اثر قیمت ارز توافقی بر بازار سرمایه

یک کارشناس بازار سرمایه در تشریح سیاست ارزی جدید بانک مرکزی، از تعیین مسیر بازار سرمایه با تغییرات نرخ ارز توافقی خبر داد.

علیرضا خان‌محمدی، مدیر تحلیل و آموزش کارگزاری کیان در گفت‌وگو با «صدای بورس»، با اشاره به سیاست جدید بانک مرکزی برای تزریق دلار، تتر و درهم به بازار، اعلام کرد: معمولا نوعی تقاضای ارزی در پایان سال میلادی از سمت واردکننده‌ها برای انجام امور مربوط به تسویه‌ها و واردات وجود دارد؛ اگر شرکت‌های واردکننده نتوانند ارز خود را در سامانه ارز دولتی ثبت کنند (نیمایی یا توافقی) مجبورند دلار خود را از بازار آزاد خریداری کنند. همین موضوع بر نرخ ارز در بازار آزاد اثر می‌گذارد. در واقع همیشه در پایان سال میلادی، این تقاضا را در بازار آزاد ارز، چه بازار رسمی و چه غیررسمی، شاهد هستیم.

وی افزود: رئیس کل بانک مرکزی نیز در صحبت‌های خود در روز چهارشنبه گذشته با اشاره به این رشد تقاضا و اثرگذاری آن بر سطح قیمت ارز در بازار آزاد با اشاره به این موضوع اعلام کرد که با توجه به قرار گرفتن در روزهای پایانی سال جاری میلادی، در بازار آزاد شاهد رشد هیجانی قیمت دلار هستیم و انتظار می‌رود بعد از تعطیلات سال نوی میلادی، این رشد شدید برطرف شود.

خان محمدی با بیان اینکه بانک مرکزی طی امروز و فردا، فرآیند عرضه دلار، تتر و درهم را در دستور کار خود قرار داده است، گفت: در روز یکشنبه، یعنی امروز، با عرضه‌های مهمی که انجام شد شاهد کاهش قیمت دلار در بازار آزاد بودیم؛ امروز شاهد بودیم که هر دلار آمریکا در محدوده ۷۵ هزار تومان معامله شد و روز دوشنبه قرار است عرضه‌های سنگینی در قالب ۱.۵ میلیارد درهم، ۳۰۰میلیون دلار و ۳۰ میلیون تتر برای بازارسازی و کنترل بازار آزاد ارز و هیجانات آن انجام شود.

وی افزود: اما نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد، آن است که باید دید پس از انجام این اقدام، بعد از پایان سال میلادی همچنان تقاضا و نوسان شدید برای ارز و قیمت آن وجود دارد یا خیر؟

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه معمولا با دخالت بازارساز شاهد ثبات در بازار ارز خواهیم بود، تصریح کرد: اما باید این را در نظر داشته باشیم که درآمدهای نفتی دولت کاهش پیدا کرده است، ذخایر نفتی ما بر روی دریا در حال افزایش است و میانگین فروش روزانه یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه نفت ایران به یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه کاهش پیدا کرده است. همین امر می‌تواند تغییرات افزایشی حول و حوش ۱۵ تا ۲۰ درصدی را در قیمت دلار ایجاد کند.

وی ادامه داد: با این حال، باید در نظر داشته باشیم که بازار سرمایه قبلا از دلار نیما تاثیر می‌گرفت اما الان از بازار ارز توافقی اثرپذیری دارد. ارز توافقی هم در حال حاضر شرایط خوبی دارد و قیمت آن در حال افزایش و نزدیک شدن به سطح قیمت ارز در بازار آزاد است. در چنین شرایطی، ما سودآوری شرکت‌ها را بر مبنای ارز توافقی درنظر داریم. این موضوع هم مطرح است که بهای تمام شده محصولات با دلار آزاد قیمت می‌خورد و این سیاست کنترلی تزریق ارز می‌تواند بهای هر دلار آمریکا در بازار آزاد را تا محدوده ۷۱ تا ۷۲ هزار تومان کاهش دهد؛ نزول دلار به کانال کمتر از ۷۰ هزار تومانی تقریبا بعید است مگراینکه بازارساز بخواهد خیلی مداخله داشته باشد. از آن سمت هم هنوز فاصله ۲۵ تا ۳۰ درصدی بین قیمت ارز در بازار توافقی با ارز بازار آزاد، وجود دارد. پس به دلیل وجود این فاصله می‌توانیم انتظار داشته باشیم همزمان که نرخ ارز توافقی به رشد خود ادامه دهد اما از سوی دیگر قیمت دلار هم تاحدی در بازار آزاد به واسطه اعمال سیاست جدید کنترل شود.

خان محمدی خاطرنشان کرد: دلار توافقی هم می‌تواند بین محدوده قیمتی ۶۴ تا ۶۵ هزار تومانی توقفی داشته باشد و آنجا شاهد رشد چندانی در قیمت آن نباشیم مگر اینکه عواملی مانند کاهش درآمد و نبود ذخایر ارزی باعث شود که نرخ دلار توافقی هم افزایش بیشتری پیدا کند؛ کما اینکه به گفته رئیس کل بانک مرکزی، این بازار، بازاری توافقی است و براساس عرضه و تقاضا قیمت‌گذاری می‌شود و نرخ آن می‌تواند به بازار آزاد هم برسد.

وی تاکید کرد: چیزی که ما بورسی‌ها آن را دنبال می‌کنیم، ارز توافقی است. ضمن آنکه شاهد دخالت بازارساز در قیمت دلار و ثبات آن برای یک دوره زمانی خواهیم بود. مگر اینکه اتفاق خاصی در حوزه روابط سیاسی و بین‌المللی رخ دهد؛ اما با شرایط فعلی و دخالت بازارساز ما شاهد کنترل قیمت خواهیم بود. همین الان هم در بازار آزاد خریداری برای دلار وجود ندارد. با توجه به اثرگذاری قیمت درهم برای تعیین نرخ دلار در بازار آزاد داخل، عرضه درهم از سوی سیاست‌گذار هم با هدف کنترل بازار ارز در دستور کار قرار گرفته است.

وی در پایان گفت: ما همچنان منتظر تاثیر مثبت رشد نرخ ارز توافقی و به طبع سودآوری شرکت‌های صادرات‌محور در داخل هستیم.

کد خبر 512366

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =