سرنوشت ارز بعد از همتی چه می‌شود؟

مرتضی افقه، اقتصاددان، سرنوشت قیمت ارز بعد از برکناری همتی از وزارت اقتصاد و دارایی را تشریح کرد.

مرتضی افقه، در گفت و گو با صدای بورس با بیان اینکه این استیضاح در یکی از بدترین زمان‌ها صورت گرفت، گفت: آثار زیان‌بار ناشی از این استیضاح به خود مجلسی‌ها نیز برمی‌گردد. چرا که در بدترین زمان ممکن این استیضاح انجام شد.

وی در تشریح پیامدهای این استیضاح خاطرنشان کرد: در وهله اول باید گفت شرایط منطقه، وضعیت بین‌المللی و روابط با اروپا و آمریکا به گونه‌ای است که نرخ ارز آمادگی جهش‌های بیشتر دارد و با توجه به تهدیدی که ترامپ مبنی بر اعمال فشار حداکثری علیه ایران کرده است، زمینه افزایش نرخ ارز کماکان وجود دارد.

افقه با اشاره به اینکه با ورود به ماه مبارک رمضان یکی از نیازمندی‌های اساسی مردم امکان دسترسی و فراهم‌آوری سهل و آسان کالاها و مواد غذایی است، این استیضاح را یکی از بدترین تصمیمات در زمان نامناسب اعلام کرد که می‌تواند در دسترسی خانوارها به کالاها و مواد غذایی و بهای آن‌ها نیز تاثیرگذار شود.

وی افزود: بهانه مجلسی‌ها برای این استیضاح افزایش نرخ ارز بود؛ کمتر کسی است که نداند که افزایش‌های اخیر قیمت ارز عمدتا ریشه در تحولاتی دارد که ظرف دو تا سه ماه اخیر در منطقه و همچنین در آمریکا رخ داد. از سوی دیگر سقوط رژیم اسد و تحولات منطقه از این ناحیه و همچنین پیروزی قاطع ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تهدیدهای این رییس جمهور از همان ابتدا مبنی بر اعمال فشار حداکثری و امضای این فرمان علیه ایران، پابرجا و از دلایل افزایش نرخ ارز و ادامه آن است. بنابراین قابل انتظار است که نرخ ارز همچنان رو به افزایش باشد و حتی اگر وزیر هم استیضاح نمی شد این افزایش نرخ ارز را به دلیل همان تحولات خارجی و تداوم تحریم‌های سخت با آن مواجه می‌شدیم.

این اقتصاددان گفت: اما در مورد تبعات این استیضاح می‌توان گفت که این اقدام موجب می‌شود تا یک وزارتخانه بسیار مهم آن هم در شرایطی بسیار حساس و مهم بدون سرپرست باشد و فشار آن از طریق افزایش قیمت‌ها به دلیل نگرانی‌های مردم از آینده‌ای که پیش بینی می‌کنند، به شهروندان وارد می‌شود. ضمن آنکه دولت در حال آغاز اقداماتی بود که فشارهای ناشی از سیاست‌های جدید دولت آمریکا کاهش پیدا کند. یکی از این اقدامات هم برنامه‌ریزی برای انتشار و توزیع کالابرگ بین مردم بود که می‌توانست در شرایط اقتصادی فعلی کمک کننده باشد.

وی با بیان اینکه شرایط فعلی کشور به لحاظ اقتصادی از شرایط جنگی هم بحرانی‌تر است، خاطرنشان کرد: این موضوع را با تیم اقتصادی دولت از جمله همتی نیز در میان گذاشته بودم؛ لازم است در این شرایط، دولت مداخلاتی از جمله سیاست‌های کنترل قیمت‌ها مانند قیمت ارز، توزیع کوپن و تعیین سقف قیمت به عمل آورد؛ این سیاست‌ها حتی در مواقع بحرانی در کشورهای سرمایه‌داری هم به منظور حمایت از مردم اعمال می‌شود.

افقه در جمع بندی اظهارات خود تصریح کرد: بنابراین با این استیضاح وبرکناری وزیر اقتصاد، انتظار می‌رود روند نسبتا با ثباتی که در روزهای اخیر برای نرخ ارز ایجاد شده بود متوقف شده و قیمت‌ها رو به افزایش برود؛ به خصوص اینکه هنوز عوامل خارجی تاثیر گذار بر نرخ ارز در داخل کشور همچون تهدیدهای آمریکا و اسراییل وجود دارد و به قوت خود باقی است.

وی ادامه داد: به دنبال آن پدیدار شدن آثار فشار حداکثری آمریکا بر ایران، بستری را فراهم می‌کند که قیمت ارز افزایش پیدا کند و این شرایط احتمالا در سال آینده وخیم‌تر نیز خواهد شد. بنابراین اگرچه هدف مجلس از این اقدام حمایت از مردم و مردم‌داری بود، اما با افزایش نرخ ارز ناشی از این استیضاح تبعاتی از مسیر افزایش نارضایتی مردم متوجه خود مجلس نیز خواهد شد.

این اقتصاددان تاکید کرد: با این حال، دولت در شرایط فعلی باید هر چه سریعتر اقدام به تعیین جانشین و جایگزین برای همتی کند تا بیش از این، مردم از بازی‌های سیاسی برخی نمایندگان لطمه نبینند.

کد خبر 518927

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =