ناترازی برق در کشور جدی است که به طور واقعی با یک چالش مواجه هستیم که شوخی ندارد. از طرفی مباحث مربوط به بهینه سازی مصرف در صنایع و خانهها نیز تاکنون به نتیجه مشخصی نرسیده و دستگاههای مربوطه چندان تلاشی برای آن نکرده اند. ادامه روند عدم توجه به بهینه سازی و توسعه بسترهای تولیدی، باعث چنین وضعیتی شده است. در حال حاضر حدود ۱۹ هزار مگاوات، مصرف، بیش از تولید است که باید جبران شود، زیرا هر سال با رشد مصرف مواجه هستیم و با همین شرایط برای سال آینده حدود ۲۵ هزار مگاوات کمبود تولید وجود خواهد داشت که مدیریت این موضوع بسیار کار سختی است و باید در برخی از نقاط خاموشی داشته باشیم که خوشایند نیست. بنابراین باید به سمت احداث نیروگاه برویم، نیروگاههای بزرگ زمانبر است. اگر دولت بخواهد از بخش خصوصی استفاده کند میتواند از انرژیهای تجدیدپذیر استفاده کند.
دولت باید زمینهای بایر که به درد کشاورزی نمی خورد و در جای خنک با آفتاب زیاد است را با دادن وام به مردم برای سرمایهگذاری ترغیب کند. باید برای کاهش هزینهها تکنولوژی وارد و یا بومی سازی کند. این کارها برای جبران این خاموشیها باید در نظر گرفته شود زیرا حدود ۳ ماه اجرایی خواهد شد تا برای سال آینده حداقل ۱۰ هزار مگاوات پنل خورشیدی داشته باشیم. الان دولت عراق هم دقیقا در نظر دارد برای یکسال ۱۰ هزار مگاوات با پنل خورشیدی وارد مدار کند، بنابراین کار شدنی است. نیروگاه کوچک هم میتواند به کاهش خاموشیها کمک کند که تا حداکثر ۲۵ مگاوات ظرفیت دارد که دولت میتواند سریع ساماندهی کند که ۵ ماهه میتوانند وارد مدار شوند. قابل ذکر است که با توجه به آمارها تولید گاز هر سال کاهش دارد اگر نیروگاه وارد کار شود باید مشکل تأمین گاز برطرف شود که فعلا مقدور نیست. بنابراین بهترین و راحتترین کار نصب پنلهای خورشیدی است. دولت باید با تمهیداتی از مردم بخواهد بروی سقف خانههای خود از پنلهای خورشیدی استفاده کنند. تجربه این کار در بسیاری از کشورها از جمله آلمان وجود دارد.
با شرایط موجود نمیتوان چشم انداز خوبی از سال آینده در بخش برق داشت، تلاشهایی صورت میگیرد اما کافی نیست. برای سال آینده ۲۵ هزار مگاوات کمبود تولید برق وجود دارد، شاید دولت بتواند ۱۰ هزار مگاوات را با همه سیاستگذاریهایی که انجام میدهد، جبران کند تا حداقل در سال پیش رو کمبود برق کمتر نمایان شود. در این شرایط، اجرای طرحهای شتابزده برای مقابله با یک بحران واقعی حتی توانایی کارکرد به عنوان یک مسکن را نخواهد داشت.
باید نگاههای حاکمیتی به مسئله انرژی تغییر کند و بالاخره یک نهاد یا یک شخص یا یک جمع، درباره انرژی کشور وظیفهای بر عهده بگیرد. الان هر نهاد نسبت به این موضوع از وظایف خود شانه خالی میکند و تمامی ماجرا بر گردن وزارت نیرو و وزارت نفت میافتد. دولت چه بخواهد چه نخواهد، باید بسترهای لازم برای افزایش تولید و توسعه را فراهم کند که این مسئله تماما به سرمایهگذاری خلاصه میشود که با وضعیت تحریمی و مدیریتی فعلی به نظر نمیرسد سرمایهگذاری در کشور اتفاق بیفتد.
-
حسین افضلی - کارشناس برق
نظر شما