صنعت نفت شیل آمریکا با چالشهای تازهای روبهرو شده و تولیدکنندگان این کشور را نگران کرده است.
به گزارش صدای بورس، تولید نفت شیل آمریکا در اواخر سال ۲۰۲۳ به اوج رسید و از آن زمان تاکنون سیر نزولی داشته است. کمتر از یک ماه به آغاز فعالیت دولت دونالد ترامپ، چنین به نظر میرسد که قیمت نفت خام برای تعیین مسیر خود منتظر روشن شدن سیاستهای رئیس جمهور تاجرپیشه آمریکاست. ترامپ بارها گفته است، تولیدکنندگان نفت شیل را وادار به افزایش تولید خواهد کرد و این در حالی است که چگونگی این کار مبهم است. باید توجه داشت که تولید نفت آمریکا در اختیار شرکتهای مستقل و خصوصی است نه یک شرکت ملی. بنابراین، بدون شک اعمال فشار دولت بر شرکتهای خصوصی با مقاومت روبهرو خواهد شد.
ماه گذشته، لیام مالون رئیس بخش بالادستی شرکت اگزون موبیل بر این تصور که تولیدکنندگان نفت خام آمریکا در دومین دولت ترامپ حجم تولید را افزایش خواهند داد، خط بطلان کشید. البته بلندپروازیهای ترامپ در این زمینه با چالش بزرگتری مواجه است: میادین نفت شیل به پایان خود نزدیک میشوند.
به گفته کارشناسان، تولید نفت شیل آمریکا در نخستین مراحل کاهش بلندمدت قرار دارد و مقصر اصلی این مشکل، نه عوامل بنیادی بازار یا مقررات، بلکه کاهش حجم ذخایر است. تحلیلگران قبلا پیشبینی کرده بودند که رشد انفجاری تولید نفت شیل آمریکا در اواخر ۲۰۲۴ یا اوایل ۲۰۲۵ متوقف خواهد شد. با این حال، واقعیت بدتر از اینهاست. بر اساس اعلام اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت شیل آمریکا در نوامبر ۲۰۲۳ به نقطه اوج رسید و از آن زمان تاکنون ۲ درصد کاهش یافته است. همچنین در همان ماه، تولید گاز از میادین شیل به اوج رسید و هماکنون یک درصد (معادل روزانه یک میلیارد فوت مکعب) افت کرده است. تحلیلگران بر این باورند که این روند در آینده نزدیک تشدید خواهد شد و افت تولید نفت و گاز از میادین شیل شدت خواهد گرفت.
کارشناسان این وضعیت را با بحران نفتی دهه ۱۹۷۰ مقایسه میکنند. در آن زمان، رئیس جمهور نیکسون در واکنش به نخستین بحران نفتی اوپک در سال ۱۹۷۳ پروژه استقلال نفتی را با هدف افزایش تولید داخلی از طریق مقرراتزدایی و تسریع صدور مجوزها کلید زد. در آن زمان، قیمت هر بشکه نفت خام از ۳.۱۸ دلار در سال ۱۹۷۳ به ۳۴ دلار تا سال ۱۹۸۱ افزایش یافت که رشد انفجاری فعالیتهای حفاری و تولیدی را در پی داشت.
با وجود آینده مبهم و نگرانکننده برای تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا، فناوریهای جدید تا حدی امیدوارکننده هستند. به گفته کارشناسان، فناوریهای جدید همچون تزریق گاز دی اکسید کربن، احتمال افزایش طول عمر میادین نفتی را تقویت کرده است.
مدیر پژوهش توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس ضمن تاکید بر لزوم تقویت نقش مدیریت پژوهش در پیشبرد برنامههای مختلف ذیل سند راهبردی سازمان گفت: سند راهبردی متناسب با نیازهای بازار سرمایه کشور و وظایف نهاد ناظر بازبینی خواهد شد و پایش برنامهها با جدیت ادامه مییابد.
مدیرعامل سرمایهگذاری مسکن گفت: متناسب با تحولات بازار مسکن، برنامههای جدیدی در زمینه فروش واحدهای مسکونی و تجاری، افزایش سرمایه و عرضه اولیه (زیرمجموعههای خود) در سال جاری در دستور کار خواهیم داشت.
نظر شما