حوزه تحولات سیاسی نرسیدن اخبار تحول مهمی است یعنی هرچه اخبار کمتری برسد و اوضاع آرام‌تر و ساکت‌تر باشد وضعیت بازار بهتر است و در تحولات اقتصادی و کدالی هرچه اخبار بیشتری برسد (البته از جنس مثبت)، امیدواری به بازار بیشتر می‌شود.
در هفته پیش رو بازار درگیر اولین موج اخبار مهم می‌شود که گزارش‌های ماهانه شرکت‌هاست. گزارش‌های پیش رو این مزیت را دارند که در فضای فعلی قیمتی ریسک به ریوارد بازار را احتمالا جذاب می‌کند و مانع از افت بیشتر قیمت‌ها می‌شود. البته که تحولات بورس کالا و رخدادهای فروش شرکت‌ها به خوبی نشان دهنده وضعیت بنیادی آنهاست اما جریان پول فعلی این موضوع را باور ندارد و مسیر خود را می‌رود. همچنین بخشی از خروج پول و کاهش ارزش معاملات خرد ارتباط نزدیکی با نوسانات بازار طلا و ارز دارد.
اما مسیر جریان پول و نقدینگی به چه سمتی است؟
برای پول آن هم در بازار سرمایه انگیزه‌ها مهم هستند، در مقطعی تجدید ارزیابی انگیزه رشد بازار شد؛ در حال حاضر اگر خبر مثبتی به بازار نرسد و از طرف دیگر اخبار منفی که مدام از سوی دولت تولید می‌شود جایی یقه بازار را می‌گیرد. در سوی دیگر فشار فروش حقوقی‌ها برای شناسایی سود و همچنین تسویه اعتباری برخی کارگزاری‌ها و سختگیری سیستم بانکی در اعتباردهی آخر سال نفس بازار را می‌گیرد.
از رویدادهای مهم اسفند هم می‌توان به تصمیم‌گیری‌های ریز و درشت کلان اقتصادی اشاره کرد که مثلاً مشخص شدن نرخ تسعیر ارز بانک‌ها و یا هدفگذاری‌های سال بعد تحولاتی از نرخ ارز و مواردی از این دست مهمترین و خاص‌ترین بعد خبری اسفند است. اما معتقدیم در این ماه خاص دو خبر بیش از هر چیز برای بازار کاربردی و حیاتی است، اول خبری از تغییرات چشم‌انداز نرخ دلار نیما که بازار منتظر آن است و دومی تغییرات در سیاستگذاری نرخ سود که روی ۳۰ درصد قرار گرفته است.
جالب اینجاست که از بانک‌ها خبر می‌رسد با وجود اینکه گواهی سپرده به پایان رسیده است اما همچنان با این نرخ جذب سپرده می‌کنند و این موضوع است که بازار از آن می‌ترسید. نرخ سود ۳۰ درصد تقریباً به نرخ رسمی تبدیل شده، حداقل شاید زدن سوت پایان گواهی سپرده بتواند کمی خیال بازار را آسوده‌تر کند اما حرکت اخیر دولت و سیاستگذار پولی در هر حال شوک بزرگی را در این ماه‌های پایانی به بازار وارد کرد و شاید اگر این اتفاق رخ نمی‌داد حال و روز فعلی بازار بهتر بود. بازار سرمایه از هر بعد چه ارزندگی فاندامنتالی چه تکنیکالی و چه موارد دیگر برای رشدی خوب آماده است. اخبار قوی و مثبت یا همین روزها به بازار می‌رسد و رشد خوب نصیب بازار می‌شود یا مدتی در فضای ارزندگی باقی می‌ماند و فنر آن فشرده‌تر می‌شود. تمام امید بازار به یک تغییر روند است که احتمالاً باید با جایی از تغییر در رفتار صنایع شاهد آن باشیم.

  • هابیل خاوری - کارشناس بازارسرمایه
  • شماره ۵۳۲ هفته نامه اطلاعات بورس
کد خبر 490500

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =