به گزارش صدای بورس، افزایش بیرویه قیمت برنج داستان تکراری یکسال گذشته است که با ضعف دستگاههای نظارتی بدون توقف در حال اجراست. برخی گرانی این محصول را حاصل افزایش نرخ هزینه تولید میدانند، اما عده دیگر افزایش قیمت برنج را عدم نظارت دولت و جولان دلالان در بازار میدانند.
هنوز برنجهای سال گذشته در بازار به فروش میرسد و تا زمان عرضه برنجهای نو به بازار فرصت باقی است. اما با این حال فروشندگان و دلالان این بازار ساز قیمتی خود را میزند؛ گویا قصد توقف افزایش قیمت برنج را ندارند.
قیمت برنج ایرانی حالا مرز ۱۰۰ هزارتومان را شکسته و گزارشهای رسیده نشان میدهد در شمال ایران، قطب تولید برنج، برنج طارم درجه یک بیش از ۱۱۰ هزار تومان قیمت دارد.
از کاهش فروش تا افزایش قیمت برنج
از سال گذشته تا کنون قیمت انواع برنج تا ۱۰۷ درصد افزایش یافته است و این روند همچنان ادامه دارد تا جایی که نگرانی جهش قیمت این محصول در زمان عرضه برنج نو به بازار بیشتر شده است.
با افزایش قیمت برنج در بازار که بیش از ۸۰ درصد متاثر از تورم بوده، کاهش فروش این محصول بزرگترین مشکل فروشندگان خُرد برنج میباشد.
در همین رابطه سید رامین حسینی فروشنده برنج در گیلان به اقتصاد ۲۴ میگوید: از ابتدای سال جاری تا کنون فروش برنج بیش از ۵۰ درصد کاهش داشته است.
وی گفت: مردم دیگرتوان خرید برنج کیلویی ۱۰۰ با بالا را ندارند برای همین فروش این محصول در استانی که برنج به عنوان قوت اصلی مردم محسوب میشود به شدت کاهش یافته است.
بیشتر بخوانید: وعده وزیر جهاد کشاورزی: برنج ارزان می شود
حسینی ادامه داد: از ابتدای سال جاری تا کنون قیمت برنج حدود ۱۵ درصد افزایش داشت که این موضوع وضعیت معیشت مردم را سخت کرده است.
این فروشنده برنج ادامه داد: دلالان در بازار برنج سود زیادی کرده اند و متأسفانه فعالیت این سودجویان همچنان ادامه دارد و دولت هیچ برنامه برای کاهش یا پایان دادن به حضور آنان در بازار ندارد.
تولید کافی، اما چرا برنج گران میشود!
جمیل علیزاده شایق، دبیر انجمن برنج ایران به اقتصاد ۲۴ گفت: با وجود کاهش بارندگی ها، شالیزارها بیشتر در معرض تهدید خشکسالی قرار گرفته اند، اما خوشبختانه در استانهای گیلان، مازندران و گلستان به عنوان بسترهای اصلی تولید برنج، اثری از بار منفی در تولید دیده نمیشود.
وی تصریح داشت: اگر ماههای خرداد و تیر با همین شرایط فعلی آب و هوایی بگذرد یعنی وضعیت بارندگی بدتر نشود میزان تولید در این سه استان شمالی نسبت به سال گذشته تغییری نخواهد داشت.
دبیر انجمن برنج ایران گفت: هر سال به طور متوسط ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تن برنج در کشور تولید میشود که بیش از ۲ میلیون تن برنج از این میزان اختصاص به استانهای گیلان، مازندران و گلستان دارد.
علیزاده شایق ادامه داد: حتی در سایر استانها مانند خوزستان، لرستان، کهگیلویه و؛ که دچار کمبود شدید آب هستند، امسال نیز طبق سالهای گذشته تولید برنج انجام گرفته و در بخش تولید این محصول مشکلی ایجاد نشده است.
وی تأکید داشت: در خوشبینانهترین حالت میزان تولید برنج درکشور نسبت به سال گذشته تغییری نخواهد داشت و اگر برخی استانها دچار کاهش تولید شوند قطعاً جزئی بوده و آسیبی به بخش عرضه برنج در بازارنخواهد داشت.
علیزاده شایق یاد آور شد: امسال در بدترین حالت اگراثرات منفی خشکسالی بر تولید هم داشته باشیم، میزان تولید برنج به پایینتر ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تن نخواهد رفت. البته با توجه به شرایط امسال کشت، میزان تولید برنج به همان ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تن خواهد رسید.
نگرانی برای سالهای آینده است؛ علیزاده شایق با تأکید بر این مطلب گفت: اگر میزان بارنگی با همین وضعیت فعلی ادامه داشته باشد در سالهای آینده تولید برنج درکشوربا آسیب جدی خشکسالی و کم آبی مواجه خواهد شد.
علیزاده شایق قیمت برنج در سال جدید تولید این محصول را چنین تشریح کرد؛ درحال حاضر هیچ ربطی بین افزایش قیمت، هزینه و میزان تولید برنج وجود ندارد. اگر مشکلی در تنظیم بازار این محصول به وجود میآید بیرون شالیزار و خارج اختیارات شالیکاران است.
دبیر انجمن برنج ایران گفت: ابتدای هر سال یعنی بعد از ایام عید قیمتها افزایش مییابد که این روند تا زمان ورود برنج نو در بازار ادامه دارد. همزمان با عرضه برنج نو و شوک به بازار، قیمت این محصول کاهش مییابد. در شرایط فعلی قیمت برنج به علت تاثیرپذیری از دیگر کالاها دچار افزایش شده است.
علیزاده شایق گفت: برنج به اندازه نیاز مصرف داخلی تولید میشود و به میزان کمی نیاز به واردات این محصول است. از این رو هیچ کمبودی در عرضه برنج نیست. اما دلیل گرانی برنج را باید از دولت پرسید!
وی تصریح داشت: بالا رفتن قیمت برنج دلایلی دارد که مقابله با آن تنها در حیطه وظیفه دولت است. همانطور که دولت وظیفه دارد برای جلوگیری از افزایش قیمت سایرمحصولات و کالاها برنامه داشته و از سیاستهای ضد تورمی استفاده کند در رابطه با بازار و قیمت برنج نیز باید برنامهای جامع ارائه دهد.
دبیر انجمن برنج ایران ادامه داد: برای تولید برنج در سالهای آینده باید تدبیر شود در غیر این صورت با کاهش سالانه تولید این محصول وضعیت معیشت و سلامت مردم با خطر جدی روبرو خواهد شد.
این کارشناس تولید برنج با تأکید بر اینکه پیگیری موسسه تحقیقات برنج در راستای معرفی ارقام برنجی که به کم آبی مقاوم هستند باید در اولویت برنامهها قرار بگیرد، گفت: سالها این موضوع در حال تکرار است، اما هر سال با رسیدن به فروردین و شروع فصل بارشها قضیه تحقیقات در زمینه معرفی برنجهای مقاوم به کم آبی فراموش میشود.
نظر شما