ترامپ کامودیتی‌ها را کیش و مات کرد

دونالد ترامپ، رئیس جمهور سرسخت و متفاوت، به دنبال تصمیمات اقتصادی که در راستای حمایت از اقتصاد کشور خود در پیش گرفته.

به گزارش صدای بورس، دونالد ترامپ، رئیس جمهور سرسخت و متفاوت، به دنبال تصمیمات اقتصادی که در راستای حمایت از اقتصاد کشور خود در پیش گرفته، می‌رود که بزرگترین جنگ‌های تعرفه ای را در جهان آغاز کند که در نتیجه این امر، در نهایت حتی ایالات متحده نیز از آثار و نتایج آن متضرر خواهد شد. با این حال کله شقی و عدم انعطاف پذیری او در اجرای تصمیمات خود، جهان را بر سر دوره ای جدید و البته خطرناک قرار داده که باید منتظر یک رکود سهمگین باشیم.


به این ترتیب پس از وضع تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات همه کشورهای شریک تجاری قیمت نفت به سرعت روند کاهشی خود را آغاز کرد و در اولین روز سه درصد افت را تحمل کرد و نفت آمریکا به سرعت به زیر ۶۰ دلار در هر بشکه رسید. بر اساس گزارش‌ها، تعرفه متقابل ایالات متحده و چین ۳۴ درصد و برای اتحادیه اروپا ۲۰ درصد است. با این حال، کانادا و مکزیک از این تعرفه‌های اخیر معاف هستند. این در حالی است که هنوز عدم اطمینان‌های تجاری ناشی از اقدامات تلافی جویانه کشورهای طرف تجاری آمریکا آغاز نشده که می‌تواند نتایج بسیار خطرناکی را برای اقتصاد دنیا به دنبال داشته باشد.

سقوط نفت به پایین ترین قیمت در چهار سال
اولین بازاری که از تعرفه‌های ترامپ تاثیر بالایی پذیرفت، بازار نفت بود. قیمت نفت ایالات متحده به شدت کاهش یافت و برای مدت کوتاهی به زیر ۶۰ دلار در هر بشکه در روز یکشنبه هفته قبل رسید که پایین ترین سطح تقریباً چهار سال اخیر بود. قیمت نفت خام از چهارشنبه دو هفته قبل تا روز تنظیم این گزارش (سه شنبه ۱۹ فروردین) بیش از ۱۵ درصد کاهش یافته است. این که قیمت‌ها تا کنون به این سرعت کاهش یافته اند، نشان دهنده نگرانی عمیق از این است که تعرفه‌های بالا می‌تواند رشد اقتصادی را کاهش دهد و شاید حتی باعث رکود در ایالات متحده و کشورهایی که با آن تجارت می‌کنند، شود.
به عقیده کارشناسان، نفت ارزان‌تر عموماً برای مصرف‌کنندگان و مشاغلی که از بنزین، گازوئیل و سوخت جت استفاده می‌کنند، مفید است. در واقع، ترامپ و دستیارانش برای مهار تورم در حوزه انرژی و سوخت، قدم مهمی برای گروه‌های فعال در این حوزه برداشته اند. با این حال اگر قیمت‌ها در این سطوح باقی بماند یا بیشتر کاهش یابد، شرکت‌های نفت و گاز ایالات متحده احتمالاً حفاری را کند کرده، هزینه‌ها را کاهش داده و کارگران را اخراج خواهند کرد. این امر به ویژه برای ایالت‌های نفت خیز مانند تگزاس و نیومکزیکو دردناک خواهد بود.
دلیل بزرگ دیگر کاهش قیمت نفت این است که کارتل اوپک و متحدانش هفته گذشته اعلام کردند که برنامه‌های افزایش تولید را تسریع خواهند کرد. این امر باعث افزایش عرضه نفت در زمانی می‌شود که بسیاری از تحلیلگران انتظار کاهش تقاضا را دارند.
شرکت‌های انرژی ایالات متحده نیز به دلیل هزینه‌های بالاتر برای مواد ضروری مانند لوله‌های فولادی تحت فشار قرار گرفته‌اند که مشمول تعرفه ۲۵ درصدی است که ترامپ در فوریه اعلام کرد.
هفته گذشته، ارزش سهام صندوق‌های قابل معامله در بورس متشکل از سهام نفت و گاز ایالات متحده در دو روز پس از اعلام تعرفه‌های ترامپ، ۲۰ درصد کاهش یافت که از اثرپذیری بالای حوزه انرژی حکایت دارد.

