۲۶ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۴
اثر منفی ناترازی بر کامودیتی‌ها

بورس کالای ایران در ۱۱ ماه سال ۱۴۰۳ همچون گذشته در تالار فیزیکی مرجع عرضه و تقاضای محصولات متعددی از جمله فولاد، پتروشیمی، فلزات پایه، سیمان و ... بود.

به گزارش صدای بورس، بورس کالای ایران در ۱۱ ماه سال ۱۴۰۳ همچون گذشته در تالار فیزیکی مرجع عرضه و تقاضای محصولات متعددی از جمله فولاد، پتروشیمی، فلزات پایه، سیمان و ... بود.


بر اساس آمارهای شرکت بورس کالای ایران، در این مدت ۹.۸ میلیون تن انواع شمش، بلوم و بیلت در این بازار عرضه شد که با تقاضای ۱۲.۴ میلیون تنی روبه‌رو بود و این در حالی است که نیمی از کل تقاضا یعنی ۶.۵ میلیون تن مورد معامله قرار گرفت. علاوه بر این، در این مدت ۲.۶۸ میلیون تن تختال عرضه شد که برای آن ۲.۵ میلیون تن تقاضا ایجاد شد و ۱.۶ میلیون تن از آن معامله شد. در مورد محصول میلگرد، در ۱۱ ماه ۱۴۰۳، هفت میلیون و ۸۰۰ هزار تن میلگرد سایز متوسط عرضه شد که ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تن تقاضا برای آن شکل گرفت و ۱.۸ میلیون تن از آن معامله شد.
یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن هم میلگرد سبک عرضه شد که ۸۱۳ هزار تن تقاضا برای آن تشکیل شد. ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تن نیز ورق گرم و ۶۸۰ هزار تن ورق سرد در این بازار عرضه شد که به ترتیب ۳.۲ میلیون تن و ۵۲۰ هزار تن تقاضا برای آن تشکیل شد. در حوزه تیرآهن نیز یک میلیون و ۱۳۶ هزار تن عرضه این محصول به همراه ۸۰۰ هزار تن تقاضا به معامله ۴۵۰ هزار تن محصول منتهی شد و این در حالی است که مجموع عرضه‌های تیرآهن متوسط و سنگین به ۳۰۰ هزار تن نیز
نمی رسید. آمارهای فوق به خوبی نشان می‌دهد نسبت عرضه به تقاضا برای محصولات فولادی در سال ۱۴۰۳ زیر یک بوده است؛ به عبارتی رقابت در این حوزه پایین و رشد قیمت‌ها نسبت به قیمت‌های پایه محدود بود که البته باید شمش و بلوم و بیلت را از این قاعده استثنا کرد که با تقاضای مناسب و رقابت قیمتی روبه‌رو شده است.

اثر قطعی برق و گاز روی بازار فولاد
نگاهی به آمارهای تفکیکی عرضه محصولات فولادی در بورس کالا نشان می‌دهد در این مدت عرضه‌ها در دو وضعیت تابستانی و زمستانی قابل ارزیابی است. به گفته فعالان صنعت فولاد، تحت تاثیر کاهش عرضه انرژی در سال ۱۴۰۳ به دلیل قطعی برق و گاز که متاسفانه به فصل زمستان نیز کشیده شد، میزان تولید در صنعت فولاد تحت تاثیر قرار گرفت. این مساله به دلیل تعمیم چالش‌ها به صنایع پایین دستی و کاهش تولید در این صنایع، روی تقاضا برای محصولات واسط فولادی اثر منفی بر جای گذاشت و شاهد افت تقاضا در این بخش نیز بودیم که این عامل باعث شد روند اثرپذیری زنجیره صنعت فولاد از چالش‌ها به صورت خطی و موازی صورت بگیرد.
بر اساس گزارش انجمن فولاد، ارزش صادرات محصولات فولادی کشور طی ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۳، با کاهش ۱۳ درصدی (۶۲۳ میلیون دلار) همراه بوده است. بر اساس این گزارش، شمش و اسلب به ‌عنوان مهم‌ترین محصولات صادراتی فولاد ایران، بیشترین کاهش حجم صادرات را در ۱۰ ماهه ۱۴۰۳ به میزان ۱۶.۳۲ درصد تجربه کرد.
صادرات شمش فولادی (بیلت و بلوم) نیز با افت ۱۶ درصدی به ۳.۴۹۴ میلیون تن و صادرات اسلب با کاهش چشمگیر ۳۲ درصدی به ۱.۲۱۱ میلیون تن رسید. این کاهش نشان می‌دهد که مشکلات تأمین انرژی در داخل کشور و همچنین تقاضای پایین‌تر در بازارهای صادراتی، تأثیر منفی بر فروش فولادسازان ایرانی داشته است.
از سوی دیگر، رقابت سخت‌تری با تولیدکنندگان روسی و چینی در بازارهای جهانی، روند صادرات را با چالش بیشتری مواجه کرده است. با این حال مقاطع طویل فولادی در مقابل کاهش صادرات فولاد میانی به میزان ۱۵ درصد افزایش داشته است. میلگرد، تیرآهن و نبشی با رشد ۱۵ درصدی به ۲.۷۹ میلیون تن رسید. یکی از بخش‌های مثبت گزارش صادرات، رشد ۱۱ درصدی صادرات آهن اسفنجی و افزایش ۹ درصدی ارزش صادراتی این محصول بود. بر این اساس صادرات این محصول به ۱.۴۲۶ میلیون تن رسیده که نشان‌دهنده افزایش تقاضا برای این ماده اولیه در بازارهای جهانی است.
سایر اتفاقات مثبت در این بازار نیز در مدت ۱۱ ماه عبارتند از:
معامله بیش از ۱۶ تن شمش طلا به ارزشی بالغ بر ۸۳.۲ هزار میلیارد تومان (اعم از معامله بیش از ۲.۱ میلیون قطعه سکه تمام بهار آزادی)
معامله بیش از ۷.۵ تن شمش نقره به ارزش حدود ۷۰۰ میلیارد تومان
قبول سپرده ۹.۳ تن شمش نقره در خزانه فلزات گرانبهای بورس کالا
رسیدن سهم بازار مالی از ارزش معاملات بورس کالا از ۹ درصد در سال ۱۴۰۲ به ۲۱ درصد در سال 1403

شماره ۵۸۵ هفته نامه اطلاعات بورس

کد خبر 521893

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =