صدای بورس - مروارید اسلامی؛ بورس نفس ندارد و دلنگرانها به تکاپو افتادهاند تا شاید تنفس مصنوعی، این مریض از پا افتاده را از جا بلند کند. گهگاه بستههای پیشنهادی با امضاهای عریض و طویل ارائه میشود تا مرهمی بر زخمهای بازاری باشد که همین دخالتها کار دستش داد. آیا واقعا این بستههای هشت تایی و ۱۰ تایی و ۱۸ تایی با عناوین قشنگ، کاری از پیش میبرد؟
داریوش روزبهانه، استاد دانشگاه درخصوص بسته ۳+۷ گفت: بازار واکنش خود را به بسته ۳+۷ نشان داد؛ ابتدا روند مثبت داشت و سپس عقبنشینی کرد. به نظر نمیرسد اینگونه اقدامات تاثیر چندانی داشته باشد. اکنون زمان تغییر پارادایم در بازار سرمایه فرا رسیده است. متاسفانه توصیههای امثال من شنیده نمیشود چرا که نسخه ما بنیادیتر است و یک سرنخ آن در سیاست و سرنخ دیگر در حاکمیت شرکتی است.
او ادامه داد: بازار سرمایه در حال حاضر ۵۰ میلیون سهامدار دارد و در چنین بازاری نمیتوان به مردم گفت که مواردی چون نوسانهای دلار یا ریسکهای سیاسی مبنای تصمیمگیری آنها باشد. در بازاری که حکمران و دولت تصمیمگیری میکند و به عنوان مثال تصمیم به ورود سهام عدالت به آن می گیرد، زیرساخت به نحوی فراهم میشود که جوابگوی هیچ تهدیدی نیست. بنابراین بازار باید وارد پارادایم جدید شود.
این کارشناس بازار سرمایه توصیه کرد: نقش بانک مرکزی در این بستهها در پردهای از ابهام است. بانک مرکزی باید نشان دهد که عزم خود را جزم کرده و میتواند نرخ بهره را به شکل پایدار در سطوح پایین نگه دارد. این پایداری بسیار مهم است.
او ادامه داد: تا زمانی که ریسک سیاسی کشور کاهش پیدا نکند، در بازار بدهی دو اتفاق رخ نخواهد داد؛ این دو اتفاق عبارتند از بالا رفتن سررسید اوراق ثابت در بازار بدهی از یک سال به پنج تا شش سال و امکان استقراض دولت در حجم زیاد.
بیشتر بخوانید:
گام بلند سازمان برای بهبود
روزبهانه با بیان اینکه بازار بدهی ایران عمیق نیست، تاکید کرد که سررسیدها باید طولانی باشد، نه یکساله. به علاوه اینکه نرخ بهره باید کاهش یابد. پشتوانه این مهم، کاهش ریسک سیاسی است. این اتفاق موجب میشود که فشار نیاز مالی دولت از روی اقتصاد، سیستم بانکی و بورس برداشته شود. در این صورت هجوم پول به سمت بورس میآید. سال گذشته بانک مرکزی این ژست را گرفت و پول هم آمد اما دولت آن را به سمت خود برد اما اگر این پیشنهاد عملی شود، پولها جذب سمت راست ترازنامه میشود. این تنها راه حل است.
او در پایان با تاکید مجدد بر لزوم کاهش نرخ بهره بیان داشت: به نظر من تمام مکانیزمهای حمایتی مانند صندوق تثبیت باید حذف شود. بستههای پیشنهادی و مصاحبههای مکرر هم فایدهای ندارد. اگر نرخ بهره پایین بیاید، کافی است. سایر موارد مانند اصلاح نسبت قیمت به درآمد هم تحت تاثیر این اتفاق خواهد بود.
او خاطرنشان کرد: بهرغم تمام این توصیهها، چه در بورس دخالت شود و چه نشود، روند مثبت خواهد بود و پیشبینی این روند برای هفتههای قبل از انتخابات است و نیازی به دخالت وجود ندارد.
نظر شما