بازار جهانی نفت همچنان در حال گذران شرایط باثباتی است و تداوم موضوعاتی مانند جنگ رژیم صهیونیستی و غزه یا اوکراین و روسیه نیز در مجموع روند بازار اثر چندان معناداری ندارد و به نظر میرسد این اخبار در بازار جهانی نفت حل شدهاند. در لحظه تنظیم این گزارش قیت نفت برنت به ۸۶ دلار و ۹۴ سنت رسید و این در حالی است که نفت آمریکا ۸۳ دلار و ۶۳ سنت معامله میشد. روز سهشنبه ۱۲ تیرماه، وزارت انرژی آمریکا (DoE) گزارش داد که ذخایر استراتژیک نفت (SPR) تا ۲۸ ژوئن ۰.۴ میلیون بشکه افزایش یافته است. ذخایر اکنون به ۳۷۲.۶ میلیون بشکه رسیده که بالاترین سطح از دسامبر ۲۰۲۲ است، اما همچنان بسیار کمتر از ۶۵۶ میلیون بشکه موجودی انبار در ژوئن ۲۰۲۰ است.
در این بین بر اساس نظرسنجی ماهانه رویترز که روز سهشنبه منتشر شد، افزایش تولید در نیجریه و ایران باعث افزایش تولید نفت اوپک در ماه ژوئن برای دومین ماه متوالی شده است. این نظرسنجی که عرضه به بازار را دنبال میکند و بر اساس اطلاعات ارائهشده توسط منابع صنعتی و دادههای کشتیرانی است، نشان میدهد که همه ۱۲ تولیدکننده اوپک در ژوئن ۲۶.۷ میلیون بشکه در روز نفت خام تولید کردهاند که ۷۰ هزار بشکه در روز نسبت به ماه می افزایش داشته است. نیجریه در ماه گذشته تولید نفت خود را ۵۰۰۰۰ بشکه در روز افزایش داد، زیرا بزرگترین تولیدکننده نفت آفریقا به دنبال افزایش تولید پس از سالها عملکرد ضعیف در توافق اوپک پلاس است که منجر به کاهش سهمیه گروه اوپک پلاس در پایان سال گذشته شد. بر اساس نظرسنجی ماهانه رویترز، ایران که از توافق اوپک پلاس مستثنی شده بود، شاهد افزایش تولید خود به ۳.۲ میلیون بشکه در روز در ماه ژوئن است که مطابق با بالاترین رقم پنج ساله اخیر جمهوری اسلامی از نوامبر ۲۰۲۳ بوده است.
بر اساس آخرین نظرسنجی رویترز، بیشترین کاهش تولید مربوط به عراق است؛ دومین تولیدکننده بزرگ اوپک که تولید را ۵۰ هزار بشکه در روز کاهش داده است. با این وجود، عراق در ماه گذشته فراتر از سهمیه اوپک پلاس تولید کرده است. اوپک در مجموع ۲۸۰ هزار بشکه در روز بالاتر از هدف ضمنی ۹ عضو خود که به این پیمان متعهد شده بودند، نفت خام تولید کرده است. بر اساس نظرسنجی رویترز، مازاد تولید عراق همچنان بیشترین حجم را نشان میدهد که بیش از اهداف اوپک پلاس است.
از سوی دیگر در ماه می، تولید نفت خام اوپک در مقایسه با آوریل ۲۹۰۰۰ بشکه در روز افزایش یافت، زیرا گروه اوپک پلاس برای تصمیمگیری در مورد سیاست تولید برای بقیه سال عازم نشست مهم ۲ ژوئن بود. بر اساس منابع ثانویه در گزارش ماهانه بازار نفت اوپک که در ژوئن منتشر شد، مجموع تولید نفت خام از ۱۲ تولیدکننده اوپک در ماه می ۲۰۲۴ به طور متوسط ۲۶.۶۳ میلیون بشکه در روز بود که ۲۹۰۰۰ بشکه در روز نسبت به آوریل افزایش داشته است.
عراق نتوانسته به سقف تولید ۴ میلیون بشکه در روز پایبند باشد، در ماه می ۴.۱۹۵ میلیون بشکه در روز تولید کرده که هرچند ۷۰۰۰ بشکه در روز نسبت به آوریل کاهش داشته، اما تقریباً ۲۰۰ هزار بشکه در روز بالاتر از هدف خود، بر اساس منابع ثانویه اوپک بوده است.
در این میان بررسی دادههای ردیابی نفتکشها توسط بلومبرگ نشان داد که کاهش صادرات نفت خام از عربستان سعودی نیمی از کاهش یک میلیون بشکهای در روز در محمولههای دریایی جهانی در ماه ژوئن نسبت به ماه می را به خود اختصاص داده است. بر اساس این دادهها، کاهش تخمینی حدود ۱.۰۸ میلیون بشکه در روز در محمولههای نفت خام جهانی، بزرگترین کاهش ماهانه عرضه نفت خام از طریق دریا تاکنون در سال جاری بوده که در حدود ۵۰۰ هزار بشکه از این رقم به کاهش عرضه عربستان مربوط است، زیرا این کشور به دلیل سوزاندن نفت بیشتر در داخل برای تولید برق در جهت پاسخگویی به تقاضای فزاینده برای تقاضا در گرمترین ماههای صحرا نیازمند کاهش صادرات نفت است.
آخرین دادهها نشان داده که در ماه قبل، صادرات نفت خام عربستان به میزان ۴۴۵ بشکه در روز نسبت به ماه مارس کاهش یافته و به ۶ میلیون بشکه در روز رسیده است.
کارشناسان حوزه نفت معتقدند با توجه به این که ایالات متحده در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ قرار دارد، ثبات بازار نفت یکی از برگهای برنده بایدن در پایین نگه داشتن قیمت بنزین بوده، چراکه تخمینها حاکی از آن است که هر ۱۰ دلار آمریکا تغییر در قیمت نفت خام منجر به تغییر ۲۵ تا ۳۰ سنت در قیمت هر گالن بنزین میشود و به ازای هر یک سنت که میانگین قیمت هر گالن بنزین افزایش مییابد، یک میلیارد دلار در سال هزینه مصرفکننده افزایش پیدا میکند.
شماره ۵۴۷ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما