دو مقام قضایی و دولتی درباره فرجام جنجالیترین پرونده اقتصادی کشور به هفت صبح توضیح دادهاند
به گزارش صدای بورس،در مزایدههایی که برای فروش محصولات دبش برگزار شده، برخی از شرکتهای تولیدی چای با نام حقیقی یا حقوقی محمولههای میلیاردی خریداری کردهاند. بررسیها نشان میدهد شرکت چای شاه... تیرماه امسال یکی از این محمولهها را از انبار چای دبش به مبلغ ۸ میلیارد تومان خریداری کرده. همچنین ادعاهایی وجود دارد که برنده بخش عمده مزایده چای دبش در استان هرمزگان یک شرکت چای معروف دیگر بوده است.
هفتم بهمنماه قاضی به آخرین اظهارات و دفاعیات متهمان پرونده فساد دبش گوش داد. این یعنی پرونده چای دبش به ایستگاه آخر رسیده است و احتمالا به زودی حکم بدوی آن صادر میشود. از پاییز امسال بود که قوه قضاییه اجازه فروش اموال این شرکت را صادر کرد. مجموعاً ۲۵ هزار تن چای در چهار استان تهران، هرمزگان، البرز و کرمانشاه تحویل سازمان اموال تملیکی شده است. رقمی که معادل مصرف یک سال چایی در ایران است. در پرونده معروف به فساد چای دبش، با ارز تخصیص داده شده یا کالایی وارد کشور نشده بود و یا کالایی که وارد شده از نظر کمی، کیفی و ارزشی با آنچه باید وارد میشد، مطابقت نداشت.
پرونده دبش به کام شرکتهای معروف چای
مزایده اولین محمولههای هزار تنی چای دبش اولین بار در هرمزگان برگزار شد. یک مدیر سابق مزایدههای این استان میگوید بخش اعظمی از ۶۰۰ تن چای دبش استان هرمزگان را یک شرکت معروف دیگر چای خریداری کرده است. همچنین بررسیهای هفت صبح نشان میدهد که شرکت دیگری به نام چای شاه... ۱۰ تن از چای دبش در استان تهران را به مبلغ ۸ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان خریداری کرده است.
به جز این مورد ، بسیاری از خریداران دیگر در تهران هم وابسته به دیگر شرکتهای تولیدی چای بودهاند. معاون سازمان اموال تملیکی اطلاعی از وابستگی این افراد ندارد اما در گفتوگو با روزنامه هفت صبح تایید میکند که افرادی با نام حقیقی به نمایندگی از برخی کارخانهها در این معاملات شرکت داشتهاند. غلامی میگوید: «موجودی چای دبش قابل استفاده خانوار نبوده و در حجم و اندازه بسیار بزرگی فروخته میشود.» تاکید او این است که خریداران هرکسی که باشند، اسامی همه آنها به تایید مراجع قضایی میرسد.
حداقل ۱۰ تن چای دبش کود شد
از ۲۵ هزار تن چایی که تحویل داده شده، تا امروز ۶ هزار تن، برابر ۷۰۰ میلیارد تومان، در هرمزگان، کرمانشاه، و تهران به فروش رسیده است. معاون سازمان فروش اموال تملیکی در گفت و گو با هفت صبح به این اطلاعات اشاره میکند:
همه محمولههایی که به فروش رفتند مورد تایید وزارت بهداشت بودند. مواردی مثل یک محموله از ۴۵ محموله استان البرز که به تایید بهداشتی نرسید، به عنوان کود مورد استفاده قرار گرفته است. در حال حاضر در البرز شش هزار تن چای برای فروش داریم. همچنین ۵۱۰ کانتینر چای متروکه هم در هرمزگان است. چای متروکه به چایی گفته میشود که ماهیت قاچاق نداشته، بلکه به شکل قانونی وارد گمرک شده اما ترخیص نشده است.
این چای قبل از مزایده از سوی کارشناسان رتبهبندی و قیمت پایه آن از کیلویی ۲۵ هزار تومان تا ۳۵۰ هزار تومان نرخگذاری شده است. این قیمت در مراحل فروش به شکل رقابتی افزایش یافت.
محمولههای دبش را فقط خطوط تولید کارخانههای چای میخرند تا آن را فرآوری کنند و به فروش برسانند اما اسامی حقیقی خریداران حتما به تایید مقامهای قضایی میرسد. اموال به مزایده گذاشته از این شرکت فقط چای نیست و شامل قیر، ماشینآلات خط تولید، وسایل بستهبندی هم میشود.
کشتیهایی که روی دست ماندهاند
به جز مورد دبش، یکی از غیرمنتظرهترین کالاهای سازمان اموال تملیکی که به مزایده گذاشته کشتی و شناورهای بزرگ است. در روزهای گذشته مدیرکل دادگستری هرمزگان اعلام کرد که دو نمونه از این کشتیها به مزایده میرسد. پیش از این هم کشتیها به مزایده گذاشته شده بودند اما خیلی زود به علت اینکه قیمتگذاری آن ارزان بود از معاملات خارج شدند.
اینها توضیحاتی است که مدیرکل دادگستری استان هرمزگان به روزنامه هفت صبح میدهد. کشتی که او از آن حرف میزنم آریانا نام داشته. همان کشتی که حین قاچاق ۱۱/۵میلیون لیتر گازوئیل در تاریخ ۳۰ مهرماه سال ۱۴۰۱ توقیف شده بود. در مزایدههای قبلی مبلغ ۳۳۰ میلیارد تومان برای این کشتی در نظر گرفته شده بود که مشتریهایی هم برای آن پیدا شد اما این بار قیمت آن دوبرابر شده و به ۶۶۰ میلیارد تومان رسیده است.
این کشتی اکنون در منطقه یکم نیروی دریایی سپاه نگهداری میشود. در مزایدهای که قرار است تا ۱۶ بهمن امسال به پایان برسد، همزمان با آریانا، کشتی دیگری به نام سقا۲ هم قرار دارد. قیمت این کشتی همان ۲۱ میلیارد تومانی است که در مزایده قبلی تعیین شده بود. این شناور لندینگ کرافت هم همان اسکله نیروی دریایی سپاه نگهداری میشود. سقا۲ هم مانند آریانا یک کشتی نفتکش بود با رای دادگاه به اتهام قاچاق سوخت توقیف شد.
اصلاح ریزساختارها همیشه یکی از موضوعاتی بوده که در میان کارشناسان، فعالان و بهویژه مسئولان بازار سرمایه مطرح بوده و امروز نیز دامنه نوسان بهعنوان مهمترین ریزساختار مورد بحث حال حاضر بورس، بسیاری از فعالان را رنجانده و بعضی را هم متقاعد کرده است.
کارشناس بازار سرمایه ، با بیان اینکه در کشورهای در حال توسعه، داراییهای مصرفی همچون ارز، خودرو و ملک رقیبی برای بازار سرمایه محسوب میشوند، به شرایط حاکم بر بازار دلار و اثر آن بر بورس و سایر بازارهای مالی اشاره کرد.
نظر شما