آمار واقعی بیکاری در ایران چقدر است؟

بانک جهانی نرخ بیکاری ایران را در سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۱۱ درصد برآورد کرده است، این نرخ ۲.۶ درصد از آمار های منتشر شده در داخل کشور بالاتر است.

به گزارش صدای بورس، بر اساس آخرین داده های منتشر شده از بانک جهانی، نرخ بیکاری اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۱.۵ درصد بوده است، به بیان دیگر بالغ بر ۱۱ درصد کسانی که در سال گذشته میلادی در کشور جویای شغل بوده اند، توانسته اند برای خود شغلی دست و پا کنند.

این در حالیست که نرخ بیکاری کشور در پاییز سال گذشته که تقریبا با پایان سال ۲۰۲۱ همزمان است، ۸.۹ درصد ار سوی مرکز آمار ایران اعلام شده است. بر مبنای این اعداد نرخ بیکاری محاسبه شده از سوی بانک جهانی ۲.۶ درصد بالاتر از نرخ محاسبه شده در داخل کشور است.

آنچه ار آمار های بانک جهانی بر می آید نرخ بیکاری در سال گذشته کاهش یافته و از ۱۲.۲ درصد در ۲۰۲۰ که سال آغاز اپیدمی کرونا محسوب می شود به عدد فعلی ۱۱.۵ درصد در سال ۲۰۲۱ رسیده است. همچنین در سال ۲۰۱۹ یعنی سال قبل کرونا نرخ بیکاری ۱۰.۷ درصد برآورد شده که با شروع این بیماری بیکاری افزایش قابل توجهی را تجربه کرده است. بر اساس آمار های منتشر شده نرخ بیکاری توسط مرکز آمار بیشترین میزان افزایش بیکاری در بخش خدمات بوده، چراکه چنین بحران هایی اولین و شدیدترین صدمات را به بخش خدمات وارد می کنند.


بیشتر بخوانید: امار بیکاری زنان بالا رفت


داده های بانک جهانی نشان می دهد بیشترین نرخ بیکاری در اقتصاد کشور از سال ۲۰۰۰ تا کنون در سال ۲۰۱۰ بوده است، نرخ بیکاری در این سال ۱۳.۷ درصد برآورد شده است. پایین ترین نرخ نیز در همین بازه زمانی در سال ۲۰۰۴ با بیکاری ۱۰.۳ درصد بوده است. به بیان دیگر در ۲۱ سال گذشته هیچگاه نرخ بیکاری در ایران پایین تر از ۱۰ درصد نبوده است. البته لازم به ذکر است داده های داخلی در سال های پیشین هم تا حدودی زیادی این موضوع را تایید می کند و اختلاف های به وجود آمده با بانک جهانی بیشتر در چند سال اخیر که نرخ بیکاری مرکز آمار روند نزولی به خود گرفته به وجود آمده است. در ادامه گزارش به آخرین آمار منتشر شده بیکاری از مرکز آمار در بهار ۱۴۰۱ پرداخته شده است.

رابطه نرخ بیکاری و مشارکت اقتصادی

به جمعیت حاضر در سن کار که مایل به کار کردن هستند یا به عبارت دقیق تر در چند هفته گذشته جویای شغل بوده اند نسبت به کل جمعیت کار،نرخ مشارکت اقتصادی اقتصادی می گویند، افراد حاضر در این جمعیت می توانند بیکار یا شاغل باشند، مهم تمایل به کار کردن است. به نسبتی از جمعیت فعال اقتصادی که نتوانسته اند شغلی پیدا کنند، نرخ بیکاری گفته می شود. پس بر این اساس نرخ بیکاری بر مبنای کل جمعیت بیکار محاسبه نمی شود، بلکه کسانی که جویای یافتن شغل هستند مورد محاسبه قرار می گیرند. به عنوان مثال کسی که یکسال پیش دنبال شغل بوده ولی به علت نا امیدی از یافتن شغل، دیگر دنبال آن نیست، جز جمعیت بیکار محسوب نمی شود و در نرخ بیکاری نیز گنجانده نمی شود. نرخ بیکاری و نرخ مشاکرت اقتصادی ار مهم ترین شاخص ها در اقتصاد کلان محسوب می شوند که بررسی روند آن ها می توان اطلاعات ارزشمندی را از سایر متغیر های اقتصادی نیز به ما دهد.

افزایش نرخ بیکاری

نرخ بیکاری در بهار امسال ۹.۲ درصد برآورد شده است، به عبارت دیگر در بهار امسال حدود ۹ درصد از کسانی که متقاضی کار بوده اند نتوانسته شغلی پیدا کنند. این در حالیست که نرخ بیکاری در بهار سال ۱۴۰۰ حدود ۸.۸ درصد بوده است. بررسی ها نشان می دهد جمعیت بیکار کشور در بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته حدود ۱۰۸ هزار نفر افزایش یافته است.

افزایش نرخ بیکاری در حالی رخ داده است که نرخ مشارکت اقتصادی نیز در بهاز ۱۴۰۱ نسبت به بهار سال گذشته کاهش یافته است، نرخ مشارکت از ۴۱.۴ به ۴۰.۹ درصد رسیده است. به بیان ساده تر نسبتی از جمعیت حاضر در سن کار که متقاضی و مایل به کار کردن هستن در بهار امسال کاهش یافته است. در اقتصاد کلان هر زمان که کاهش نرخ مشارکت اقتصادی با افزایش نرخ بیکاری با هم رخ دهد، به یقین می توان گفت که وضعیت بازار کار کاهش یافته است.

photo_2022-07-29_13-00-11

کد خبر 456505

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

  • نکاتی جالب درباره پول توجیبی بچه ها!

    نکاتی جالب درباره پول توجیبی بچه ها!

    آیا می‌خواهید تصمیم بگیرید که به کودک یا نوجوان خود پول توجیبی بدهید یا نه؟ پول تو جیبی که کمک هزینه نیز نامیده می‌شود، می‌تواند راهی عالی و مطمئن برای یاد دادن پس انداز کردن پول به فرزند شما باشد.

  • بازی سیاستگذار با اعصاب بورس/افت ۱/۲ درصدی شاخص در دوشنبه

    بازی سیاستگذار با اعصاب بورس/افت ۱/۲ درصدی شاخص در دوشنبه

    بورس در روز یکشنبه تاوان رفتارهای مداخله‌گرانه دولت در امر فروش خودرو در بورس کالا را داد و به میزان ۲/ ۱درصد از ارتفاع شاخص آن کم شد.

  • نفت؛ ویژگی مشترک اقتصاد ایران و قزاقستان

    نفت؛ ویژگی مشترک اقتصاد ایران و قزاقستان

    برخی از کارشناسان معتقدند که دولت آقای روحانی برخلاف استراتژی حال کشور، مهمترین توان و منابع دیپلماتیک کشور را برای توسعه روابط با کشورهای اروپایی و به سرانجام رساندن برجام به‌کار گرفتند که در نهایت به استراتژی حال کشور، نتیجه را باختند؛ اما در حال حاضر به نظر می رسد، دولت آیت الله رئیسی با درک اهمیت استراتژیک همسایگان ایران، قدم در مسیر روابط بیشتر با این همسایگان نهاده، که آرزو این است تا آورده‌های بسیار خوبی نصیب کشور کند.

  • بئاتریس وب؛ بارونس پسفیلد

    بئاتریس وب؛ بارونس پسفیلد

    زندگی مارتا بئاتریس وب مشهور به بارونس یا بانو «پسفیلد»، جامعه‌شناس، اقتصاددان، فعال اجتماعی، مورخ بازار کار و مصلح اجتماعی انگلیسی.

  • سه داروی جدید کرونا را بشناسید

    سه داروی جدید کرونا را بشناسید

    بر اساس مطالعه‌ای که روز پنجشنبه در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شد، سه داروی ضد کرونا که در ژاپن تجویز می‌شوند، از جمله مولنوپیراویر، ممکن است در برابر واریانت فرعی Omicron BA.۵ مؤثر باشند.

  •  توصیه کارشناسی به دولت/ تصمیم عجولانه ممنوع!

    توصیه کارشناسی به دولت/ تصمیم عجولانه ممنوع!

    طرح بازتوزیع بنزین به افراد به جای خودرو و نتایج اجرای پایلوت آن روی میز رئیس جمهوری است و بنابر تأکید وزیر اقتصاد، حتی اگر این طرح در دستور کار قرار گیرد نیز، امسال افزایش قیمت بنزین نخواهیم داشت.

  • هشدار ۱۴۰ فعال بازار به رئیس سازمان بورس

    هشدار ۱۴۰ فعال بازار به رئیس سازمان بورس

    ۱۴۰ نفر از فعالان بازار سرمایه در نامه‌ای به رئیس سازمان بورس درباره خروج ۱۶۰ هزار میلیارد تومان سرمایه این بازار هشدار داده‌اند. در این نامه چه نکاتی اشاره شده است؟

  • رئیسی به رعایت اصول بهداشتی در عزاداری ها تاکید کرد

    رئیسی به رعایت اصول بهداشتی در عزاداری ها تاکید کرد

    رییسی: لذا لازم است مراکز واکسیناسیون حتی در روزهای تعطیل پیش رو فعال باشند، تا بتوانند به مردم عزادار نیز خدمت رسانی کنند.

  • خط مقدم حقوقی ها و حقیقی‌ها در میدان مجامع بورسی!

    خط مقدم حقوقی ها و حقیقی‌ها در میدان مجامع بورسی!

    مدتی است که نام مجامع شرکت‌های بورسی با حاشیه و ناآرامی گره خورده است. البته این حاشیه تنها برای این دو سال اخیر نیست و این فضای رسانه است که اکنون شرایط این مجامع را بهتر و واقعی‌تر در معرض دید اذهان عمومی قرار داده است

  • تاثیر وضعیت اقتصادی بر افزایش سرقت

    تاثیر وضعیت اقتصادی بر افزایش سرقت

    وحید شقاقی درباره رابطه متغیرهای اقتصادی و معیشتی بر افزایش سرقت و زورگیری در کشور، بیان کرد: «واقعیت این است که موضوعی تحت عنوان «اقتصاد جرم» در ادبیات اقتصادی وجود دارد و سالیان سال است که در حوزه اقتصاد جرم مطالعلات متعددی صورت می‌گیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =