به گزارش صدای بورس، بررسی یک ماهه روند تغییرات صندوقهای بورسی مبتنی بر طلا و سکه و مقایسه آن با تغییرات قیمت در بازار نقدی حکایت از تناظر نسبی و نزدیک این دو بازار دارد.
در یک ماه گذشته طلای ۱۸ عیار با ۱۱.۴ درصد رشد، سکه تمام بهار با ۱۳ درصد، سکه امامی با ۱۳.۴۴ درصد، نیم سکه با ۲۲.۶ درصد و ربع سکه با ۱۴ درصد رشد روبهرو شدهاند و این در حالی است که قیمت دلار نیز در بازار آزاد ۱۴ درصد رشد را نشان میدهد.
در این بین همانطور که در نمودار همراه مشهود است، ارزش صندوقهای مبتنی بر سکه و طلا در بورس به طور میانگین و نسبی در محدوده نرخ تغییرات بازار است و به جز کهربا و لوتوس سایر صندوقها رشد زیر ۱۵ درصدی را تجربه کردهاند. با این حال نیم سکه در بازار آزاد بازدهی بالاتری از همه صندوقها کسب کرده است که نشان میدهد تنها این نوع از سکه است که روند متفاوتی را در بازار نقدی و بورسی تجربه میکند و با توجه به حباب بالای این نوع سکه در بازار نشان میدهد استقبال از آن بیش از سایر انواع سکه بوده که این امر نیز به دلیل متوسط بودن نیاز به نقدینگی در مقایسه با سکه تمام است.
نکته دیگر آن که میزان بازدهی صندوقهای طلا و سکه بورسی در مقایسه با شاخص کل بورس در همین مدت رشد قابل توجهی را تجربه کرده به طوری که در یک ماه گذشته نرخ رشد شاخص بورس ۳.۵ درصد بیشتر نبوده است که در مقایسه با رشد صندوقهای مذکور رقمی کمتر از نصف و حتی یک سوم را نشان میدهد. این بدان معناست که صندوقهای طلای بورسی با سوخت طلا و سکه رشد مثبت و قابل توجهی را تجربه کردهاند؛ رشدی که در سایر صنایع و بخشهای اقتصادی کشور رخ نداده و ناشی از اختلال در بازارهای نقدی طلاست.
نگاهی به صندوقهای طلا و سکه نشان میدهد در یک ماه گذشته صندوق طلای لوتوس با ۱۸.۱۲ درصد رشد بالاترین میزان رشد ارزش را کسب کرده و این رقم برای صندوق کهربا ۱۷.۲۱ درصد بوده است. صندوق کاردان با کسب رشد ۱۵.۲۸ درصدی جایگاه سوم برترین بازدهی را از آن خود کرده است. میانگین بازدهی سایر صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا و سکه در محدوده ۱۳ درصدی قرار دارد.
در این بین اما نگاهی به سیاستهای دولت برای مهار روند سرکش طلا و سکه نیز خالی از فایده نیست. به نظر میرسد دولت در سال جدید نیز روند بی اثر حراج سکه را در دستور کار خود خواهد داشت. طبق اعلام رسمی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هفته جاری شاهد دهمین حراج سکه خواهیم بود. این در حالی است که در سال گذشته ۱۱۰ هزار قطعه سکه در این مرکز به صورت حراج به خریداران واگذار شده است که به نظر نمیرسد نقش جدی و مهمی را در مهار این بازار از خود نشان داده باشد.
حالا دولت در هفته جاری با تداوم این روند تنها به بخشی از نیاز بهمنوار به سکه و طلا پاسخ خواهد داد که همانطور که در گذشته نیز به آن اشاره کردهایم، تنها حراج گذاشتن داراییهای کشور به سفتهبازان است، چرا که سکه در حال حاضر به کالایی سرمایهای تبدیل شده و منطقی برای مصرف ندارد و تنها به منظور حفظ ارزش پول ملی در نتیجه افزایش شدید قیمتها خریداری میشود که ضربات سنگینی را برای اقتصاد کشور به همراه دارد و در عین حال باعث رشد بهای ارز در بازار نیز شده است.
برخی کارشناسان اما معتقدند هر توزیع کلانی به اصطلاح عرضه خارج از بازار میتواند شوک بر شبکه توزیع ایجاد کند و اثرگذاری بر شبکه توزیع و پاسخ به نیازها بهعبارتی پاسخ به تقاضاها میتواند بر کاهش حباب سکه طلا موثر واقع شود. اما تجربه سال گذشته نشان داد، نمیتوان چنین نتیجهای از موضوع گرفت.
متاسفانه گزینههای متنوعی برای مهار تورم در بازار سکه و طلا وجود ندارد و دولت با سیاستهای مختلف قادر به تنظیم بازار نیست و به عبارتی احتمالا مهار قیمتها فعلا مقدور نیست.
شماره ۵۳۶ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما