فرزین: ذخایر ارزی ما افزایش پیدا کرده است

رئیس کل بانک مرکزی ور برنامه گفتگو ویژه خبری تاکید کرد: نتیجه انتخابات آمریکا و ریاست جمهوری ترامپ به صورت مستقیم اثر زیادی بر اقتصاد ایران ندارد.

به گزارش صدای بورس، تشریح برنامه این بانک برای مدیریت بازار ارز و اصلاح نظام بانکی، به تاثیر رئیس جمهوری ترامپ بر اقتصاد ایران اشاره کرد و افزود: انتخاب ترامپ در آمریکا تاثیر بزرگی روی بازارهای جهانی داشته و ما هم می‌توانیم آثار آن را از دو جنبه بررسی کنیم. در اولین وهله باید آثار آن بر اقتصاد ایران را در نظر بگیریم. اقتصاد ایران نه تجارتی با آمریکا دارد، نه وابستگی آنچنانی به اقتصاد آمریکا دارد و نه تعاملات مالی داریم.

وی افزود: در مجموع حلقه‌های وابستگی اقتصاد ایران با آمریکا و حتی اروپا بسیار محدود است و روابط اقتصادی آنچنانی نداریم. کل تجارت ما با اروپا به اندازه یک پنجم تجارت ایران با آمریکا نیست، بنابراین انتخابات آمریکا و ریاست جمهوری ترامپ به صورت مستقیم اثر زیادی بر اقتصاد ایران ندارد.

فرزین تاکید کرد: همانطور که پس از انتخاب ترامپ شاهد بودیم نوسانات بازار ارز بسیار پائین و کمتر از یک درصد بود.

وی با اشاره به اینکه پیروزی ترامپ با توجه به اینکه آمریکا اقتصاد بزرگی دارد بر اقتصاد تمام جهان اثرگذار است، گفت: از نظر اثرات غیر مستقیم، اقتصاد آمریکا اقتصاد بزرگی است و بر اقتصاد تمام جهان اثرگذار است.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: پس از انتخاب ترامپ برخی از رمزارزها حتی تا ۲۰ درصد هم افزایش قیمت داشت و ارزش یورو نیز کاهش نسبتا زیادی داشت، اما این در حالی بود که ارز ما کمتر از یک درصد کاهش ارزش داشت که یکی از کمترین واکنش‌ها را نسبت به سایر کشورهای جهان داشته‌ایم.

اقتصاد ما اقتصاد ۸ سال پیش که ترامپ آمده بود نیست

فرزین در ادامه گفت: همزمان با انتخاب ترامپ بازارهای فلزات، رمزارزها و سایر بازارهای جهانی ناآرام شد. ترامپ اگر مطابق روش گذشته خود عمل کند و روابط خود با خارج را کاهش دهد، می‌تواند فرصت‌ها و تهدیدهایی برای کشورهای دنیا داشته باشد. بخشی از هراس به وجود آمده به دلیل این است که ترامپ در دوره قبلی خود در چارچوب سیاست مرکانتیلیسم عمل کرد و از سیاست‌های جهانی‌سازی دوری کرد.

به گفته رئیس کل بانک مرکزی، اعمال محدودیت تجارت با آمریکا و کمتر کردن حضور تجاری در بازارهای دنیا توسط ترامپ، اثرات زیادی بر اقتصاد اروپا و چین خواهد داشت که برای ما هم تهدید و هم فرصت است، اما این مهم است که کنش‌گری ایران در قبال سیاست‌ها چه باشد.

وی با بیان اینکه باید تحلیل سیاسی هم از رفتار ترامپ و نوع برخورد او با مسائل مختلف و تحریم‌های ایران در نطر داشته باشیم و سیاست‌های خود را بر این اساس در نظر بگیریم، گفت: اقتصاد ما در همان روز اول نشان داد که در برابر چنین اتفاقاتی تاب‌آوری بالایی دارد.

فرزین تاکید کرد: اقتصاد ایران، اقتصاد ۸ سال پیش نیست که انتخاب ترامپ اثر زیادی بر آن داشته باشد. در حال حاضر تعامل اقتصادی ما با کشورهای منطقه و کشورهای عضو بریکس افزایش پیدا کرده و با عضویت ایران در بریکس سیستم‌های مدیریت تحریم تقویت شده و از قدرت لازم برای مقابله با شوک خارجی برخوردار هستیم. ارزیابی می‌کنم اگر بتوانیم کنش‌گری لازم را در برابر تصمیمات ترامپ داشته باشیم، حتی فرصت‌هایی نیز برای ما وجود دارد و می‌توانیم با تهدیدها مقابله کنیم.

فرزین با اشاره به اینکه از قبل برای شروع این دوران آمادگی کسب کرده‌ایم، اظهار کرد: بیش از دو سال است که عضو بریکس هستیم و بسیاری از پیشنهاداتی که در دست اجرا است را خود ما پیشنهاد کرده‌ایم تا در بریکس اجرایی شود. در حال حاضر بخشی از همکاری‌ها با کشورهای عضو بریکس عملیاتی شده و استفاده از دلار را در تعاملات خود با بسیاری از کشورها حذف کرده‌ایم و ذخایر ارزی مطمئنی را نیز داریم.