ترامپ کامودیتی‌ها را کیش و مات کرد

طلا در مسیر نزولی
در بازار طلا، پس از اعلام تعرفه‌های متقابل، قیمت این فلز گرانبها به بالاترین سطح خود، نزدیک به ۳۱۷۰ دلار آمریکا در هر اونس رسید. این تعرفه‌ها نگرانی‌هایی را در مورد تداوم رشد جهانی به دنبال دارد. این در حالی است که در مورد نحوه تلافی شرکای تجاری که احتمالاً به حمایت از طلا ادامه می‌دهد، هنوز ابهام وجود خواهد داشت، اما معافیت طلا از تعرفه‌های ترامپ مسیر را تغییر داد.
به این ترتیب، قیمت طلا پس از افزایش پیوسته از آغاز سال ۲۰۲۴، تقریباً سه درصد در هفته گذشته بر حسب دلار آمریکا کاهش یافته است. این سقوط در بحبوحه سقوط جهانی قیمت سهام به دنبال پرده برداری از تعرفه‌های گسترده دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، اتفاق افتاده است که اقتصاددانان نگران آن هستند که جهان را وارد رکود کند. به این ترتیب همزمان با کاهش ارزش دلار در برابر سایر ارزهای اصلی، شاهد کاهش قیمت طلا هستیم که در نوع خود کم سابقه است.
تحلیلگران می‌گویند از آنجایی که طلا در ماه‌های اخیر عملکرد بسیار خوبی داشته است، در بسیاری از پرتفوهای سهامداران جایگاه بالایی به خود اختصاص داده است، اما سقوط بقیه بازارها، احتمالاً برخی از سرمایه‌گذاران را مجبور کرده است که موقعیت خود را در طلا تغییر دهند و قیمت را پایین بیاورند.
چین، روز جمعه، با اقدامات متقابلی از جمله تعرفه اضافی ۳۴ درصدی بر همه کالاهای آمریکایی و محدود کردن صادرات برخی از عناصر خاکی کمیاب، به تعرفه‌های دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، واکنش نشان داد و جنگ تجاری بین دو اقتصاد بزرگ جهان را عمیق‌تر کرد.
طبق گزارش رویترز، «جروم پاول»، رئیس فدرال رزرو گفت: تعرفه‌ها خطر افزایش تورم و رشد کندتر را افزایش داده و مسیر دشوار پیش روی سیاست‌گذاران بانک مرکزی آمریکا را نشان می‌دهد. با وجود افت بازار طلا، کارشناسان به دو دسته تقسیم شده‌اند. برخی باور دارند که این کاهش موقتی بوده و ناشی از افت بازارهای سهام است. دیگر کارشناسان انتظار دارند افت‌ کوتاه‌مدت بازار طلا ادامه پیدا کند. دیگر کارشناسان انتظار دارند افت‌ کوتاه‌مدت بازار طلا ادامه پیدا کند؛ با این حال، چشم‌انداز صعودی بلندمدت همچنان دست‌نخورده باقی مانده است که علت آن به ریسک‌های ژئوپلیتیکی و اقتصادی مربوط می‌شود.

رفتار نامتقارن در بازار فلزات پایه
در بازار فلزات نیز تعرفه‌های ترامپ آثار و نتایج سنگینی را به همراه داشت. اعمال تعرفه‌های ۲۵ درصدی بر واردات آلومینیوم از ایالات متحده، زنجیره تأمین جهانی این فلز سبک را با مشکل روبه‌رو کرده است، در حالی که تهدید وضع عوارض مشابه بر مس، خطرات بزرگتری را به همراه دارد. این در حالی است که آشفتگی تعرفه‌های خرد اکنون با آشفتگی تعرفه‌های کلان همراه شده است، زیرا بازارها در معرض خطر یک جنگ تجاری تمام عیار هستند. شاخص فلزات اساسی بورس فلزات لندن (LMEX) در هفته گذشته به دلیل پیش‌بینی تهدیدات ناشی از تعرفه‌های متقابل،
۶ درصد کاهش یافته است.
در این بین تنها یک فلز از سونامی تعرفه ای در امان مانده است؛ قلع همچنان به عملکرد خود در بازار لندن ادامه می‌دهد. بر اساس گزارش رویترز، فلز قلع در سه ماهه اول سال ۲۰۲۵ با رشدی معادل ۲۵ درصد روبه‌رو شده است که در مقایسه با سایر کالاها بالاترین نرخ را دارد. در مورد این فلز، بازار با انتشار اخباری مبنی بر آغاز مجدد معدن قلع غول پیکر Man Maw در میانمار پس از ۱۸ ماه غیبت عامل موثر دیگر بر بازار قلع محسوب می‌شود که می‌تواند بازار را تحت تاثیر قرار دهد. زمین لرزه ویرانگر میانمار که روی فعالیت معادن در این کشور اثر گذاشته، باعث افزایش قیمت این فلز شده است.
در مورد فلز مس، گفته می‌شود نگرانی‌ها از زمانی که در ماه فوریه، ترامپ دستور تحقیقات امنیت ملی در مورد واردات مس را صادر کرد، آغاز شده است. در حال حاضر بازار تلاش می‌کند تا حدس بزند چه زمانی تعرفه‌های مس و با چه نرخی آغاز خواهد شد. در این بین اما یک نکته مهم قیمت بالاتر مس در CME نسبت به LME است که باعث حرکت گسترده فلز به ایالات متحده شده و همین امر عامل مهمی در احتمال بالای وضع تعرفه‌ها خواهد بود. در حال حاضر قیمت مس در بازار لندن به زیر ۹ هزار دلار در هر تن رسیده، چراکه نگرانی‌ها نسبت به پیامدهای منفی تعرفه‌های متقابل بر ایالات متحده، برای فعالیت‌های تولیدی جهانی افزایش یافته است.
در بین فلزات، نیکل در سه ماه اول سال ۲۰۲۵ در محدوده وسیعی بین ۱۵۰۰۰ تا ۱۷۰۰۰ دلار در هر تن در نوسان بود که بخشی از آن به دلیل تولید بیش از حد در اندونزی در حوزه تأمین نیکل تصفیه شده است.
مقدار نیکل چینی در شبکه انبارهای LME از ۱۱ درصد در ابتدای سال ۲۰۲۴ به بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است. اندونزی نیز تولید فلز تصفیه شده خود را آغاز کرده که در سوله‌های LME نیز رو به افزایش است. در حال حاضر قیمت نیکل به قدری پایین است که حتی اپراتورهای اندونزیایی نیز کاهش حاشیه را احساس می‌کنند، اما تا زمانی که این کشور رشد تولید خود را محدود نکند، نیکل بیش از حد عرضه خواهد شد.
در مورد فلز سرب، شاهد عرضه بیش از حد این فلز و رشد ذخایر بازار لندن از ۲۱۵۰۰ تن در ابتدای سال ۲۰۲۳ به ۳۳۱۰۰۰ تن هستیم. با این حال قیمت این فلز با توجه به مازاد موجودی به خوبی حفظ شده است.
روی نیز از ابتدای سال تاکنون به طور مداوم در بین سایر فلزات در بازار LME ضعیف عمل کرده است. تولید روی استخراج شده در سال ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲.۸ درصد کاهش یافته و زنجیره تأمین مواد خام را تا حدی سخت کرده است. انتظار می‌رود راه‌اندازی مجدد و معدن‌های جدید در سال ۲۰۲۵ شرایط را دوباره نرمال کند. نشانه‌هایی وجود دارد که این موج جدید عرضه معدن آغاز شده است.
تقاضای روی در سال گذشته ثابت بود و با چشم‌انداز کمی که برای بهبود ساخت‌وساز جهانی وجود دارد، انتظار می‌رود که بخش عمده مصرف نهایی روی، همچنین تولید بالاتر روی استخراج شده و عرضه بیش از حد در بازار فلزات پالایش شده، باعث کاهش بیشتر قیمت این فلز شود.

  • حمزه بهادیوند چگینی - روزنـامه‌نـگار

  • شماره ۵۸۵ هفته نامه اطلاعات بورس
کد خبر 521892

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =