تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۶:۰۷

مهدی سلطان محمدی، تحلیلگر بازار مسکن نیز در گفتگویی به بررسی برخی مسایل در خصوص بورس مسکن پرداخت.  

 ورود مسکن به بورس اقدامی نیست که تاثیر قابل توجه و ملموسی را در بازار مسکن ایجاد کند.آیا طرح پیشنهادی "بورس مسکن" می‌تواند به رونق بازار مسکن و کاهش قیمت‌ها منجر شود؟

طرحی که به منظور وارد کردن مسکن در بورس کالا از سوی مسوولان مطرح می‌شود با تصوراتی که مردم از این موضوع دارند کاملا متفاوت است، مردم تصور می‌کنند خانه‌ها در بورس معامله می‌شود اما چنین نیست.

 راه اندازی بورس مسکن چه مزیت هایی دارد ؟  

این طرح در گذشته به نوعی عملی شده است، یکی در قالب پروژه‌های عظیم صندوق‌های زمین و ساختمان که چندان موفق نبود. همچنین  با توجه به زیرساخت‌های محدود بورس و به علاوه عدم استقبال مردم خیلی طرح موفقی از آب در نیامد و دیگری در قالب اوراقی است که سهام پروژه‌های ساختمانی را عرضه می‌کند تا ارزش سهام هم گام با تغییرات قیمت ساختمان  تغییر کند و به دارنده سهام بازده بدهد.ورود مسکن به بورس اقدامی نیست که تاثیر قابل توجه و ملموسی را در بازار مسکن ایجاد کند.

این اتفاق می‌تواند به واقعی شدن قیمت  مسکن کمک کند؟

خیر، تاثیری نخواهد داشت و بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد.

اگر این طرح عملی شود، چه تاثیری بر رونق بازار انبوه‌سازان مسکن خواهد داشت؟

بخش خصوصی از چنین سازوکاری استقبال نخواهد  کرد، بنابراین از این جهت تاثیری بر آن‌ها نخواهد داشت.در این رابطه بیشتر نهادهای عمومی و اموال دولتی مدنظر است که از طریق بورس می‌توانند تامین مالی کنند.در تامین مالی فرض بر این است که به نحویی سهامداران نیز در سود این پروژه‌ها سهیم شوند.نوع ساخت و ساز در ایران به طریقی است که این روش، روش پرهزینه‌ای برای تامین مالی خواهد بود.سازوکارهای مالیاتی و کنترل‌هایی که اعمال می‌شود، کارآیی این پروژه‌ها راکاهش می‌دهد.

درخصوص حباب بازاروقیمت های بازار مسکن چه نظری دارید ؟ 

وقتی فرض بر این است که حبابی وجود دارد، باید آماده ترکیدن حباب قیمتی باشیم اما در مورد مسکن چنین نیست.  در واقع احتمال اینکه سقوط قیمت‌ها را در مسکن داشته باشیم احتمال بسیار ضعیفی است.در شرایط تورمی قیمت‌ها هم‌ پای تورم بالا می‌روند.در طول ۲۷ سال گذشته که داده‌های مسکن در شهر تهران را به دقت ثبت می‌کنیم، سالانه ۵/۲۳درصد تورم داشته‌ایم.قیمت مسکن در این بازه زمانی۲۴درصد رشد کرده است، علاوه بر این اجاره بها ۵/۲۱درصد و قیمت زمین نیز ۶/۲۵درصد افزایش داشته است.با توجه به این آمار می‌بینیم که قیمت مسکن، اجاره‌بها و زمین هم پای هم حرکت کرده‌اند و حتی قیمت اجاره بها  هنوز اندکی از تورم عقب‌تر است.قیمت مسکن نیز با تورم بالا رفته است.با این حساب اتفاق غیرمنتظره و عجیبی در بازار مسکن رخ نداده است. قیمت مسکن روند افزایشی خود  را خواهد داشت اما نه با جهشی که در طول دو سال گذشته شاهد آن بودیم.

میزان این افزایش چقدر خواهد بود؟

میزان این افزایش بستگی به میزان موفقیت دولت در کنترل نرخ تورم دارد، مادامی که نرخ تورم بالا و نرخ بهره‌های بانکی پایین است، همچنان سرمایه‌گذاری در مسکن، جذاب خواهد بود و این باعث می‌شود قیمت مسکن روبه بالا رشد کند.

  • هفته نامه ۳۵۵ اطلاعات بورس، صفحه ۶