وی افزود: حضور ترامپ و رویکرد او می‌تواند باعث شود که همکاری‌ها در بریکس افزایش پیدا کند و کشورهای عضو سعی می‌کنند که از فرصت تعامل با یکدیگر برای جلوگیری از اثرات سیاست‌های آمریکا استفاده کنند.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه قطعا حضور ترامپ بر سیاست‌های ما در بانک مرکزی اثرگذار است، گفت: باید ببینیم سیاست‌های ترامپ چه خواهد بود و بر رفتار کشورهای منطقه و اعضای بریکس چه تاثیری می‌گذارد؟ ایران با وجود تحریم‌ها هنوز کشوری با اقتصاد باز است و با بسیاری از کشورها تعامل داریم که بسیار کمک کننده است. این مسئله را در یک مدل نظریه بازی‌ها می‌توان تحلیل کرد.

فرزین اظهار کرد: خود بنده برای روزهای اول در رابطه با نتیجه انتخابات آمریکا نگرانی داشتم، اما روز چهارشنبه که انتخاب ترامپ اتفاق افتاد، نوسانات محدود بود و تاب‌آوری را در بازارها شاهد بودیم. باید ایجاد هراس در بازارها را در نظر بگیریم و تحت این شرایط بنظر می‌رسد اقتصاد ایران اثرپذیری زیادی از نتیجه انتخابات آمریکا نداشته باشد.

سیاست بانک مرکزی سیاست تثبیت است

فرزین ادامه داد: ما در حوزه ارز در ۲ سال گذشته، سیاست تثبیت را اتخاد کردیم و در چهارچوب آن به دنبال این بودیم تا نوسانات نرخ ارز در بازارهای مختلف را به حداقل برسانیم و نیازهای تجاری و غیرتجاری ارز را در یک نظام رسمی تامین کنیم.

وی گفت: در دو سال گذشته این برنامه پیشرفت خوبی داشته و این سیاست ادامه پیدا خواهد کرد و یکی از مهم‌ترین سیاست‌های ما توسعه مرکز مبادله بود، همین امروز حراج ربع سکه را داشتیم و در طول یک هفته گذشته با شروع این حراج ها، قیمت سکه ۲میلیون و ۳۰۰ هزار تومان کاهش یافته است.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه از ابزارهای مختلف در بازار ارز و طلا استفاده خواهیم کرد، افزود: تلاش می‌کنیم در آینده با همکاری بورس کالا یک قاعده‌مندی در حوزه بازارهای ثانویه طلا هم ایجاد کنیم.

فرزین تصریح کرد: ما الان نرخ ترجیحی به اسم ارز ۲۸۵۰۰ داریم که به کالاهای اساسی تخصیص می‌دهیم و از ابتدای سال تا الان نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار ارز ترجیحی به دارو و کالاهای اساسی تخصیص داده ایم و ۵۰ درصد ارزمان را در بازار نیما عرضه می‌کنیم که نرخ حواله آن حدودا ۵۰ هزار تومان است.

بازار ارز توافقی به‌جای بازار غیررسمی علامت‌دهی می‌کند

وی گفت: یک سال و نیم است بر بازار ارز توافقی کار می‌کنیم، نیما یک سامانه است ولی ارز توافقی بازار ارز تجاری است که تلاش می‌کنیم به این سمت برویم تا کل ارز صادرات و واردات کالاها عرضه و تقاضا شود و در قالب حراج نرخ شکل بگیرد و این نرخ، نرخ حاکم در بازار این باشد و علامت دهی بکند.

فرزین مطرح کرد: در بازار کالا، نرخ سامانه نیمای ما بیشتر علامت دهی می‌کند، اما امید داریم بازار ارز توافقی به زودی علامت دهی کند، نرخ بازار غیررسمی تحت تاثیر مبادلات قاچاق است ولی بازار ارز توافقی تحت تاثیر تجارت داخلی کشور خواهد بود و ما هم به عنوان عرضه کننده در این بازار به عرضه ارز می‌پردازیم، ما بازار ارز توافقی را راه اندازی خواهیم کرد که به‌جای بازار ارز غیرسمی علامت دهی خواهد کرد و نرخ را در آنجا کاهش خواهد داد.

رئیس کل بانک مرکزی اشاره کرد: سالانه حدود ۷۰ میلیارد دلار تجارت داریم و صادرات غیرنفتی مان ۱۵ درصد رشد کرده و بازار بزرگی خواهد بود و به دنبال این هستیم که نرخ بازار ارز تجاری مان متاثر از متغیرهای بنیادی‌مان شکل بگیرد و تحت تاثیر فرار سرمایه و قاچاق نباشد.

وی ادامه داد: امسال برای ۱۵ میلیارد دلار تامین مالی خارجی خودمان را آماده کرده بودیم. تفاهمنامه ۲ میلیارد دلاری با صندوق توسعه ملی امضا می‌کنیم، بازار اوراق ارزی را توسعه خواهیم داد، در گذشته اوراق ارزی در بازارهای خارج از کشور به فرپش می‌رفت. پارسال یکی دو مورد را در مرکز مبادله عرضه کردیم و امسال هم این رومد را ادامه خواهیم داد، شرکت‌های بسیار زیادی آمده اند و تقاضای تامین مالی ارزی کرده اند و اوراقشان را در این بازار به فروش می‌رسانیم.

فرزین اظهار داشت: ما چون تحریم هستیم باید نوع ذخایرمان متفاوت می‌شد و در دوسال گذشته ذخایر طلای خود را افزایش دادیم و دارایی‌های ارزی خود را به طلا تبدیل کردیم و بیشتر به دنبال این بودیم تا منابع مطمئن ارزی را داشته باشیم،در نهایت نیز در حوزه ذخایر از اطمینان لازم برخوردار شدیم.

منبع:ایرنا

کد خبر 508322

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =