عبور از بحران ناترازی با انرژی تجدیدپذیر

همایش تخصصی «پایداری صنایع در بحران ناترازی انرژی» در جهت ارائه راهکارهایی برای گذر از بحران انرژی و نقش انرژی‌های تجدیدپذیر در توسعه پایدار صنایع مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش صدای بورس، همایش تخصصی «پایداری صنایع در بحران ناترازی انرژی» با حضور مدیران ارشد صنعتی، کارشناسان حوزه انرژی و فعالان اقتصادی، به‌منظور بررسی وضعیت صنایع کشور در مواجهه با بحران ناترازی انرژی و ارائه راهکارهایی برای پایداری و توسعه پایدار برگزار شد.

فرهاد زرگری، مدیرعامل گروه توسعه ملی ، با اشاره به اهمیت انرژی‌های تجدیدپذیر در صنعت، گفت:انرژی‌های تجدیدپذیر نه‌تنها یک ضرورت استراتژیک بلکه عاملی کلیدی در بهبود وضعیت اقتصادی و توسعه صنعتی است. برگزاری چنین همایش‌هایی می‌تواند انگیزه‌های بیشتری برای حرکت مدیریت دولتی و خصوصی به سمت استفاده از این منابع ایجاد کند.

زرگری با تأکید بر تأثیرات منفی ناترازی انرژی در کشور، افزود: ناترازی گاز و آب مشکلات بسیاری برای صنایع ایجاد کرده است. در حالی که تولید مواد شیمیایی طی دو دهه گذشته رشد ۲۲ درصدی داشته، تولید تجهیزات برقی تنها ۲ درصد رشد کرده است. این وضعیت نشان می‌دهد که عدم برنامه‌ریزی صحیح و توسعه نامتوازن، باعث عقب‌ماندگی صنایع کشور شده است.

وی همچنین به ضرورت تغییر مدل اقتصادی کشور از خام‌فروشی به تولید با ارزش افزوده اشاره کرد و گفت:بخش عمده‌ای از تولید ناخالص داخلی کشور از خام‌فروشی حاصل می‌شود که ارزش افزوده کمتری نسبت به تولید صنعتی دارد. این مدل اقتصادی باید تغییر کند.

بررسی وضعیت صنعت و چالش‌های ناترازی

مهدی صادقی نیارکی، مدیرعامل گروه صنعتی ایران ترانسفو، با ارائه گزارشی از دستاوردهای این گروه در حوزه تولید و صادرات، گفت: ایران ترانسفو با در اختیار داشتن ۸۵ درصد سهم بازار داخلی، سال گذشته ۴۸ میلیون دلار صادرات داشت و امسال توانسته این رقم را به ۹۱ میلیون دلار افزایش دهد. پیش‌بینی می‌شود که سهم ما در تولید تجهیزات نیروگاه‌های خورشیدی نیز به‌طور قابل‌توجهی افزایش یابد.

وی به کاهش سهم سوخت‌های فسیلی در تولید ناخالص داخلی جهانی اشاره کرد و افزود: جهان به سمت کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی و حرکت به‌سوی انرژی‌های تجدیدپذیر می‌رود. ایران نیز با تابش مناسب خورشید، ظرفیت بالایی برای سرمایه‌گذاری در این حوزه دارد. ما باید از این ظرفیت برای تأمین پایدار انرژی و کاهش وابستگی به منابع فسیلی استفاده کنیم.

صادقی نیارکی از توانمندی‌های گروه صنعتی ایران ترانسفو در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: از جمله توانمندی های شرکت ایران ترانسفو در حوزه انرژی های تجدیدپذیر می‌توان به طراحی و اجرای پروژه‌های نیروگاه خورشیدی، تولید ترانس‌های ویژه نیروگاه‌های خورشیدی، و ساخت پست‌های کامپکت اشاره کرد.

علی قاسمی‌نژاد، رئیس گروه توسعه نیروگاه‌های خورشیدی ساتبا، با اشاره به اهمیت انرژی‌های پاک در کاهش ناترازی انرژی، گفت: صنایع کشور حدود ۳۶ درصد از برق مصرفی را به خود اختصاص می‌دهند. ادامه این روند بدون برنامه‌ریزی برای استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، مشکلات جدی‌تری ایجاد خواهد کرد. انرژی خورشیدی یکی از بهترین گزینه‌ها برای رفع این ناترازی‌ها است. ایران به‌واسطه تابش مناسب خورشید، مکان مناسبی برای نصب پنل‌های خورشیدی دارد.

ارسلان کاظم‌پور، مدیرعامل شرکت توسعه صنایع بهشهر، با اشاره به چالش‌های بهره‌وری در مصرف انرژی، گفت: بیش از ۲۵ هزار مگاوات پرت انرژی در کشور وجود دارد. این میزان نشان‌دهنده عدم بهره‌وری در مصرف انرژی است. ما باید به جای مصرف صرف، به سمت تولید پایدار و بهینه حرکت کنیم و برای نوسازی صنایع برنامه‌ریزی کنیم.

علیرضا تابش، مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری و توسعه صنایع سیمان، با اشاره به مصرف بالای انرژی در صنعت سیمان، افزود: ظرفیت اسمی تولید کلینکر در سال ۱۴۰۳ حدود ۷.۵ میلیون تن است، اما موجودی کلینکر کشور تنها پاسخگوی مصرف دو ماه است. این نشان‌دهنده مشکلات جدی در حوزه تولید پایدار است. استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر می‌تواند به بهبود این وضعیت کمک کند.

چالش‌های آینده و قوانین حمایتی

محمد امین زنگنه، دبیر انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر ایران، با اشاره به وضعیت فعلی انرژی در کشور، گفت: واژه ناترازی دیگر برای توصیف وضعیت فعلی مناسب نیست. ما در بحران انرژی به سر می‌بریم و این بحران تا ۲۰ سال آینده نیز ادامه خواهد داشت. استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، نه‌تنها برای تأمین پایدار انرژی بلکه برای مقابله با تغییرات اقلیمی نیز ضروری است.

وی به قوانین حمایتی در این حوزه اشاره کرد و افزود:طبق ماده ۴ قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق، صنایع موظف‌اند تا سال ۱۴۰۴ حداقل ۹ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی و ۱۰۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر احداث کنند. صنایعی که این الزام را رعایت نکنند، در اولویت قطع برق قرار خواهند گرفت. برق مشترکینی که تمام یا بخشی از برق مصرفی خود را از طریق احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر تامین می‌نمایند، به صورت هموار از شمول قطع یا محدودیت برق مستثنی خواهد بود. برای نیروگاه های تجدید پذیر ۳۰ درصد بیشتر از برق تزریق شده به شبکه از شمول خاموشی معاف می‌گردد.

زنگنه همچنین اظهار داشت:هزینه تأمین گاز در کشور ۵.۴ سنت بر مترمکعب است، اما این میزان به دلیل بحران گاز در آینده افزایش خواهد یافت. بنابراین، دیگر نباید بر دولت برای تأمین برق صنایع حساب کرد و باید به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر حرکت کنیم.

همایش تخصصی «پایداری صنایع در بحران ناترازی انرژی» با تأکید بر ضرورت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی به پایان رسید. سخنرانان بر این باور بودند که حرکت به سمت انرژی‌های پاک، علاوه بر کاهش هزینه‌ها و رفع ناترازی انرژی، می‌تواند زمینه‌ساز توسعه پایدار و افزایش رقابت‌پذیری صنایع در سطح جهانی شود.

کد خبر 515326

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =