سرمایهگذاری مستقیم خارجی (FDI) همچون دیگر شاخصهای اقتصادی، سال پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشت.
به گزارش صدای بورس، بررسی آمار سرمایهگذاری مستقیم خارجی در جهان از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۳ نشان میدهد، در این سالها میزان سرمایهگذاری مستقیم خارجی تحت تأثیر عوامل مختلف با نوسان صعودی روبهرو بوده است.
به گزارش آنکتاد، میزان سرمایهگذاری مستقیم خارجی جهان از حدود ۲۰۵ میلیارد دلار در سال ۱۹۹۰ به بیش از ۱۳۳۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ افزایش یافت. در این دوره ۳۳ ساله، بالاترین رقم سرمایهگذاری مستقیم خارجی به میزان ۲۰۴۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۵ و کمترین آن به میزان ۱۵۴ میلیارد دلار در سال ۱۹۹۱ به ثبت رسیده است.
گزارش آنکتاد نشان میدهد که میزان سرمایهگذاری مستقیم خارجی در سال ۲۰۲۴ با رشدی ۱۱ درصدی به رقم ۱۴۰۰ میلیارد دلار رسیده است. با این حال، بررسی روندهای جهانی نشاندهنده کاهش تأمین مالی پروژهها، ضعف سرمایهگذاری در ساختوساز و توقف رشد ادغام و تملیک در سال گذشته است.
در سال ۲۰۲۴، تراکنشهای چندملیتی در اقتصادهای موسوم به Conduit (کشورهای اروپایی که مبدأ تسهیل جریان سرمایه هستند، همچون ایرلند، لوگزامبورگ، هلند، سوئیس و بریتانیا) موجب افزایش ۴۳ درصدی جریان سرمایه در اقتصادهای توسعهیافته شد. بدون در نظر گرفتن این اقتصادها، میزان سرمایهگذاری مستقیم خارجی در سال گذشته شاهد افت ۸ درصدی بوده است.
برخی روندهای سرمایهگذاری مستقیم خارجی سال گذشته به شرح زیر است: کاهش ۸ درصدی تعداد و ۷ درصدی ارزش پروژههای ساختوساز، افت ۳۰ درصدی تامین مالی پروژههای زیرساختی، کاهش ۱۳ درصدی فعالیتهای ادغام و تملیک برونمرزی، کاهش ۴۵ درصدی سرمایهگذاری مستقیم خارجی در اروپا بدون در نظر گرفتن آمار اقتصادهای تسهیلگر، افزایش ۱۳ درصدی سرمایهگذاری مستقیم خارجی در آمریکای شمالی، کاهش ۲۹ درصدی قراردادهای تأمین مالی بینالمللی، افت سرمایهگذاری مستقیم خارجی در آسیا و آمریکای لاتین و افزایش آن در آفریقا.
در سال ۲۰۲۳ نیز میزان سرمایهگذاری مستقیم خارجی با افتی ۲ درصدی مواجه شد و به ۱۳۰۰ میلیارد دلار رسید. در این سال، جریان سرمایه به اقتصادهای در حال توسعه با ۷ درصد افت به رقم ۸۶۷ میلیارد دلار کاهش یافت.
به گفته تحلیلگران اقتصادی، تنشهای تجاری و درگیریهای ژئوپلیتیک که به کاهش فعالیتهای اقتصادی در سراسر جهان منجر شده، مهمترین عامل کاهش سرمایهگذاری مستقیم خارجی به شمار میرود.
مدیریت دارایی یکی از ارکان اصلی در حفظ و رشد سرمایههاست که به طور مستقیم بر عملکرد مالی فردی و سازمانی تاثیر میگذارد. این فرایند نه تنها به معنای شناسایی و تخصیص منابع مالی به سرمایهگذاریهای مختلف است، بلکه شامل برنامهریزی بلندمدت برای حفظ و افزایش ارزش این داراییها نیز میشود.
نظر شما