به گزارش صدای بورس، محمدرضا دهقانی احمدآباد، دبیرکل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار در این نشست به بررسی عملکرد صنعت کارگزاری در سال گذشته پرداخت و گفت: کاهش حاشیه سود و افت شدید نقدینگی شرکتهای کارگزاری به دلیل کسر ۳۷.۵% کارمزد معاملات و واریز به حساب صندوق توسعه سبب شده تا شاهد کاهش سرمایه گذاری زیرساختهای کارگزاریها باشیم.
او تصریح کرد: نیمی از شرکتهای فعال در صنعت کارگزاری توان پوشش هزینههای عملیاتی خود را از طریق درآمدهای کارمزدی ندارند. پیشبینی میشود در سال جاری ارزش معاملات خرد ۳۷۰۰ میلیارد تومان در روز، صنعت کارگزاری را شرایط سر به سر قرار میدهد.
دهقانی احمدآباد افزود: همانطور که پیشبینی میشد عملکرد صنعت کارگزاری در سال گذشته عملکرد مطلوبی نبود؛ دلیل اصلی آن هم تک محصولی بودن شرکتهای کارگزاری بوده زیرا عمده درآمدشان به کارمزد معاملات مرتبط است. این موضوع با توجه به تنزل حجم معاملات در سال ۱۴۰۰ نسبت به سالهای گذشته قابل درک است.
دبیرکل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار بیان کرد: البته با توجه به طرحهای توسعهای که شرکتهای کارگزاری داشتند و هزینههای ثابت زیادی از لحاظ زیرساختهای فناوری اطلاعات، افزایش تعداد شعب و توسعه نیروی انسانی متحمل شدند، با اهرم عملیاتی بالایی مواجه هستند. این موضوع در عملکرد ۶ ماهه دوم نسبت به نیمه نخست سال ۱۴۰۰ به وضوح قابل مشاهده است به نحوی که با کاهش حدود ۳۰درصدی در ارزش معاملات خرد، سود عملیاتی صنعت در حدود ۵۷درصد کاهش داشته است.
بیشتر بخوانید :بورس و برجام؛ دشمنان کوتاهمدت/ در خرید سهام دقت کنید
نیمی از صنعت کارگزاری در حاشیه زیان عملیاتی
او در مقایسه ۶ ماهه دوم سال گذشته نسبت به ۶ماه ابتدای سال ۱۴۰۰ گفت: بررسیها نشان میدهد که سود خالص این صنعت بیش از ۳۰درصد کاهش یافته است، اما ۵۸درصد از سودی که در صنعت شناسایی شده ناشی از سود سرمایهگذاریها بوده، به این معنی که سود عملیاتی صنعت هم کاهش ۵۸درصدی داشته است.
دهقانی احمدآباد اظهار داشت: در چنین شرایط نامطلوبی، ۳۷.۵ درصد از کارمزد معاملات هم به طور مستقیم وارد صندوق توسعه شده است، موضوعی که خود به لحاظ نقدینگی کارگزاران را ضعیف میکند. در ۶ماه نخست سال گذشته ۷۴درصد از سود عملیاتی که صنعت کارگزاری داشته اجبارا در صندوق توسعه سرمایهگذاری واریز شده است؛ اما در ۶ماهه دوم این رقم به ۱۳۷درصد تبدیل شده است. این موضوع بر کاهش سرمایهگذاری حدود ۲۷۰ میلیارد تومانی زیرساختهای سرمایهگذاری اثرگذار بوده است.
دغدغهای به نام نظارتهای موازی
دبیرکل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار در ادامه موضوع نظارتهای موازی را عمده دغدغه صنعت کارگزاری با بورسها دانست و افزود: این موضوع علاوه بر این که حجم کاری زیادی را به شرکتهای کارگزاری تحمیل میکند، عملا دستاورد خاصی را نیز ایجاد نمیکند. انتظار این است با همکاریهای لازم این رویه اصلاح شود.
دهقانی احمد آباد با اشاره به بحث سرمایهگذاری حرفهای تاکید کرد: اگر بخواهیم بازار سرمایه را برای ورود شرکتهای بیشتر به خصوص شرکتهای استارتآپی تسهیل کنیم، با مدلهای مرسوم در بازار سرمایه نمیتوان داراییهای این قبیل شرکتها را که معمولا نامشهود هستند، قیمتگذاری کرد. بر این اساس این شرکتها نِمود ریسکی داشته و انتظار بر این است که اگر این شرکتها در بورس عرضه شدند، سرمایهگذارانی سهام این شرکتها را خریداری کنند که به ماهیت این قبیل شرکتها توجه داشته باشند.
او افزود: احراز هویت سرمایهگذار حرفهای نیاز به اطلاعات صحیح دارد. منبع این اطلاعات میتواند مانده سهم و پورتفوی سرمایهگذاران باشد که در شرکت سپردهگذاری مرکزی وجود دارد؛ اما در موارد زیادی ممکن است یک شرکت کارگزاری توان تشخیص مانده منابع یک شرکت سرمایهگذاری را نداشته باشد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار، دبیرکل این کانون تصریح کرد: موضوع مدارک حرفهای و سابقه عضویت در نهادهای مالی هم که از دیگر موارد تشخیصی برای سرمایهگذاران حرفهای بوده، قابل شناسایی توسط اطلاعات موجود در سازمان بورس است. براین اساس ضروری است امکان دسترسی به چنین اطلاعاتی توسط کارگزارن فراهم شود تا بتوانند این کار را به طور سیستمی و با سرعت و دقت بیشتری انجام دهند. در صورت اصلاح این موارد به زودی شاهد شرایطی برای تخصصیتر شدن بازار سرمایه خواهیم بود.
نظر شما