گسترش صندوق‌های کالایی در حوزه کشاورزی

در سال ۱۴۰۳ می‌توانیم تغییرات بزرگ را در بورس کالا به صورت مشهود و عیان ببینیم؛ بازاری که بیشتر معطوف حضور شرکت‌های بزرگ و حقوقی‌ها و اساسا تجار بود.

در سال ۱۴۰۳ می‌توانیم تغییرات بزرگ را در بورس کالا به صورت مشهود و عیان ببینیم؛ بازاری که بیشتر معطوف حضور شرکت‌های بزرگ و حقوقی‌ها و اساسا تجار بود، در سال ۱۴۰۳ با توجه به فعل و انفعالات سیاسی، شرایط منطقه‌ای، انتظارات تورمی که پیش آمد و در عین حال ابزارهایی که در آن تعریف شد و سیاست‌های توسعه‌ای که در آن گنجانده شد، شاهد رونق و اوج گرفتن بازارهای مالی هم بودیم. انتظار می‌رود در سال ۱۴۰۴ هم با توجه به شرایط خاصی که کشور دارد، چه از منظر انتظارات تورمی و چه از نظر بحث‌های سیاسی پیرامون احتمال تحریم‌ها؛ در چنین شرایطی قطعاً ابزارهای بیشتر و تعریف ابزارهای نوین می‌تواند برای بورس کالا در حوزه بازارهای مالی جذاب‌تر هم باشد. به عنوان مثال اگر بازارهایی مثل آپشن کالا با درصدهای بیشتر و در تعداد بیشتر و البته با حضور حقوقی‌ها و اشخاص حقوقی که می‌توانند ارزش معاملات را بالا ببرند، به نقشه شکنندگی کمک کنند و در عین حال آموزش به سطوح عمومی فعالان بازارها جذابیت را در این بازار بالا ببرد و باعث شود که حرکت‌های سوداگرانه کمتر شود و یک بازار منطقی منطبق بر واقعیت‌های اقتصادی کشور ایجاد شود.
بنابراین برای سال ۱۴۰۴ به نظر همچنان شاهد رشد و رونق بازارهای مالی در بورس کالا خواهیم بود. همچنین بعضی محصولات و کالاهایی که تعریف شده‌اند، مثل شمش طلا، شمش نقره و حتی زعفران می‌توانند در سال ۱۴۰۴ همچنان مورد توجه قرار بگیرند. احتمالاً در سال ۱۴۰۴ هم حتی صندوق‌های طلای جدید وارد بازار خواهند شد و احتمال دارد که در سایر حوزه‌های کالایی هم شاهد حضور و پذیره ‌نویسی صندوق‌های کالایی دیگر باشیم. به نظر می‌رسد در حوزه کشاورزی این مسئله یعنی صندوق‌های کالایی کشاورزی می‌تواند گسترش پیدا کند. این مسئله بسیار مهم خواهد بود چون می‌تواند ارزش معاملات بسیار بالاتری را در سال ۱۴۰۴ ثبت کند.
با توجه به انتظارات تورمی که وجود دارد، در کنار این در حوزه سیاست اقتصادی کلان هم تغییرات خاصی را دیدیم. تغییرات نرخ ارز نیمایی و بازار ارز مبادله‌ای و بازار ارز توافقی به طور قطعی تأثیرات برجسته‌ای بر کالاهای بورس خواهد داشت. سیاست‌گذار اقتصادی در کنار مسئولان مثل وزارت نفت و وزارت سمت در صورتی که مشوق‌هایی را به شرکت‌ها ارائه دهند، می‌توانند جذابیت را برای صادرات و رونق صادرات بورس‌کالا ایجاد کنند.
اگر همانطور که اشاره شد، تقویت ارز رسمی و اهمیت دادن به آن مورد توجه قرار بگیرد، قطعاً شاهد تحولاتی در بورس کالا خواهیم بود. همچنین اگر نهادهای تصمیم ‌گیر در حوزه خودرو با توجه به تغییرات در شرکت‌های خودروسازی مانند ایران‌خودرو تصمیم بگیرند که خودرو به طور مجدد وارد بورس کالا شود، احتمالاً در سال ۱۴۰۴ شاهد افزایش ارزش معاملات در این حوزه خواهیم بود. به طور کلی بازارهای مالی به نظر می‌رسد که جذاب‌ترین و مهم‌ترین بخش بورس کالا در سال ۱۴۰۴ خواهد بود و رونق آن اگر همراه با تعریف ابزارهای نوین و گسترش آن به خصوص در حوزه آپشن و معاملات آتی باشد، می‌تواند اثرات قابل توجهی داشته باشد.

  • حسن حسین نیا - کارشناس بازار سرمایه

  • شماره ۵۸۴ هفته نامه اطلاعات بورس
کد خبر 520482

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =